Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 feb 2011 - Anul XVI, nr. 38 (4636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şedinţa Senatului suspendată înaintea alegerii unui membru CSM,după ce PDL, UDMR şi UNPR s-au retras

Miercuri, 16 Februarie 2011 (13:26:19)

Şedinţa plenului Senatului a fost suspendată, miercuri, înaintea alegerii unui membru din partea societăţii civile în CSM, după ce liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, solicitase amânarea acestui punct de pe ordinea de zi, iar, ulterior, solicitase pauză de consultări.

"Constatăm că grupurile parlamentare ale puterii - PDL, UDMR şi independenţii - nu au mai venit în sală, prezenţi fiind în sală 57 de senatori", a anunţat preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru, care a suspendat şedinţa de plen.

La rândul său, Dan Şova (PSD) a declarat că miercuri "puterea a fugit din faţa opoziţiei şi toţi sunt în barul din Senat şi consumă cafele şi ceaiuri pentru că nu vor să voteze CSM şi vor să-l politizeze la ordinul preşedintelui Traian Băsescu".

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a afirmat că nu a avut loc nicio consultare între liderii de grup.

"Ne-am dat seama că e o strategie ieftină de a părăsi sala. E un moment regretabil. Începe să semene tot mai mult cu ceea ce s-a întâmplat în Camera Deputaţilor", a afirmat Sârbu.

El a adăugat că, dacă ar fi fost ales un membru din partea societăţii civile în CSM, "domnul Băsescu nu ar mai fi plâns că justiţia e blocată" şi că acum se constată "cine vrea ca justiţia să fie blocată".

Alegerea în Senat a unui reprezentant al societăţii civile ca membru în CSM, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale din 25 ianuarie, debutase, miercuri, cu o pauză de consultări, solicitată de liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu.

Iniţial, liderul senatorilor PDL ceruse amânarea acestui punct de pe ordinea de zi până luni, fără a oferi şi argumente pentru solicitarea sa. Supusă la vot, cererea de amânare a fost respinsă cu 47 de voturi "împotrivă" şi 43 "pentru".

Liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Puiu Haşotti, a spus că le dă democrat-liberalilor un "sfat gratis", pentru a trece ceea ce PDL doreşte, "adică să nu avem CSM". "Aveţi o posibilitate - să părăsiţi sala şi să lăsaţi Senatul fără cvorum. Sau să nu votaţi, dar trebuie să staţi în sală să asiguraţi cvorumul", a continuat Haşotti.

"Solicităm o pauză de consultări, să ne putem apleca asupra propunerilor domnului Haşotti", a replicat Cristian Rădulescu, după care preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru, a anunţat o pauză de consultări de 10 minute.

CC a decis că este neconstituţională hotărârea Senatului privind validarea reprezenţanţilor societăţii civile în CSM, deoarece a fost dată fără verificarea prealabilă a îndeplinirii condiţiilor legale, în special a celor legate de interdicţii şi incompatibilităţi în ceea ce-l priveşte pe Victor Alistar.

În decembrie 2010, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani. Această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL.

Senatul i-a validat, luni seară, pe cei opt membri ai CSM a căror candidatură a fost considerată legală în urma deciziei Curţii Constituţionale, senatorii adoptând o nouă hotărâre, conformă deciziei instanţei constituţionale.

În favoarea listei, prin care au fost excluşi magistraţii Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu şi Nicolae Dan Chiujdea, a întrunit 64 de voturi "pentru", 48 de voturi "împotrivă" şi două "abţineri".

Potrivit hotărârii adoptate prin vot electronic deschis, au fost validaţi ca membri în CSM: Mircea Bucurel Aron - din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; Alexandru Şerban, vicepreşedinte la Curtea de Apel Braşov, şi Horaţius Dumbravă, preşedinte la Curtea de Apel Târgu Mureş - din partea Curţilor de apel; Adrian Toni Neacşu, preşedinte al Tribunalului Vrancea - din partea tribunalelor; Marius Tudose Badea, preşedinte al Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti, şi Cristi Danileţ, vicepreşedinte la Judecatoria Oradea - din partea judecătoriilor; procurorul George Bălan, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti - din partea Parchetelor de pe lângă Curţile de apel; Oana Schmidt Hăineală, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov - din partea parchetelor de pe lângă tribunale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şedinţa Senatului suspendată înaintea alegerii unui membru CSM,după ce PDL, UDMR şi UNPR s-au retras.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şedinţa Senatului suspendată înaintea alegerii unui membru CSM,după ce PDL, UDMR şi UNPR s-au retras0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei