Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 apr 2011 - Anul XVI, nr. 90 (4688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Unii cu munca, alţii cu banii

Mafia din pieţe omoară activitatea de creştere a oilor şi caprelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Intermediarii din pieţe şi unii primari din judeţ par să-şi fi pus în cap să omoare activitatea de creştere a ovinelor şi caprinelor. Nemulţumirile celor care se ocupă cu acest tip de activitate sunt tot mai mari de la o zi la alta, iar apropierea sărbătorilor pascale este un motiv suplimentar pentru a arăta acuzator cu degetul spre cei care fură munca oamenilor.

Un semnal de alarmă a fost tras de reprezentanţii Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”, care solicită autorităţilor să ia măsuri urgente pentru a stopa specula din domeniu.

„Intermediarii din pieţe sunt o mare problemă pentru noi. Aceştia închiriază mesele din pieţe şi astfel blochează accesul crescătorilor de oi şi capre care nu pot să-şi vândă produsele. Oamenii primesc preţuri derizorii pentru produse şi sunt descurajaţi când văd că alte persoane câştigă de două ori mai mult fără să facă absolut nimic”, a declarat Costel Chitic, vicepreşedintele Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”.

Dacă în celelalte perioade ale anului „adaosul” comercial practicat de intermediari este între 30-40%, înainte de Paşte, când cererea de carne de miel şi caş de oaie creşte, speculanţii câştigă şi de două-trei ori mai mult la kilogram.

 

Păşunile, la discreţia primarilor

O altă mare problemă cu care se confruntă crescătorii de oi şi capre este legată de locurile de păşunat. În mai multe localităţi ale judeţului, primarii şi acoliţii acestora au înfiinţat asociaţii „fantomă”, care nu-i reprezintă pe adevăraţii crescători.

„Singurul scop pentru care s-au înfiinţat aceste asociaţii este acela de a încasa subvenţia de 40 de lei/anual, oferită pe cap de oaie sau capră. Pe lângă faptul că subvenţia este mică, nici nu ajunge în buzunarele crescătorilor, ceea ce provoacă nemulţumiri majore”, a mai spus Costel Chitic.

Neregulile semnalate de crescătorii de animale pe linia administrării păşunilor a ajuns şi la urechile conducerii Prefecturii Suceava. Pentru clarificarea acestei situaţii, prefectul Sorin Popescu a dispus o verificare a modului în care sunt administrate păşunile şi cine beneficiază de subvenţiile acordate de stat.

Vicepreşedintele Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” a ţinut să amintească şi de scumpirea furajelor pentru animale. Dacă anul trecut un kg de tărâţă se achiziţiona cu 60 de bani, acum crescătorii de animale trebuie să plătească 1,20 de lei. O creştere similară s-a înregistrat şi la porumb, care se vinde pe piaţă acum cu 1,4 lei/kg, în timp ce anul trecut costa 0,75 lei/kg.

„În comparaţie cu creşterea preţurilor la furaje, carnea de oaie şi caşul se vând cu acelaşi preţ. În aceste condiţii, oamenii sunt descurajaţi să mai crească animale”, a completat Costel Chitic.

 

Carmangerie pentru carnea de oi şi capre

Cu un număr de aproape 300 de crescători şi peste 45.000 de capete de ovine şi caprine, reprezentanţii Asociaţiei „Plaiul Bucovinei” vor să sprijine efectiv această activitate tradiţională. În acest sens, conducerea asociaţiei şi-a propus să înfiinţeze o fabrică de procesare a laptelui de oaie şi de capră, dar şi un abator şi o carmangerie de specialitate.

„Ne propunem să accesăm fonduri europene pentru a demara aceste proiecte. Vrem ca produsele tradiţionale rezultate din creşterea oilor şi caprelor să se găsească pe piaţă tot timpul anului, nu doar în anumite perioade. De aceea, dorim să obţinem şi un spaţiu în care să putem vinde produse din oaie şi carne în condiţii civilizate”, a dezvăluit Mihai Rotariu, secretarul Asociaţiei „Plaiul Bucovinei”.

Acesta a mai menţionat că se va discuta cu membrii asociaţiei despre posibilitatea de a aduce şi noi rase de animale în judeţ, astfel încât crescătorii să aibă de câştigat mai mult.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mafia din pieţe omoară activitatea de creştere a oilor şi caprelor.
 Vizualizări articol: 2848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mafia din pieţe omoară activitatea de creştere a oilor şi caprelor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   HAHAHA!!! trimis de
(18 apr 2011, 11:07:19
De ce va plangeti, sunteti producatori si prin urmare sunteti cei care puteti face pretul pietei. Daca vedeti ca speculantii vand cu 20 de lei kilogramul voi de ce nu dati cu 18? Asa ii scoateti de pe piata. Dar si VOI PRODUCATORII va comportati tot ca speculantii, asa ca nu va mai plangeti, traim intr-o tara de cacao in care nu economia de piata nu exista. Toti sunteti niste mafioti si prostiti populatia. SA VA FIE RUSINE!
1.1  RE: HAHAHA!!! trimis de
(18 apr 2011, 11:12:54
Tocmai de asta e articolul (sau o parte din el). Ca sa intelegi ca producatorii NU au unde sa-si vanda marfa si o dau cu "18 lei" la speculanti, care ti-o vand tie cu 20. Ca din portbagajul masinii nu o sa o cumpere nimeni, iar daca o cumpara, se pot trezi ca vin cei de la DSVSA si-i amendeaza de nu se vad!
2.   Poti incepe cu WWW.TOCMAI.RO trimis de
(18 apr 2011, 11:28:16
Nea Chitic, de ce nu faci matale, daca tot ai asociatie, un site unde iti expui marfa, poza, pret, telefon si tot ce te doare. Cadem la invoiala, ne intalnim cand avem timp si treci pe la DSVA sa-ti puna stampila pe bulan si gata. Ai eliminat intermediari dintr-un foc si o sa ajunga sa te caute ei acasa.
3.   Ca la români trimis de
(18 apr 2011, 12:56:38
n-aţi înţeles. nea Chitic vrea să moară şi capra vecinului!
4.   Aaaaaaaaaaaa trimis de
(18 apr 2011, 18:02:04
Presedintele asociatiei dl.Blanari Vasile nu are nimic de zis?????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei