Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mai 2011 - Anul XVI, nr. 117 (4715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orban: Un raport pozitiv al CE privind MCV, în iulie, ar facilita aderarea mai rapidă la Schengen

Vineri, 20 Mai 2011 (16:17:01)

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, vineri, că deşi partea română a susţinut că nu există o legătură între aderarea la spaţiul Schengen şi MCV, un raport pozitiv al CE în luna iulie va facilita găsirea unei soluţii privind aderarea mai rapidă la Schengen.

"Deşi partea română - şi nu numai pentru că am fost sprijiniţi aici de foarte multe state membre, inclusiv de către CE - a spus că nu există o legătură între aderarea la spaţiul Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, trebuie să o spunem foarte clar, să o recunoaştem, că un raport bun al României privind acest mecanism - raport care va fi publicat undeva în cursul lunii iulie - în mod cert va facilita găsirea unei soluţii privind aderarea mai rapidă la spaţiul Schengen", a declarat Leonard Orban, prezent la o conferinţă pe tema Schengen.

Consilierul prezidenţial a spus că "România îşi păstrează în primul rând obiectivul de aderare în 2011".

"Trebuie să privim acest proces de aderare într-un context mult mai larg şi să asociem evoluţiile care au loc în momentul de faţă la nivelul spaţiului Schengen, la nivelul întregii Uniuni cu acest proces. Trebuie să spunem foarte clar: discuţiile privind reformarea spaţiului Schengen nu sunt deloc separate de procesul de aderare la acest spaţiu. Trebuie să constatăm că un principiu fundamental, cel al liberei circulaţii a persoanelor, este pus în momentul de faţă în pericol. Este pus prin exercitarea unor presiuni foarte mari asupra Comisiei Europene de a lua unele decizii şi de a veni cu modificări ale spaţiului Schengen, în special în ceea ce priveşte instituirea pe baze mai puţin stricte decât până în prezent a controalelor la frontierele interne. De asemenea, mai constatăm, inclusiv datorită presiunii unor forţe populiste din anumite state membre încercarea luării unor decizii care pun până la urmă sub semnul întrebării tot ce s-a realizat până în momentul de faţă, nu numai în ceea ce priveşte spaţiul Schengen, dar în ceea ce priveşte UE", a mai spus Orban.

Fostul comisar european a apreciat că "s-a ajuns în momentul de faţă la o situaţie paradoxală". "Din punct de vedere tehnic, noile state, sau statele candidate - România şi Bulgaria - sunt mai bine pregătite, din punct de vedere tehnic decât unele dintre statele membre care sunt actualmente în spaţiul Schengen", a mai spus Orban.

El a mai spus că este nevoie permanent de voinţă politică ca "această construcţie admirabilă, dar cu probleme, cu vulnerabilităţi, care este UE să meargă înainte". "Nimic nu exclude mersul înapoi şi inclusiv la ce a fost înainte de crearea UE. Nimic nu exclude aşa ceva în afara voinţei politice. Este nevoie de voinţă politică în toate statele membre pentru a consolida această construcţie atât de importantă existentă în Europa", a mai spus el. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orban: Un raport pozitiv al CE privind MCV, în iulie, ar facilita aderarea mai rapidă la Schengen.
 Vizualizări articol: 445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orban: Un raport pozitiv al CE privind MCV, în iulie, ar facilita aderarea mai rapidă la Schengen0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei