Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 mar 2011 - Anul XVI, nr. 50 (4648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

EGBA:CE confirmă că România încalcă normele UE prin proiectul jocurilor online, posibil infringement

Miercuri, 2 Martie 2011 (18:28:11)

Comisia Europeană a emis, marţi, a doua opinie detaliată împotriva reformei din România cu privire la jocurile şi pariurile online, care confirmă îndoielile serioase ale CE privind compatibilitatea legislaţiei române cu dreptul UE, anunţă EGBA (European Gaming and Betting Association).

Într-un comunicat transmis miercuri, EGBA arată că a identificat, atât în legislaţia-cadru, cât şi în proiectul normelor de implementare a legislației-cadru, un număr de prevederi "extrem de îndoielnice" în ceea ce privește compatibilitatea cu legislația Uniunii, printre care condiţia ca societăţile autorizate în UE pentru organizarea de jocuri de noroc online să se constituie ca persoane juridice române şi acordarea licenţei pentru organizarea de jocuri online doar acelor operatori care sunt implicaţi direct sau indirect (în calitate de acţionar sau partener) în organizarea de jocuri de noroc offline.

"Comisia Europeană confirmă acum convingerea sa cu privire la faptul că Romania încalcă legislaţia Uniunii Europene. Acest fapt ar trebui să determine autorităţile române să reformeze de urgenţă şi în mod substanţial legislaţia jocurilor de noroc în conformitate cu regulile Uniunii. În caz contrar, România riscă inițierea de către Comisie a procedurii de infringement", afirmă în comunicat secretarul general al EGBA, Sigrid Ligne.

EGBA este o asociaţie a principalilor operatori europeni de jocuri de noroc şi pariuri sportive, cu sediul la Bruxelles.

Oficiali guvernamentali au declarat în vara anului trecut că Ministerul Finanţelor analizează reglementarea şi autorizarea jocurilor de noroc online şi va permite constituirea unor firme de profil în România dacă va putea controla colectarea.

Legislaţia românească nu permite, dar nici nu interzice, jocurile online transfrontaliere, însă nu permite organizarea jocurilor online de companii din România. În schimb, la nivelul Comisiei Europeane se urmăreşte o reglementară unitară a jocurilor de noroc online, în principal cele transfrontaliere.

Opinia detaliată reprezintă o încercare de a împiedica statele membre să adopte un proiect care creează restricţii în ceea ce priveşte piaţa internă sau de a le solicita acestora să renunţe la prevederile restrictive, pentru a evita astfel activităţi legislative inutile sau proceduri ulterioare de infringement.

Prima opinie detaliată a CE referitor la proiectul de lege privind jocurile de noroc şi pariurile online a fost emisă în octombrie 2010, Executivul european având, potrivit sursei citate, semne de întrebare în ceea ce priveşte compatibilitatea proiectului legislativ românesc cu normele europene.

Comisia a acordat României termen până la 3 noiembrie pentru ca autorităţile de la Bucureşti să răspundă la obiecţii, fără a putea să adopte proiectul de lege.

În cazul emiterii unei opinii detaliate, termenul de trei luni se prelungeşte cu încă o lună. Dacă după încheierea acestui termen proiectul de lege este adoptat fără modificări, CE poate demara procedura de infringement.

Avocatul senior Irinia Corcoveanu din cadrul casei de avocatură "Boştină şi Asociaţii", expert în domeniul jocurilor de noroc, a declarat, în luna octombrie, că poziţia Comisiei Europene nu este surprinzătoare, întrucât proiectul legii de aprobare a OU 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, deşi face un pas important prin legiferarea jocurile de noroc online, conţine încă anumite dispoziţii care contravin libertăţilor fundamentale consacrate în legislaţia primară a UE.

Potrivit avocatului, printre acestea pot fi enumerate limitarea sferei organizatorilor jocurilor de noroc doar la persoane juridice române autorizate conform legii din Romania şi, prin urmare, nerecunoaşterea libertăţii de prestare a serviciilor organizatorilor de jocuri de noroc licentiati şi/sau autorizaţi în statele membre ale UE, sancţionarea jucătorilor care participă la jocuri de noroc neautorizate pe teritoriul Romaniei, chiar dacă aceste jocuri sunt licenţiate şi/sau autorizate în statele membre (spre exemplu: jocurile de noroc online), obligaţia impusă organizatorilor de jocuri de noroc de a avea echipamentele tehnice necesare exclusiv pe teritoriul României sau calificarea ca şi contravenţie a activităţilor de marketing, reclamă şi publicitate pentru jocuri de noroc care nu sunt autorizate pe teritoriul României, chiar dacă acestea sunt autorizate în statele membre.

În condiţiile în care majoritatea statelor mebre şi-au revizuit deja perspectiva asupra reglementării jocurilor de noroc (în special cu privire la jocurile de noroc online), este de aşteptat ca şi România să urmeze aceeaşi direcţie în vederea reformării acestui domeniu, în conformitate atât cu realităţile actuale ale pieţei jocurilor de noroc, cât şi cu legislaţia UE şi practica recentă a Curţii Europene de Justiţie în această materie.

Consiliul Concurenţei a decis să nu emită obiecţii privind concentrarea economică realizată prin fuziunea companiilor de pariuri sportive Bwin Interactive Entertainment şi PartyGaming, prezente şi pe piaţa românească, operaţiune care conduce la apariţia celui mai mare grup de gaming online din lume, au declarat agenţiei MEDIAFAX, la începutul acestei săptămâni, surse din piaţa de profil.

Compania de pariuri sportive Bwin Interactive Entertainment AG, din Viena, reprezentată în faţa Consiliului Concurenţei de către casa de avocatură "Boştină şi Asociaţii", şi operatorul de jocuri online PartyGaming PLC, cu sediul în Gibraltar, nu deţin filiale sau societăţi asociate în România, dar prestează servicii pentru jucători din România prin intermediul platformelor de jocuri online. Operatorul de jocuri online PartyGaming este listat la Bursa de Valori din Londra. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului EGBA:CE confirmă că România încalcă normele UE prin proiectul jocurilor online, posibil infringement.
 Vizualizări articol: 572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EGBA:CE confirmă că România încalcă normele UE prin proiectul jocurilor online, posibil infringement0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei