Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mai 2011 - Anul XVI, nr. 117 (4715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sfântul Sinod al BOR trimite o delegaţie la Ierusalim pentru discutarea problemelor existente

Vineri, 20 Mai 2011 (16:50:52)

Sfântul Sinod al BOR a analizat vineri hotărârile Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului şi, deşi a constatat că ele contravin "spiritului comuniunii frăţeşti", a decis continuarea legăturilor şi a desemnat o delegaţie care să meargă la Ierusalim pentru a discuta oficial problemele existente.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a analizat hotărârile Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului postate pe site-ul oficial în ziua de 9 mai 2011, considerând că acestea contravin spiritului comuniunii frăţeşti între Bisericile Ortodoxe surori.

"Cu toate acestea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu întrerupe comuniunea cu Patriarhia Ierusalimului. Ca atare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a desemnat o delegaţie formată din Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Onorific Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Onorific Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, cu mandatul de a purta un dialog oficial cu Patriarhia Ierusalimului pentru soluţionarea acestei probleme", arată BOR.

Şedinţa Sfântului Sinod a avut loc, joi şi vineri, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhia Ierusalimului anunţa, în 9 mai, că a rupt relaţiile cu Biserica Ortodoxă Română, din cauza Aşezământul românesc de la Ierihon.

PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, declara atunci că Patriarhia Ierusalimului a reproşat Patriarhiei Române nerespectarea canoanelor prin construirea bisericii la Aşezământul de la Ierihon destinat cazării pelerinilor.

El a spus că Patriarhia Română a fost surprinsă şi totodată îngrijorată de decizia Sfântului Sinod al Ierusalimului privind ruperea legăturii canonice cu Patriarhia Română fără să fi avut loc o discuţie despre acest lucru.

Potrivit lui PS Ciprian Câmpineanul, întreruperea legăturii Patriarhiei Ierusalimului cu patriarhul Daniel şi scoaterea lui din diptice este o măsură extremă.

Totodată, PS Ciprian Câmpineanul a ţinut să precizeze că decizia de caterisire a părintelui Ieronim Creţu, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, este nedreaptă, întrucât el nu este în slujba Patriarhiei Ierusalimului.

Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul a mai spus că Sfântul Sinod va propune, în şedinţa din 19-20 mai, ca o delegaţie formată din trei ierarhi să aibă o întrevedere oficială cu membrii Sfântului Sinod şi cu patriarhul Ierusalimului, pentru a discuta problema privind Aşezământul românesc de la Ierihon.

"Biserica română nu va răspunde cu aceeaşi măsură şi va solicita acceptarea unui dialog cu patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului", a subliniat PS Ciprian Câmpineanul.

Episcopul vicar patriarhal a mai spus că Aşezământul românesc de la Ierihom rămâne în proprietatea Patriarhiei Române. Decizia Sfântului Sinod al Ierusalimului se limitează deocamdată la faptul că patriarhul Ierusalimului nu-l pomeneşte pe PF Daniel, asta înseamnă că s-a întrerupt comuniunea liturgică.

Aşezământul românesc de la Ierihon are 300 de locuri. Acesta cuprinde o biserică, o casă pentru pelerini şi Centrul de studii biblice "Sfântul Ioan Iacob Hozevitul", construcţia începând în 1998.

Aşezământul a fost construit pe un teren pe care Biserica Ortodoxă Română l-a primit prin donaţie, înainte de Revoluţie, de la un credincios român stabilit în zonă. La acesta s-au adăugat şi altele limitrofe, ajungând în prezent la o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi.

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Creţu, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în 29 noiembrie 2009, episcop vicar patriarhal, cu titulatura Sinaitul.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Sinod al BOR trimite o delegaţie la Ierusalim pentru discutarea problemelor existente.
 Vizualizări articol: 504 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfântul Sinod al BOR trimite o delegaţie la Ierusalim pentru discutarea problemelor existente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   BISERICA trimis de
(21 mai 2011, 07:33:33
MASII Si MAMII VOASTRE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei