Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 mar 2011 - Anul XVI, nr. 54 (4652)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Evitarea în teritoriu a cooptării procurorilor în lanţul intereselor locale, importantă

Luni, 7 Martie 2011 (13:05:20)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut, luni, la şedinţa de bilanţ a Ministerului Public (MP) pe 2010, că este extrem de important să fie evitată în teritoriu cooptarea procurorilor în lanţul intereselor locale nelegitime şi netransparente, indiferent dacă sunt politice sau economice.

"Este extrem de important să evităm în teritoriu cooptarea procurorilor în lanţul intereselor locale nelegitime şi netransparente, indiferent dacă sunt politice sau economice. Procurorul trebuie să fie o ancoră a legalităţii nu numai la centrul sistemului, ci şi în comunităţile locale", a afirmat ministrul Justiţiei.

Ministrul Predoiu i-a felicitat pe procurori pentru activitatea desfăşurată în 2010, "care a fost un an dificil, cu reduceri salariale şi exigenţe mai mari în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)".

"Vă felicit pentru obţinerea unor parametri operativi mai buni decât în 2009 şi menţiunile pozitive obţinute în Raportul de ţară. Se observă o constantă pozitivă în privinţa Parchetului General, a DNA şi DIICOT. Este important, însă, să dezvoltăm vectori de excelenţă în întreg sistemul Ministerului Public, atât la centru cât şi în teritoriu. Să ne concentrăm atenţia în mod uniform pe întreg Ministerul Public", a spus Predoiu.

Potrivit demnitarului, unităţile specializate joacă un rol cheie în contextul MCV, dar şi celelalte unităţi de parchet au un rol esenţial în protejarea drepturilor cetăţenilor.

"Optimizarea rezultatelor este condiţionată de alocarea raţională a resurselor umane şi managementul unităţilor de parchet. Când spunem management, ne gândim atât la cel profesional, cât şi la cel administrativ, în contextul resurselor bugetare. Ministerul Justiţiei va persevera legislativ în desfiinţarea instanţelor şi parchetelor cu volum mic de activitate şi realocarea resurselor umane", a precizat ministrul.

Cătălin Predoiu a afirmat că un efort trebuie iniţiat şi în Ministerul Public pentru o regândire globală, în perspectivă, a structurii funcţiilor şi competenţelor în Ministerul Public, pe criteriul alocării raţionale a resurselor umane şi evitarea aglomerării statului de funcţii la Parchetul General sau alte parchete.

"Acesta este un demers complex, care cere timp şi trebuie încadrat în efortul de ajustare a celor trei legi ale Justiţiei - 303, 304, 317 din 2004. Eventuala modificare a acestora trebuie însă precedată de o solidă dezbatere în sistemul judiciar şi în societate. Un astfel de proiect trebuie avizat de un CSM întregit cu membrii societăţii civile şi cei trei magistraţi care mai trebuie aleşi, pentru a avea o legitimitate care să-i garanteze şanse reale de adoptare în Parlament", a afirmat ministrul Predoiu.

Ministrul Justiţiei a pledat pentru păstrarea statutului procurorului aşa cum este în prezent.

"Buna colaborare dintre Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei, în ultimii trei ani, este dovada că articolul 132 din Constituţie este funcţional, dacă este citit cu bună credinţă de ambele părţi. În acest an trebuie să ne concentrăm şi pe pregătirea profesională pentru intrarea în vigoare a codurilor. Cred că deocamdată se face prea puţin sau deloc în acest scop în sistemul judiciar. Codurile vor intra în vigoare, trebuie să vă pregătiţi, individual şi în colective de lucru. Nu avem nevoie de seminarii şi conferinţe spectaculoase şi mediatizate pentru discutarea codurilor, care implică mai mult efort pentru organizare şi resurse financiare consistente. Iniţierea unor forumuri de dezbateri pe internet, seminarii locale cu deplasarea de experţi care au participat la lucrări şi alţi responsabili din Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, pot fi module eficiente. Dar trebuie început", a susţinut demnitarul.

Totodată, Predoiu a declarat că şi Guvernul trebuie să se pregătească de intrarea în vigoare a codurilor, precizând că sunt aşteptate concluziile studiului de impact pentru a evalua ce mai trebuie pregătit din punct de vedere instituţional şi financiar.

"Am spus-o recent şi la bilanţul unei curţi de apel, despre schemele de personal trebuie să discutăm ştiinţific, nu pe cifre interpretate larg şi generos, ca să nu spun altfel. CSM are de asemenea un rol de jucat în evaluarea corectă a resurselor umane necesare sistemului în perspectiva codurilor", a spus Predoiu.

El a mai spus că este important ca în dosarele economice să implementaţi o strategie complexă bazată pe patru vectori, inculparea persoanelor juridice prin intermediul cărora se comit infracţiuni, mai ales dacă deţin active, acţiunile de anulare a transferurilor patrimoniale prin care se golesc patrimoniile acestora de active, măsurile asigurătorii şi, în final, recuperarea produselor infracţiunii", a declarat oficialul ministerial.

Demnitarul a declarat că este foarte important să fie puşi infractorii după gratii, însă de interes sunt şi averile lor, plasate în firme, active sau conturi externe.

În acest scop, Ministerul Justiţiei a iniţiat o măsură legislativă şi una instituţională. "Am elaborat, în parteneriat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Public, un proiect de lege care fluidizează sechestrul asigurător şi valorificarea bunurilor sechestrate sau confiscate. De asemenea, am constituit în cadrul Ministerului Justiţiei, fără costuri bugetare suplimentare, cu sprijinul experţilor din Marea Britanii şi Statelor Unite, implementând Decizia Consiliului 2007/845/JAI, un Birou de cooperare pentru recuperarea creanţelor", a adăugt sursa citată.

Acest birou nu va avea atribuţii operative de anchetă sau confiscări, ci unul de sprijin strategic pentru anchetatori.

Ministrul a subliniat că pe baza relaţiilor ce vor fi stabilite cu birourile omoloage din spaţiul euroatlantic, vor fi sprijinite cu informaţii şi expertiză în recuperarea activelor externe produse ale infracţiunilor şi viceversa, vor fi sprijiniţi colegii străini, pentru recuperarea produselor infracţiunilor plasate în România pentru "spălare".

"În concluzie, pentru 2011 avem obiective importante, cred că pentru moment avem un cadru legislativ suficient pentru performanţă, sprijin politic pentru politicile penale şi un foarte bun nivel de cooperare şi de expertiză", a conchis ministrul Justiţiei.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Evitarea în teritoriu a cooptării procurorilor în lanţul intereselor locale, importantă.
 Vizualizări articol: 466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Evitarea în teritoriu a cooptării procurorilor în lanţul intereselor locale, importantă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei