Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 mar 2011 - Anul XVI, nr. 54 (4652)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acuzaţii la nivel înalt

Şeful Poliţiei de Frontieră Suceava a dat „dezlegare” la şpagă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Referatul cu propunerea de prelungire a măsurii de arestare preventivă pentru cei 59 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Siret cuprinde noi dezvăluiri. O parte dintre cei anchetaţi au renunţat la dreptul la tăcere şi au oferit declaraţii anchetatorilor, majoritatea dintre ei recunoscându-şi faptele, iar ca bonus au oferit şi alte nume ale unor persoane posibil implicate în corupţia generalizată de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Cel mai surprinzător este că printre persoanele care apar în acest scandal se numără şi fostul şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Suceava, comisarul-şef Gheorghe Ieremia. Numele acestuia este pomenit de doi dintre subalterni, Daniel Loghin Timoci, de 37 de ani, din Siret, şi Viorel Ruşte, de 46 de ani, din Suceava.

Potrivit lui Timoci, într-o şedinţă de pregătire a turei de noapte din luna decembrie 2010, „şeful IJPF Suceava Ieremia Gheorghe i-a lăsat pe poliţiştii de frontieră să înţeleagă că au <dezlegare> la luat mită pe perioada sărbătorilor de iarnă”. O declaraţie asemănătoare a oferit şi Viorel Ruşte, care a înţeles că şeful IJPF Suceava le-a dat liber la luat mită pentru o anumită perioadă.

 

Ce crede Ieremia despre afirmaţiile foştilor subalterni

Contactat ieri telefonic, comisarul-şef Gheorghe Ieremia a mărturisit iniţial că nu poate vorbi, pe motiv că se află în biserică. Ulterior, după doar câteva minute, am fost sunaţi de comisarul Ilie Poroch, purtătorul de cuvânt al IJPF Suceava. I-am transmis acestuia că dorim un punct de vedere despre şedinţa din decembrie. După o discuţie cu fostul şef al IJPF Suceava, comisarul Ilie Poroch ne-a oferit o declaraţie transmisă de comisarul-şef Gheorghe Ieremia.

„Este exclus să fi transmis aşa ceva, pentru că eu nu am participat la o astfel de şedinţă. Singurele şedinţe la care am participat sunt cele de bilanţ lunar ale Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, dar atunci le-am spus poliţiştilor de frontieră să nu încalce legea în nici un fel”, este replica oferită de comisarul-şef Gheorghe Ieremia, prin intermediul purtătorului de cuvânt al IJPF Suceava.

Comisarul-şef Gheorghe Ieremia a fost şef al IJPF Suceava până acum o săptămână, când demisia sa a fost acceptată. Acesta a demisionat din funcţie după ce Corpul de Control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a descoperit numeroase nereguli în activitatea IJPF Suceava, şi a decis să înceapă procedurile de cercetare prealabilă în cazul a nouă ofiţeri, printre care comisarul-şef Gheorghe Ieremia, adjunctul acestuia, comisarul Mihai Constantin Prelipcean, şi comisarul-şef Nelu Fediuc, şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.

 

Dorel Chirilă, omul care le ştia pe toate

În referatul prin care procurorii DNA Bucureşti au cerut prelungirea mandatelor de arestare emise pe numele celor 55 de poliţişti de frontieră şi patru vameşi de la Siret, un nume apare extrem de frecvent. Este vorba de Dorel Chirilă, fost şef de grupă în Punctul de Trecere a Frontierei Siret. În mod curios, deşi acesta este menţionat de colegii săi ca om de bază al grupării, care strângea bani, îi ascundea şi îi împărţea, Dorel Chirilă nu a ajuns în spatele gratiilor. El este cercetat în stare de libertate, iar la scurt timp după începerea anchetei şi-a dat demisia din Poliţia de Frontieră, sperând probabil că va fi uitat de procurorii DNA.

O descriere amplă a activităţii lui Dorel Chirilă a oferit-o Ilie Cozmei, care spune că fostul şef de grupă colecta banii în mod regulat.

„Locul în care învinuitul Chirilă Dorel ascundea banii colectaţi era schimbat de mai multe ori. Inculpatul Cozmei Ilie declară că în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011 a împărţit bani împreună cu învinuitul Chirilă Dorel nu numai în laboratorul criminalistic, ci şi în toaleta de serviciu. Banii colectaţi pe parcursul unei ture erau ascunşi de către Chirilă Dorel fie în canapea, fie într-un dispozitiv de amprentare primit recent în cadrul programului Schengen, ambele aflate în interiorul laboratorului criminalistic. După împărţirea banilor, împreună cu învinuitul Chirilă Dorel, inculpatul Cozmei Ilie redistribuia sumele de bani către lucrătorii de poliţie, iar Chirilă Dorel ducea o parte din bani inculpatului Anea Aurel”, se arată în depoziţiile lui Ilie Cozmei.

Şi Adrian Holca îl menţionează pe Dorel Chirilă ca un om de bază. „Cunoşteam cu toţii că din sumele primite la tonete îşi opreau o parte şi şefii de grupă, dar nu ştiam despre ce sume era vorba”, a spus Holca. Acesta a menţionat că de colectarea banilor se ocupau Dorel Chirilă, Virgil Buliga, Florin Macovei sau Ilie Cozmei.

Menţiuni despre implicarea lui Dorel Chirilă apar şi în declaraţiile lui Cristian Teodor Nicolovici. Acesta a recunoscut că primea diferite sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, sume care „erau colectate la intervale cuprinse între o oră şi trei ore de către şeful de grupă, învinuitul Chirilă Dorel”. La finalul programului, Dorel Chirilă sau unul dintre apropiaţi făcea împărţeala, sume între 100 şi 700 de lei în cursul anului 2008, pentru ca din 2009 să fie între 600 şi 700 de lei. Nicolovici a mai declarat că ştia că o parte din bani erau daţi de Dorel Chirilă şefului PTF Siret, comisarul-şef Aurel Anea, iar alţi bani ajungeau şi la şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, Ionuţ Cârdei.

 

Vameşul Coroliuc dădea şpagă „de frică”

Dacă numărul poliţiştilor de frontieră care au început să colaboreze cu procurorii este destul de mare, dintre vameşi doar unul a acceptat să dea câteva declaraţii. Simion Coroliuc nu recunoaşte acuzaţiile care i se aduc, dar a declarat că de cinci ori le-a oferit lui Aurel Anea şi lui Mădălin Ionescu sume cuprinse între 2.000 de lei şi 100 de euro.

Întrebat de ce oferea aceşti bani, Simion Coroliuc a spus că „îi era frică de cei doi”, dar nu a adus şi vreun argument în acest sens.

Sunt şi câţiva poliţişti de frontieră, respectiv Georgică Silviu Pomohaci, Constantin Florin Matei şi Ilie Cozmei, care au mărturisit că luau mită chiar de când s-au angajat în Poliţia de Frontieră. Dacă primii doi sunt în sistem din 2008, Cozmei se îndeletnicea cu această activitate încă din cursul anului 2000.

Printre poliţiştii de frontieră care au recunoscut că luau mită se mai numără Vasile Percec Simota, Adrian Holca, Viorel Ruşte, Vasile Secrier, Daniel Loghin Timoci, soţii Gheorghe şi Mihaela Neamţu, Ionuţ Adrian Grosu şi Sorin Doru Strugar.

În total, au dat declaraţii 13 poliţişti de frontieră şi vameşul Simion Coroliuc.

 

„O instituţie a statului, transformată în întreprindere de făcut bani”

Procurorii DNA Bucureşti spun că mita în Vama Siret se lua coordonat şi premeditat şi pentru a nu avea probleme din partea şefilor, poliţiştii de frontieră i-au cointeresat şi pe aceştia, iar vameşii au fost şi ei implicaţi în fenomen.

„Banii se luau din paşapoarte verificate pe sub masă sau prin gesturi rapide, de camuflare a bancnotelor. Colectarea regulată a sumelor de bani, menită să evite controalele inopinate, se făcea, de regulă, prin strângeri de mână, simulând un salut sau după stingerea becului din încăpere. Banii luaţi mită erau ascunşi până la sfârşitul turei”, se arată în referatul de propunere a prelungirii măsurii de arestare preventivă.

Concluziile procurorilor sunt extrem de dure: „Inculpaţii au transformat o instituţie a statului într-o întreprindere de făcut bani, călcând în picioare autoritatea pe care o reprezentau şi prestigiul statului. O instituţie de stat a fost pusă la cheremul reţelelor de contrabandă, de traficanţi de ţigări, în schimbul unor sume de bani. Relaţia poliţiştilor de frontieră cu persoanele care practicau, în special, traficul cu ţigări şi combustibil, persoane care ştiau cât pot să transporte, pe ce ture e sigur să vină şi care este cuantumul şpăgii, sunt aspecte de criminalitate transfrontalieră care nu pot fi neglijate”.

Anchetatorii au arătat că şi comercianţii cinstiţi din zona Siret au fost prejudiciaţi, deoarece vânzările acestora au fost mai mici din cauza contrabandei încurajate de poliţiştii de frontieră şi de vameşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful Poliţiei de Frontieră Suceava a dat „dezlegare” la şpagă.
 Vizualizări articol: 1538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.77/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 13 voturi
Şeful Poliţiei de Frontieră Suceava a dat „dezlegare” la şpagă3.8513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Deci... trimis de
( 7 mar 2011, 18:09:25
Deci...Rufus, daca stii ceva de ce nu publici? Sau doar ai scris ca sa te afli in treaba, de gaini si "cotcodaceli" sunt satul....sau poate esti si tu un "cocosel"?...nu prea cred...
2.   Adevarul!! trimis de
( 7 mar 2011, 19:05:08
Un lucru e sigur suta la suta domnilor!Rufus spune bine ce spune dar nu tot! Daniel Loghin Timoci era omul de suflet al domnului prelipcean!!!Si o intrebare!!Cum se poate din sef tot sef sa ajungi?Sa mai spuna cineva ca nu e hotie in tara asta si in vremurile astea!Tu prelipceanule raspundeai direct de Siret si ai fost dat jos pentru ca ai fost un manager prost!!!!Si te-a dat jos cu o promovare??????!!!!!!!Sef la birou de informatiisa nu pierzi cumva sirul afacerilor dubioase !!! Nu va este rusine?? va mai puteti uita in oglinda cand aveti 56 de oameni pe constiinta!Eu in locul tau as fugii in lumea larga pentru ca putin mai este pana se sparg astea definitiv!sa vedem atunci spectacol!!!BATAIE DE JOC OAMENI BUNI CE FAC ASTEA!!!!Au distrus atatea familii iar responsabilii morali direct stau si se bucura !!!Mai bine spus isi fac cartile pe viitor!Halal sefi de Bucuresti!
3.   OARE SUNT NUMAI VALURI ? trimis de
( 7 mar 2011, 20:56:23
Urmaresc de ceva vreme fenomenul ,, Siret,, si ma intreb daca nu sunt cumva numai niste valuri?
Este foarte clar ca ,, pionii,, luau spaga, dar daca bagau si ceva in buzunar dadeau si mai departe. Cui? Din mana in mana ca sa ajunga la toti si le mearga bine.
Poate comisarul-şef Gheorghe Ieremia ne va spune secretul cum a ajuns in 13-14 de cariera de la subinspector (sublocotenent in 1996) si in 2009 deja comisar sef.
Dar nu cred ca are curajul.....
4.   DIRECT LA TINTA trimis de
( 8 mar 2011, 09:10:24
ADEVARUL E UNDEVA PE APROAPE. MAI MARII DIN IJPF AU STIUT CA VOR FI CONTROALE MARI IN VAMA ADICA AU STIUT CE VA URMA SI SI-AU SCOS APROAPE TOTI OAMENII LOR DIN VAMA SI I-AU BAGAT LA INAINTARE SI I-AU INSTIGAT PE CEI CARE ACUMA PLATESC PT PORCARIILE LOR. NIMENI DIN CEI ACUZATTI NU AU FOST IN PUNCT LA SIRET DE CAND A INCEPUT FILAJUL. ADICA UNUL ERA ACOLO DE O LUNA, ALTUL DE 2 LUNI, ALTUL DE 3 SAPTAMANI, SI TOT ASA, DAR NU AU FOST DIN CEI ARESTATI ACUMA CINEVA CARE SA FI LUCRAT DE 6 LUNI DE CAND INCEPUSE FILAJUL.
AU CREZUTCA POT ASCUNDE SI CA POT SA SE JOACE CU VIETILE OAMENILOR DUPA BUNUL PLAC. DAR EXISTA UN DUMNEZEU CARE VEDE TOT SI MAI DEVREME SAU MAI TARZIU VOR PLATI CU VARF INDESAT. AU SI EI COPII SI POATE SI NEPOTI SI NU SE GANDESC CA POATE TOATE ASTEA SE VOR RASFRANGE ASUPRA LOR. SUNT DESTULE BLESTEMELE SI RUGACIUNILE MAMELOR, SOTIILOR SAU A FRATILOR, SAU A TATILOR.
SA TREACA SI EI PRIN CE TREC ACUMA PARINTII CELOR ARESTATI SI ACUZATI DE NISTE PORCARII CARE DEFAPT SUNT GAINARII . GROSUL IN VAMI SE FACEA PANA SA INCEAPA FILAJUL ASTEA AU FOST DOAR ABURELI CA SA AIBA ASTIA CE ANCHETA.SA LE DEA DUMNEZEU DUPA FAPTA SI RASPLATA.
4.1  RE: DIRECT LA TINTA trimis de
(10 mar 2011, 09:37:09
devil ai mare dreptate si acesta e adevarul.sufera niste copii pentru hotii cei mari si sunt familii in care este mare durere si copiii plang de dorul parintilor.
5.   Pt.BREANA (DIN 06 02 2011) trimis de
(10 mar 2011, 16:39:55
DACA CITESTI ACUM ACESTE RANDURI INSEAMNA CA INCA NU TE-AM GASIT INCA ''PROFESORE'',DAR O SA DAU PESTE TINE CAND TI E LUMEA MAI DRAGA,SUGATORULE ,NU AI CE FACE DECAT SA ARUNCI CU NOROI .TU ESTI ASA DE CURAT.DACA VREI STAM FATA IN FATA SI VB.PRIMII BUTUCI PE CARE O SA I TAI VOR FII PT. SICRIUL TAU,MAIMUTA,JEGOASA CE ESTI((M.M.))TE DAI DIN ''STRAINATATE SI TU STAI LA 2 PASI.O SA PUN ''RAKETII''PE TINE.IMI PARE RAU CA TE AM CREZUT CANDVA AMIC ,SI TU NU STII NICI MACAR SA SCRII JAVRA ORDINARA
6.   Rusine! trimis de
(10 mar 2011, 19:56:31
Sa va fie rusine ca ati sters posturile mele!!!
Acum vad ce brate lungi are caracatita.Au citit ce am postat,i-a deranjat si v-au sunat sa stergeti!!!Rusine!!!Puneti ce am postat inapoi sa vada toata lumea cu ce se ocupa Prelipcean,Popescul cu cei din gasca lor.
LORELY,acu vezi ca samanta de adevar pe care am spus-o ii deranjeaza???Adevarul doare domnilor dar va veti primi pedeapsa mai devrema sau mai tirziu!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei