Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 apr 2011 - Anul XVI, nr. 90 (4688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke:Am primit primele carduri de sănătate, urmează personalizarea lor; finalizăm 8.000 în acest an

Luni, 18 Aprilie 2011 (18:54:16)

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, luni, că a primit primele carduri naţionale de sănătate realizate în perioada de probă şi că urmează personalizarea lor, astfel încât până la sfârşitul lui 2011 să fie finalizate aproape 8.000 de documente, jumătate din cele comandate la Imprimerie.

"Săptămâna trecută a fost finalizată perioada de probă a cardurilor naţionale de sănătate. Săptămâna viitoare vom avea deja un număr însemnat de carduri. Pasul următor este personalizarea cardurilor. Vor fi realizate cam două-trei milioane de carduri pe lună, dar în acest interval vor putea fi personalizate în jur de un milion de acte", a spus ministrul Sănătăţii.

Până la sfârşitul lui 2011 vor fi realizate şi distribuite aproximativ opt milioane de carduri, dintr-un total estimat de 15 milioane de documente, a adăugat Cseke Attila.

Cardul va fi trimis prin poştă persoanelor asigurate (peste 18 ani) şi va costa aproximativ doi euro, valabilitatea acestuia fiind de cinci ani.

Asiguraţii care vor să devină donatori de organe trebuie să facă o declaraţie notarială în acest sens. În baza declaraţiei notariale, pe cardul naţional de sănătate va fi înscrisă menţiunea donator de organe, a explicat Cseke Attila.

După distribuirea documentelor, asiguraţii vor trebui să prezinte cardul la accesarea oricărui serviciu public de sănătate, mai puţin pentru cele de urgenţă şi epidemiologice, în caz contrar urmând să plătească serviciile medicale solicitate.

Pe cardul naţional de sănătate sunt introduse toate datele medicale ale pacientului, inclusiv acceptul acestuia de a i se preleva organe, după moarte, pentru utilizarea în transplanturi. De asemenea, pe acest document vor fi trecute datele de identitate, codul numeric personal, codul asiguratului, data expirării, numărul de identificare şi acronimul casei de asigurări de sănătate care îl emite, precum şi numărul de identificare a cardului.

Cardul va conţine şi date care vor fi stocate pe un cip, privind diagnostice cu risc vital, grupa sanguină şi Rh-ul asiguratului, tratamente speciale, proteze, statusul acestuia (sănătos sau bolnav cronic), precum şi dacă este donator de organe. În cip vor fi găsite şi informaţiile privind numărul de solicitări de servicii medicale, plata contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, dar şi datele despre medicul de familie - nume, prenume, contact sau menţini despre coasiguraţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke:Am primit primele carduri de sănătate, urmează personalizarea lor; finalizăm 8.000 în acest an.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cseke:Am primit primele carduri de sănătate, urmează personalizarea lor; finalizăm 8.000 în acest an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei