Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 mar 2011 - Anul XVI, nr. 54 (4652)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproximativ 300 de studenţi au protestat aruncând cu garoafe în sediul Ministerului Educaţiei

Luni, 7 Martie 2011 (19:01:35)

Aproximativ 300 de studenţi au protestat, luni, în faţa Ministerului Educaţiei, cerându-i ministrului Daniel Funeriu să nu îi mai fure şi au aruncat în sediul instituţiei cu garoafe, simbolizând înmormântarea mişcării studenţeşti din România.

Studenţii din Capitală şi din alte centre universitare din ţară veniţi la protestul de la Ministerul Educaţiei au afişat bannere pe care scria "Funeriu, dormez-vous?", "Pe noi nu ne furi", "Pe noi nu ne FUneRIu", "Vrem 25%, drepturile studenţilor nu sunt negociabile".

Protestatarii au rupt comunicatul dat de Ministerul Educaţiei, care îi trimitea pe studenţi să citească Legea educaţiei pentru a o înţelege şi au ţinut momente de reculegere pentru moartea drepturilor studenţilor.

Aceştia au aruncat cu garoafe în sediul ministerului, simbolizând înmormântarea reprezentativităţii studenţeşti.

Vicepreşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Cristina Ramona Fiţ, a declarat că protestul este şi faţă de obligativitatea prezenţei la cursuri şi seminarii, spunând că cei mai mulţi studenţi muncesc pentru a se întreţine şi nu reuşesc să ajungă la toate cursurile şi seminariile.

O delegaţie a studenţilor a discutat aproximativ două ore cu ministrul Daniel Funeriu, dar fără a ajunge la vreun rezultat, astfel că protestele vor continua şi în zilele următoare.

"Negocierile nu ne-au convins să oprim protestele, astfel că vom continua şi marţi şi miercuri, urmând să decidem în urma altor eventuale discuţii dacă ne oprim aici. Ministrul ne-a spus că deocamdată nu este convins că e bine pentru studenţi să fie reprezentaţi 25 la sută în luarea deciziilor din universităţi", a spus Cristina Fiţ.

Protestele ANOSR au început în 28 februarie, când aproximativ 25.000 de studenţi din centrele universitare Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Timişoara, Suceava, Alba-Iulia şi Târgu Mureş au fost în grevă japoneză, ei purtând pe braţe banderole albe pe care scria "protestatar".

Studenţii au continuat protestele şi în zilele următoare, când au afişat pe cămine şi cantine cearşafuri cu mesaje de protest faţă de Legea educaţiei şi i-au trimis ministrului Daniel Funeriu pachete cu zacuscă, murături, sarmale, slănină, salam şi pufuleţi, pentru a arăta condiţia socială a studentului din România.

Reprezentanţii ANOSR spun că aceste proteste nu au determinat Ministerul Educaţiei să reglementeze problemele identificate de către studenţi, astfel că începând de luni, 7 martie, ANOSR va protesta pe perioadă nedeterminată în faţa sediului MECTS.

Reprezentanţii ANOSR susţin că au semnalat de foarte mult timp o problemă majoră din noua Lege a educaţiei, şi anume lipsa celor 25 de procente în decizia modalităţii de desemnare a rectorului, precum şi în procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere, dar şi lipsa celor 25 la sută în Consiliul de administraţie al universităţilor.

"Dreptul de a avea acces direct în toate deciziile din cadrul universităţii este un drept fundamental pentru mişcarea studenţească, un drept câştigat de către studenţi în trecut. Nu vom permite nimănui să îl limiteze. În ceea ce priveşte decizia ca prezenţa la cursuri să fie obligatorie, este o decizie lamentabilă a unor profesori incapabili să-şi adapteze metodele de predare la nevoile studenţilor. Nu vom permite ca studentul să aibe de suferit în urma unei decizii specifice perioadei de dinainte de 89’ în locul modernizării reale a educaţiei", a declarat preşedintele ANOSR, Daniela Alexe.

În 17 februarie, aproape o sută de studenţi au protestat în faţa Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, vrând să atragă atenţia asupra faptului că noua Lege a educaţiei prevede eliminarea studenţilor din forurile decizionale din mediul universitar.

Studenţii au ridicat, simultan, de 25 de ori, câte o ţeapă, susţinând că astfel vor să fie ilustrat metaforic junghiul în coastă trasat mişcării studenţeşti din România după aplicarea Legii educaţiei, care exclude reprezentativitatea de 25 de procente a studenţilor din forurile de decizionale, legislative şi executive din cadrul universităţilor.

Ministerul Educaţiei preciza atunci că noua Lege a educaţiei prevede, în premieră, emiterea unui ordin de ministru care să consacre Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor propus de organizaţiile studenţeşti şi că, astfel, motivele invocate de studenţi sunt ireale.

Potrivit Ministerului Educaţiei, articolul 203 (5) al legii Educaţiei Naţionale precizează că "studenţii pot fi reprezentaţi în toate structurile decizionale şi consultative din universitate", ceea ce înseamnă că legea permite, dar depinde de fiecare universitate până unde se va întinde implicarea studenţilor.

Ministerul Educaţiei a invocat şi prevederile articolului 207 (5) a) din Legea educaţiei, potrivit cărora "componenţa membrilor consiliului facultăţii este de maximum 75% cadre didactice şi de cercetare, respectiv minimum 25% studenţi", ceea ce înseamnă o reprezentare minimală de 25%.

Un alt articol invocat de minister este 209 (1) a) şi b) din Legea educaţiei, referitor la alegerea rectorului prin concurs public, unde din comisie trebuie să facă parte cel puţin un reprezentant al studenţilor. Universităţile au posibilitatea să mărească, dacă doresc, numărul studenţilor care fac parte din comisie, dar nu pot eluda participarea reprezentantului acestora la alegerea rectorului.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 300 de studenţi au protestat aruncând cu garoafe în sediul Ministerului Educaţiei.
 Vizualizări articol: 416 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproximativ 300 de studenţi au protestat aruncând cu garoafe în sediul Ministerului Educaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei