Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 mar 2011 - Anul XVI, nr. 54 (4652)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Psihologi: Românii depresivi nu merg la psiholog, întrucât psihoterapia nu este decontată de CNAS

Luni, 7 Martie 2011 (16:29:30)

Românii care suferă de depresie, una dintre cauzele care duce anual la creşterea alarmantă a ratei sinuciderilor, nu se prezintă la psiholog şi nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că nu sunt decontate de CNAS, ceea ce încalcă Rezoluţia Parlamentului European privind sănătatea mintală.

"În România, cei care suferă de depresie nu se prezintă la psiholog şi nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că acestea nu sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a spus purtătorul de cuvânt al Colegiului Psihologilor, Iulian - Laurenţiu Ştefan.

Psihologii amintesc Raportul INML conform căruia, în România, sinuciderile reprezintă 25% din totalul morţilor violente (necauzate de boli), aproape la fel de multe ca decesele survenite în urma accidentelor rutiere (28%).

"Cu toate că statisticile naţionale indică o creştere alarmantă a cazurilor de depresie, precum şi a altor tulburări psihice grave, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu decontează şedinţele de psihoterapie realizate de către psihologi, punând în pericol sănătatea mintală a populaţiei României", a susţinut purtătorul de cuvânt.

Astfel, Rezoluţia Parlamentului European privind sănătatea mintală este încălcată.

Potrivit acestei rezoluţii, adoptate în 19 februarie 2009, sinuciderea rămâne o cauză majoră a morţii premature pe continent, numărul deceselor în UE ridicându-se la peste 59.000 pe an. În nouă din zece cazuri, aceasta este precedată de evoluţia unor tulburări psihice, a spus Ştefan.

Documentul Parlamentului European mai prevede că depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente şi mai grave tulburări psihice, care conduce anual la creşterea alarmantă a ratei sinuciderilor şi a tentativelor de sinucidere şi că pentru prevenirea depresiei şi a sinuciderii, statele membre sunt obligate să garanteze tratamentul psihoterapeutic, în condiţii nediscriminatorii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Psihologi: Românii depresivi nu merg la psiholog, întrucât psihoterapia nu este decontată de CNAS.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Psihologi: Românii depresivi nu merg la psiholog, întrucât psihoterapia nu este decontată de CNAS0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei