Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 feb 2011 - Anul XVI, nr. 38 (4636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Nemulţumiri Sanitas

Salarii nemajorate cu 15% conform noii legi, la spitale din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Sindicatul cadrelor medii, Sanitas Suceava, protestează împotriva neaplicării, în ianuarie, la unele spitale din judeţ, a majorării cu 15% a salariilor, aşa cum prevede pentru bugetari noua legislaţie. Lidera acestei structuri, Ana Ionescu, a luat atitudine după ce mai mulţi angajaţi i-au sesizat că au primit mai puţini bani decât li s-a promis.

„De la 1 ianuarie 2011, potrivit Legii 285, salariile bugetarilor, categorie în care ne încadrăm şi noi, se majorează cu 15 la sută. Pe de altă parte, conform Ordonanţei 48, cheltuielile de personal în spitale nu pot depăşi 70 la sută din bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru primul trimestru din 2011, contractarea cu CAS făcută prin acte adiţionale reprezintă 90% din bugetul din aceeaşi perioadă a anului trecut, însă la spitale ca Fălticeni sau Rădăuţi s-au făcut diminuări la contracte nu de 10% cum trebuia, ci chiar de 25%”, a declarat ieri Ana Ionescu, care a acuzat conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Suceava de faptul că nu s-a implicat în aducerea unui buget satisfăcător pentru spitale.

 

Spitalul Suceava, singurul care a acordat majorarea de 15% şi celelalte drepturi

Preşedinta Sanitas a arătat că Spitalul Judeţean Suceava este singurul care a acordat creşterea salarială de 15% şi a dat personalului inclusiv tichetele de masă. Şi la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc şi Spitalele Orăşeneşti Siret şi Solca s-a aplicat indexarea de 15%, însă „angajaţii au pierdut alte drepturi salariale, cum ar fi unele sporuri”. Majorarea prevăzută de lege nu s-a luat deloc în calcul la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc şi la Spitalul Municipal din Fălticeni. La ultimul spital menţionat, creşterea salarială n-a fost posibilă nici măcar în condiţiile în care medicilor li s-a redus cu 25% plata pentru gărzile făcute în cursul săptămânii şi cu 50% pentru cele făcute în weekend, iar unele sporuri la TBC s-au diminuat.

La Spitalul Vatra Dornei, lefurile au fost majorate cu numai 2%, la Rădăuţi cu doar 3,3%, iar la Gura Humorului cu 1,5%, a mai spus Ana Ionescu, cu precizarea că „toată lumea este nemulţumită, mai ales că nu este judeţ în ţară în care să nu se fi majorat salariile, măcar cu 11-12%. Peste tot s-a aplicat  majorarea şi nimeni nu a pierdut nici un drept”.

 

Demersuri

Preşedinta Sanitas Suceava a declarat că a informat Prefectura în legătură cu aceste aspecte şia solicitat o întrunire a Comisiei de Dialog Social, subcomisia de Sănătate. De asemenea, ea a transmis o adresă către CAS, prin care a solicitat să i se comunice ce buget a alocat CNAS pentru 2011 şi cum a fost acesta repartizat, adăugând că a solicitat o întrevedere şi la preşedintele CAS, împreună cu liderii de sindicat şi managerii de spitale care nu au putut acorda majorările salariale. O notă informativă urmează să ajungă şi la Federaţia Naţională Sanitas, pentru a fi transmisă Ministerului Sănătăţii.  

Preşedintele director general al CAS Suceava, ec. Cristi Victor Bleorţu, a răspuns ieri acuzaţiilor lansate de Ana Ionescu, explicând că, potrivit modificărilor făcute în luna decembrie la Legea 95 din 2006, CNAS alocă anul acesta la buget doar 60% din suma colectată în judeţ pentru contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, iar restul de 40% merge la redistribuiri în ţară.

 

Şeful CAS: “Noi nu plătim salariile, noi decontăm serviciile medicale ale spitalelor”

„Pentru primul trimestrul al lui 2011 suma alocată reprezintă 90% din media lunară pe 2010. Bugetul s-a împărţit exact după această medie lunară, nu a fost nici un spital defavorizat. CNAS nu alocă bani în funcţie de influenţe. Noi întotdeauna cerem bani mai mulţi, dar ei se repartizează şi în funcţie de ce se colectează la nivelul judeţului şi se distribuie uniform tuturor caselor de asigurări de sănătate din ţară. O altă modificare a Legii 95 spune că 70% din suma contractată de către CAS cu spitalul este limita maximă pentru cheltuielile de personal, diferenţa de 30% fiind utilizată pentru medicamente şi materiale sanitare, utilităţi. Diferenţa dintre valoarea de 70% cât reprezintă contractul cu CAS şi valoarea totală a cheltuielilor cu personalul poate fi suportată de spital din alte surse, sume alocate de la administraţia locală, venituri proprii. Noi nu plătim salariile, noi decontăm serviciile medicale ale spitalelor”.

Bleorţu a precizat că, în 2011, cheltuielile de personal în spitale au scăzut de fapt cu 10%, comparativ cu anul trecut. „Din iulie, salariile au fost reduse cu 25%, dar spitalele reţineau acel 25% şi-l virau la bugetul de stat. Anul acesta, începând cu luna ianuarie, se majorează salariile cu 15% , însă spitalele nu mai trebuie să vireze la bugetul de stat diferenţa de 10%”, a explicat şeful CAS Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salarii nemajorate cu 15% conform noii legi, la spitale din judeţ.
 Vizualizări articol: 2374 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salarii nemajorate cu 15% conform noii legi, la spitale din judeţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si uite-asa... trimis de
(16 feb 2011, 14:09:52
Si uite-asa, de la vorba la fapta e o diferenta de minus, sau cum spune micul nostru premier este o crestere negativa de 13 la suta. La alegerile din 2012, nu credeti ca ar fi cazul sa le aplicam si noi o crestere negativa puternicilor de azi? Nu de alta, dar sa vada si ei ce inseamna sa se joace cu vorbele si sa imbete oamenii cu fel de fel de promisiuni mincinoase. In ce ma priveste, eu voi contribui, iar ca mine sunt suficient de multi.
2.   Pt.BOC trimis de
(16 feb 2011, 14:55:32
3.   Pt.BOC trimis de
(16 feb 2011, 15:03:49
LA SPITALELE DIN C-LUNG[psihiatrie],SI FALTICENI-MUNICIPAL NU SAU MAJORAT SALARIILE CU 15%,DAR DOMNULE BOC,STII TU OARE CA LA SPITALUL DE PSIHIATRIE DIN SIRET NU SA FACUT MAJORAREA DELOC SI INCEPAND CU LUNA IANUARIE NI SAU MAI TAIAT 13% ?DE ASTA AI AUZIT D-LE BOC?SA DAT LEGE CA SA NI SE TAIE 13%,DAR OARE CINE A DAT LEGEA SI CINE A APROBAT-O?CHIAR D-LE BOC,VREAU SA VA INTREB CUM AVETI CURAJUL SA MAI SPUNETI OAMENILOR CA SAU MARIT SALARIILE?POATE SAU MARIT,DAR SALARIILE VOASTRE LA PARLAMENT.ASA CA DUTE D-LE P.MINISTRU IN PADURE CU LEGILE TALE CU TOT,SI IA-L SI PE MARINAR CU TINE SI TOT P.D.L-UL VOSTRU DE CORUPTI SI FRUSTRATI,NEMERNICI CE SUNTETI.
4.   Curiozitate trimis de
(16 feb 2011, 21:04:42
Blortu spune ca CNAS a decis ca 60% din suma colectata ramine in judet iar restul pleaca in tara ? Pai hai sa tratam si noi 60% din pacienti si restul de 40% sa-i trimitem la CNAS . Apropo de psihiatrie cum spunea colegul de mai sus , seful CAS SV Bleortu zice "Noi nu plătim salariile, noi decontăm serviciile medicale ale spitalelor" , pai in psihiatrie munca o face personalul medical nu medicatia (ca la interne , pediatrie etc) , si tot Boc a majorat salariile in psihiatrie pentru ca sunt conditii grele . Dar ce sa cerem acestui guvern de incapabili

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei