Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 apr 2011 - Anul XVI, nr. 90 (4688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a XII-a

Târgul de Paşte de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a XII-a ediţie a Târgului de Paşte de la Suceava, care se desfăşoară în intervalul 16 - 23 aprilie a.c., târg a cărui deschidere oficială a avut loc ieri, în Duminica Floriilor, a reunit peste 30 de meşteri populari din judeţul Suceava, dar şi din judeţele vecine, Botoşani şi Iaşi.

Organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Muzeul Bucovinei şi Centrul Cultural Bucovina, cu sprijinul Primăriei municipiului Suceava, Târgul de Paşte, amplasat în Parcul Central al oraşului (unde meşterii şi-au prezentat creaţiile artizanale şi produsele meşteşugăreşti etalate atât în cele zece căsuţe din lemn amplasate de organizatori pe aleile parcului, cât şi pe câteva mese de expunere), are o ofertă variată, de la ouă încondeiate, pictate sau decorate cu mărgele, la ceramică şi împletituri, şi de la cusături şi podoabe populare, la piese cioplite din lemn şi icoane pictate pe sticlă.

 

Ouă încondeiate, pictate sau cu motive decorative din mărgele, şi icoane pe glajă

Ouăle de Paşte (ouă de găină, de raţă şi de gâscă, dar şi ouă de struţ) aduse de meşterii încondeietori Ecaterina Saghin din Vatra Moldoviţei, sau de Ileana Hutopilă din Ulma, cele pictate ale rădăuţeanului Florin Bejinari, sau ouăle cu motive decorative din mărgele realizate de Elena Gheorghian din Suceava s-au aflat printre produsele cele mai întrebate de cumpărători.

Icoanele pe sticlă, executate de Cristina şi Neculai Turicianu din Săveni, Botoşani, şi de Anca Dănilă din aceeaşi localitate, aduc în spaţiul moldav tradiţia transilvăneană a vechilor icoane pe glajă, adevărate mostre de virtuozitate artistică, remarcabile atât prin rigurozitatea compoziţională, cât şi prin simţul deosebit al armoniilor cromatice.

 

Ţesături şi cusături populare, tapiserii şi podoabe, plachete decorative şi mic mobilier rustic

Ţesăturile şi cusăturile populare ale Eleonorei Lommer din Mănăstirea Humorului, ale Ecaterinei Neamţu din Suceava sau ale Ecaterinei Hapciuc din Păltinoasa, tapiseriile şi podoabele din lemn ale Petronelei Rusu din Ipoteşti, sau podoabele din mărgele ale Elenei Gheorghian şi ale Iuliei Buraciuc diversificau gama de produse a târgului.

Prezenţi ca în fiecare an, sucevenii Iosif şi Ştefan Csukat prezintă, cel dintâi, câteva plachete decorative care trec de graniţa meşteşugului, înscriindu-se în rândul creaţiilor plastice unicat, cel de-al doilea, mic mobilier rustic, măsuţe şi taburete cioplite din lemn, sau blidare cu motive decorative.

 

Ceramica utilitară, ceramică decorativă cu motive incizate şi împletituri din nuiele

Ceramica utilitară a lui Dumitru Paşcaniuc, din Marginea, se afla la câţiva paşi de ceramica decorativă a lui Eusebiu Iacinschi, din Botoşani, cahle şi vase din lut cu motive incizate şi cromatică specifică Kuty, cărora li se alăturau diverse obiecte miniaturale şi păpuşi din ceramică îmbrăcate în costume populare. Şi pentru că ouăle de Paşte şi cumpărăturile făcute în târgul cu produse meşteşugăreşti, dar şi în cel învecinat - în care se vindeau brânzeturi şi preparate din carne - aveau nevoie de un coş în care să fie transportate, Lilian Toderaşcu din Heci, judeţul Iaşi, a venit cu împletituri din nuiele, executate din răchită de cultură (coşuri şi coşuleţe de toate mărimile, dar şi sticle în „straie de nuiele”) de membrii familiei sale, care se îndeletnicesc cu toţii cu acest meşteşug. 

Târgul, din care câţiva meşteri au plecat deja, întrucât sunt invitaţi la alte manifestări similare din ţară, poate fi vizitat până pe data de 23 aprilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul de Paşte de la Suceava.
 Vizualizări articol: 1605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 10 voturi
Târgul de Paşte de la Suceava3.4510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei