Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mai 2011 - Anul XVI, nr. 117 (4715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Moment unic

Secretarul personal al Papei Ioan Paul al II-lea vine la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Secretarul personal al Papei Ioan Paul al II-lea, Eminenţa Sa Stanisław Dziwisz, cardinal şi mitropolit al Cracoviei, va fi prezent în Suceava în cursul zilei de mâine. Acesta a fost invitat să oficieze liturghia de consacrare a bisericii de la Poiana Micului, lăcaş de cult care-l are ca patron pe Fericitul Ioan Paul al II-lea. Slujba trebuia să aibă loc la sfârşitul lunii octombrie 2010, consecrator fiind Eminenţa Sa Stanisław Dziwisz. Pentru că venirea Eminenţei Sale nu a fost posibilă, s-a fixat o nouă dată, pe 21 mai 2011, după beatificarea Papei.

Ridicarea noii biserici, începută pe 4 iunie 2008, a fost încredinţată mijlocirii Papei Ioan Paul al II-lea, iar pe 22 decembrie 2009 a fost celebrată prima Sfântă Liturghie. La 6 august 2010 a fost inaugurată oficial noua biserică în prezenţa Excelenţei Sale Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.

 

Cardinalul Dziwisz a fost alături de Papa Ioan Paul al II-lea peste 26 de ani

Cel care avea să devină secretarul personal al Papei Ioan Paul al II-lea s-a născut la 27 aprilie 1939. A absolvit Facultatea de Teologie a arhidiecezei de Cracovia şi a fost consacrat preot de către episcopul de atunci al Cracoviei, Karol Wojtyła, la 23 iunie 1963. În anii 1963-1965 a fost vicar în parohia Maków Podhalański. Anii 1963-1978 au fost, în viaţa preotului Stanisław Dziwisz, ani de învăţătură şi progres dinamic. În anul 1978 şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea Papală de Teologie din Cracovia, cu titlul „Cultul Sf. Stanisław în Cracovia până la Soborul din Trident”.

Data de 16 octombrie 1978, când Karol Wojtyła a fost ales Papă, a marcat o nouă etapă în viaţa preotului Stanisław Dziwisz, acesta devenind secretarul personal al Papei Ioan Paul al II-lea pentru mai bine de 26 de ani. L-a însoţit în cele 104 pelerinaje pe toate continentele. În anul 1998 a fost numit episcop, fiind şi legatarul testamentar al lui Ioan Paul al II-lea.

În septembrie 2003 a fost ridicat la demnitatea de arhiepiscop, pentru ca la 3 iunie 2005 Papa Benedict al XVI-lea să îl numească mitropolit al Cracoviei. În timpul consistoriului din 24 martie 2006 a fost ridicat la demnitatea de cardinal. Este membru al Consiliului Permanent al Conferinţei Episcopatului Poloniei şi Mare Cancelar al Universităţii Papale Ioan Paul al II-lea din Cracovia.

Este doctor honoris causa al mai multor universităţi din Polonia, dar şi din străinătate (Barcelona, Buenos Aires, Bogota). Pentru meritele sale deosebite a fost distins cu ordine şi medalii în Argentina, Italia, Malta, Portugalia, Columbia şi, bineînţeles, în Polonia.

 

Ajutor din mai multe ţări pentru finalizarea bisericii

Ideea construcţiei bisericii de la Poiana Micului a venit după numirea ca paroh în Poiana Micului a preotului Gabriel Bucur. Pentru că oamenii din sat aveau de parcurs între 1-4 km până la biserică, Excelenţa Sa Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a sugerat ideea construirii unei noi biserici.

În anii care s-au scurs de la începerea lucrărilor, sprijinul financiar nu a întârziat să apară din diferite colţuri ale Europei sau României.

De exemplu, familia Kempf, din Elveţia, a donat vitraliile, altarul, pupitrul şi o parte din bănci, iar foşti locuitori ai satului care trăiesc în Germania au donat ţigla pentru acoperiş, pardoseala şi restul de bănci. Un ajutor substanţial a venit din partea Episcopiei de Iaşi, dar şi din partea credincioşilor din Cracovia, Suceava, Bacău, Vatra Dornei, respectiv din partea unor prelaţi.

Nouă biserică are 24 de metri lungime, 10 metri lăţime şi 10 metri până la acoperiş, iar turnul măsoară 18 metri. În biserică pot intra 180 de persoane, populaţia satului Poiana Micului fiind de 300 de familii, din care 160 de familii sunt poloneze, de religie catolică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Secretarul personal al Papei Ioan Paul al II-lea vine la Suceava.
 Vizualizări articol: 1071 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.2 din 6 voturi
Secretarul personal al Papei Ioan Paul al II-lea vine la Suceava2.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei