Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mai 2011 - Anul XVI, nr. 117 (4715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Saghi: Statele care au reticenţe în a ne da undă verde la Schengen se tem de o invazie a românilor

Vineri, 20 Mai 2011 (15:03:11)

Statele care "mai au încă reticenţe în a da undă verde pentru aderarea la Spaţiul Schengen" se tem că după integrare "va fi o invazie de cetăţeni români", a declarat, vineri, Florin Saghi, director în MAI, adăugând însă că sunt lucruri false pe care a încercat să le demonteze.

"Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii acestor state care mai au încă reticenţe în a ne da undă verde pentru aderarea la Spaţiul Schengen, există această teamă că după aderare va fi o invazie de cetăţeni români în toate aceste ţări, care nu-ştiu-ce vor face - vor exporta criminalitate, vor ocupa locurile de muncă ale propriilor cetăţeni. Sunt lucruri false şi am încercat să le demontez şi am explicat şi revin acum la chestiunea din 2001 când au fost ridicate vizele pentru români. În primele 6 luni ale anului 2002 nu ieşiseră din România nici măcar jumătate din numărul de cetăţeni români care ieşiseră în aceeaşi perioadă în decursul anului 2001. Deci situaţia a fost identică şi la vremea respectivă. Tot aşa, dacă România beneficia de liberă circulaţie, toată lumea occidentală se aştepta să fie o invazie. Nu a fost aşa", a declarat, vineri, Florin Saghi, director în cadrul MAI, prezent la o dezbatere pe tema aderării la Schengen.

Saghi, care este directorul Departamentului Schengen din MAI, a reamintit în discursul său că eurodeputaţii din Comisia LIBE au aprobat cu largă majoritate un raport favorabil aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

"A existat un vot în Comisia de libertăţi publice şi afaceri interne a PE, vot care urmează să fie după aceea supus atenţiei plenului PE. Aceasta se va întâmpla la începutul lunii iunie. Vreau să subliniez că votul a fost unul favorabil - 31 la 5 - ceea ce spune foarte mult despre ceea ce cred parlamentarii europeni despre modul în care România şi Bulgaria s-au pregătit", a spus Saghi.

De altfel, oficialul MAI a spus că raportorul Carlos Coelho a spus, recent într-o discuţie cu politicieni francezi, referindu-se la clădirea centrului naţional SIS din Bucureşti şi dispozitivul de supraveghere la Marea Neagră, SCOMAR, că acestea "sunt chestiuni desprinse din filmele viitorului".

"Ne aflăm cu mult înaintea unor state membre vechi, cu tradiţie, inclusiv în ceea ce priveşte Spaţiul Schengen. Pe de altă parte, nu trebuie să ne surprindă această reacţie să zicem de întârziere sau de respingere a României. (...) La evaluările care se fac anual - pentru că fiecare ţară, indiferent de vechimea pe care o are în Spaţiul Schengen, este supusă unei reevaluări periodice - de foarte multe ori sunt găsite deficienţe despre care vă spun sincer la noi în acest moment nu se regăsesc. Deci iată că avem suficiente argumente pentru a putea fi mai vocali, în sensul de a ni se accepta aceste demersuri, de a nu mai fi legaţi de tot felul de chestiuni suplimentare cum ar fi acest raport MCV", a mai sapus Saghi.

La rândul său, deputatul Mădălin Voicu, prezent la dezbatere, le-a relatat celor prezenţi despre o vizită făcută recent în Parlamentul german, la invitaţia membrilo Bundestagului, în cursul căreia i s-a spus că motivul real pentru care România nu va adera la Schengen este numărul mare de cetăţenii acordat moldovenilor. "Ei ne-au spus aşa «Voi nu veţi intra în Schengen nu din cauza problemelor tehnice de la graniţă, de la vamă, de trafic, nici măcar despre corupţie nu poate fi vorba. Voi nu veţi intra pentru că în ultimii ani România acordă peste 20.000 de cetăţenii şi acte şi documente moldovenilor care invadează Occidentul - nu se opresc în România - formând acolo tot felul de cuiburi, negre sau albe. Deci asta este de fapt cauza. În afară de faptul că România dă moca - într-un limbaj mai plastic - Moldovei în jur de 400 de milioane de euro, bani care ar putea fi opriţi aici. Cu pensiile şi cu salariile ştiţi bine că stăm strălucit", a spus Mădălin Voicu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Saghi: Statele care au reticenţe în a ne da undă verde la Schengen se tem de o invazie a românilor.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Saghi: Statele care au reticenţe în a ne da undă verde la Schengen se tem de o invazie a românilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SE TEM DE O INVAZIE A ROMILOR... trimis de
(21 mai 2011, 08:10:12
SE TEM DE O INVAZIE A ROMILOR...SI A CELOR CE SE DUC ACOLO LA FURAT SI ALTE PROSTII ...NU SE TEM DE ROMANII OBISNUITI ,MUNCITORI CARE NU LE FAC PROBLEME ...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei