Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 mar 2011 - Anul XVI, nr. 50 (4648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Turiştii de la munte încep să taie din mâncare, iar hotelierii o duc mai rău ca anul trecut

Miercuri, 2 Martie 2011 (16:40:30)

Hotelierii de pe Valea Prahovei au avut, în primele două luni ale acestui an, încasări mai mici cu peste 15% decât în perioada similară a anului trecut, scăderile provenind nu atât din reducerea numărului de turişti, cât mai ales din diminuarea cheltuielilor cu mâncarea.

"Singura veste bună legată de munte este că e zăpadă. În rest, este mai rău ca anul trecut, iar încasările din primele două luni ale acestui an au scăzut cu peste 15% comparativ cu ianuarie-februarie 2010", a declarat agenţiei MEDIAFAX Mihai Râjniţă, secretarul general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

El a adăugat că scăderile provin atât din diminuarea numărului de turişti, cât şi din reducerea cheltuielilor acestora cu mâncarea.

"Nu se mişcă deloc businessul. E mai rău decât anul trecut, iar anul trecut a fost mai prost decât 2009. Nu ştiu de unde a apărut luminiţa anul acesta, pentru că eu nu văd capătul tunelului", a mai spus Râjniţă.

Dan Măluşel, proprietarul hotelului Ursuleţul din Predeal şi administratorul discotecii The Office din acelaşi oraş, spune că turiştii care au venit în acest an la munte au redus drastic cheltuielile.

"Este mult mai slab decât anul trecut ca încasări, deşi ca grad de ocupare se apropie de nivelul din 2010. Oamenii sunt mult mai strâmtoraţi decât anul trecut. Discotecile sunt pline, dar vânzările sunt la o treime faţă de 2010, deşi numărul de clienţi a rămas constant", a afirmat Măluşel.

El a adăugat că în Predeal, din cauza evoluţiei negative a încasărilor din ultimii doi ani, aproape jumătate din unităţile de cazare au fost scoase la vânzare.

Ştefan Bercea, proprietarul hotelului şi restaurantului Cabana Vânătorilor de pe Valea Prahovei, spune la rândul lui că turiştii de la munte cheltuiesc mai puţin comparativ cu anul trecut.

"În acest an, încasările sunt cu 30% mai slabe faţă de primele luni ale anului trecut. Din acest motiv, sunt scoase la vânzare foarte multe hoteluri şi pensiuni din Predeal, dar nu le cumpără nimeni", a a afirmat Damian Marina, directorul hotelului Trei Brazi din Predeal.

El a spus că dacă anul trecut restaurantul hotelului era plin în week-end, acum acesta este ocupat mai puţin de jumătate.

"Vin oamenii la masă şi mănâncă mult mai puţin. Dacă anul trecut îşi luau câte două feluri de mâncare şi desert, acum a dispărut felul doi. Bărbaţii îşi iau doar o ciorbă, iar doamnele o porţie de papanaşi. Se simte sărăcia", a adăugat Damian Marina.

Potrivit datelor Eurostat, România a înregistrat anul trecut cea mare scădere din UE a numărului de înnoptări în unităţi turistice, în condiţiile în care indicatorul s-a redus în cinci state, iar la nivel comunitar a avansat cu 2,8%, şi este ţara cu cea mai mică pondere a turiştilor străini în totalul înnoptărilor.

România a raportat anul trecut 15,1 milioane de înnoptări în hoteluri şi alte stabilimente cu un rol similar, în scădere cu 8,7% comparativ cu 2009. Scăderi au fost consemnate şi de Grecia (2,3%), Marea Britanie (2,1%), Slovenia (1%) şi Italia (0,8%).

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turiştii de la munte încep să taie din mâncare, iar hotelierii o duc mai rău ca anul trecut.
 Vizualizări articol: 452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Turiştii de la munte încep să taie din mâncare, iar hotelierii o duc mai rău ca anul trecut5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei