Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 feb 2011 - Anul XVI, nr. 38 (4636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


Mafia de la frontieră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Sub acest titlu scriam, în primăvara anului 1996, după doar o zi de documentare la Siret, câteva episoade despre ticăloşiile care se petreceau, se mai petrec şi se vor petrece de-a pururi în statul în stat al mafiei de la frontieră. Odată cu apariţia primelor articole, colonelul Mircea Bosânceanu, cu care mă „sfădisem” rău prin presă, până atunci, m-a rugat, telefonic, să-i fac o vizită la sediul IJP Suceava. Fără o vorbă, m-a introdus într-un birou, în care lucrau doi bărbaţi nu prea arătoşi (ca şi mine, de altfel), ofiţerii Tauciuc şi Halaicu, apoi mi-a zis: „Ei lucrează la problema pe care dumneata ţi-ai aprins-o paie în cap. Pe ei îi am protejaţi printr-un protocol cu Securitatea ucraineană, dar pe dumneata cine o să te apere de un posibil ucigaş plătit?”. Am râs, arătând cu ochii spre cer, doar ca să n-o fac pe grozavul, recunoscând că niciodată nu mi-a fost teamă de moarte, ci doar de felul în care trăiesc. Din fericire, ucigaşi plătiţi nu au fost asmuţiţi pe urmele mele, dar, pe neaşteptate, deşi nu vehiculasem nici un nume, m-am trezit cu o puzderie de procese de calomnie şi insultă, toate garnisite băţos cu cabinete de avocatură renumite, mulţi, mult prea mulţi poliţişti şi vameşi recunoscându-se în personajele mele nenumite. Încă era la putere Guvernul Văcăroiu.

Intrasem la griji, chiar dacă, la prima instanţă, aveam un judecător corect, în ciuda faptului că mă antipatiza, domnişoara Ilaş, cu care mai aveam o şansă, dar la recurs, eram sigur că banii mafiei de la frontieră mă vor îmbrânci în ocnă pentru Dumnezeu ştie câţi ani. O cam băgasem pe mânecă, dar, pe neaşteptate, IJP Suceava începuse să aresteze poliţişti de frontieră, vameşi, ba chiar şi ofiţeri din rândul Inspectoratului, cu consecinţa că, atunci când m-am prezentat la al doilea termen al procesului, nu am mai avut cu cine mă judeca: „părţile vătămate” sufocau arestul Poliţiei, iar trufaşii avocaţi şi-au văzut de ale lor, de parcă nici usturoi nu mâncaseră, şi nici gura nu le mirosea.

Foarte curând, după aceea, colonelul Mircea Bosânceanu, comandat adjunct al IJP Suceava, a fost tras pe linie moartă (comandantul IPJ, colonelul Sava, a fost destituit de prefectul PDSR, Ioan Băncescu), iar mafioţii fruntariilor au scăpat, în marea lor majoritate, unul câte unul. S-ar putea ca vreo doi-trei să fi rămas, vreme de maximum doi ani, prin puşcării, apoi totul a fost şters cu buretele. În fond, şi PDSR şi, din toamna anului 1966, PNL (Nini Săpunaru devenise arendaşul vămilor), şi PNŢ-CD, şi PD aveau nevoie de bani, buni şi pentru viitoarele bătălii electorale, dar şi pentru ridicarea nivelului de trai al unora dintre membrii marcanţi ai respectivelor partide. Vameşii şi poliţiştii de frontieră nu se îmbogăţiseră, în realitate, cine ştie ce, nici nu se comparau casele şi maşinile lor cu uriaşele averi ale politicienilor de frunte din toate partidele, care, ca şi acum, aveau lefuri rezonabile, dar averi copleşitoare.

Cu colonelul Mircea Bosânceanu, marginalizat ca şef neînsemnat al posturilor comunale de poliţie, am rămas prieten pentru întreaga viaţă, aşa că ştiu că şi domnia sa a regretat tentativa spectaculoasă de combatere a corupţiei de la frontieră şi din conducerea statului român, aşa cum mi-a părut şi mie rău că am putut fi atât de fraier, încât să cred că, în ţara asta, chiar îşi doreşte cineva, dintre cei care se substituie ţării, ordine, legalitate şi onestitate.

Taman la fel se întâmplă şi acum, iar faţă de arestaţi şi, mai ales, faţă de familiile lor, eu am, ca şi Sorin Avram, ziarist de primă mână şi cu o verticalitate impresionantă, pe care îl înjură şi insultă, din bârlogul anonimatului, toţi nemernicii, o profundă compasiune.În fond, vina lor este doar cea a „ţapului ispăşitor”, în condiţiile în care realele vinovăţii personale sunt şi condiţionate, şi impuse de către cei care se substituie statului, politicienii din toate partidele. Altminteri, am avea o legislaţie eficientă de prevenire a contrabandei, incluzând şi alinieri de preţuri dinspre şi cu ţările megieşe, dar şi salarii rezonabile pentru slujbaşii statului, astfel ca nici unul dintre ei să nu mai fie ademenit de veniturile periculoase, cu care-i momesc mituitorii.

Veţi vedea, în curând, cum se vor muşamaliza toate, fiind date uitării, deşi potăile politice care se pregătesc să înşface ciolanul împăstrămit al puterii vor mai lătra, o vreme, la lună. Deci, retractând ce am scris în primăvara lui 1996, vreau să precizez că există o mafie la frontiere, dar nu atât la frontierele ţării, cât la graniţa dintre cei aleşi şi cei care îi tot votează ca proştii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mafia de la frontieră.
 Vizualizări articol: 3434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 9 voturi
Mafia de la frontieră4.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(16 feb 2011, 12:26:50
Să gândim pozitiv ! ce’ţi spune asta ?
În SUA înseamnă ,, încrederea într’un viitor mai bun ’’
Da’n Românika ? un fel de ,, vine năpasta ’’
N’o putem evita dar ... mă simt dator să’ţi spun

Să gândim pozitiv ! la periferia unei gândiri lucide
Suntem , oricum , majoritatea dintre noi
Ne ,, spălăm ’’ E’urile cu minim 2 litri de lichide
Evitând să mâncăm sănătos ...fructe , legume , usturoi

Să gândim pozitiv ! prin ţărâna vremurilor
Ne mai murdărim cu câte’un vot , şi ... ,, optimişti ’’
Nu stăm de vorbă cu trecutul , în plasa băsescienilor
Cădem...o dată ... de 10 ori ... a dreq ( neo ) comunişti
2.   TIMPUL trimis de
(16 feb 2011, 13:03:12
AI DIN CE IN CE MAI MULTA DREPTATE.STIU CA STI MAI MULTE SI ITI ESTE INCA FRICA SA LE SCRII IN PRESA .POATE MIINE POIMIINE CAPETI MAI MULTA INCREDERE IN TINE SI CINE STIE ,O SA CITIM SI ALTELE.PE TINE NU TE STRESEAZA COMENTARIUL LA ARTICOLELE TALE CU ACESTE POEZII SINISTRE SI FARA NICI UN INTELES?POATE MIINE POIMIINE AI SA SCAPI SI DE ELE.CINE STIE?
2.1  RE: TIMPUL trimis de
(16 feb 2011, 19:41:39
libertatea de exprimare e buna doar daca ,,exprimantul'' e in ton cu tine,nu ? Stiu la cine se referea Basescu cand spunea ,,puiut de comunist''...tu stii , domnu ANDREASUL ?
3.   De apreciat! trimis de
(16 feb 2011, 14:19:48
Interesant, de apreciat dezvaluirile facute (n-am avut ocazia sa citesc articolele scrise atunci) si in special ultima fraza a acestui editorial.
4.   SLOGANUL DE ASTAZI trimis de
(17 feb 2011, 13:19:51
DESPRE TRECUT,[NIMIC] VIITORUL,[NU SE STIE] SI PREZENTUL[CONTEAZA].
5.   Un nemernic anonim va saluta trimis de
(17 feb 2011, 17:21:10
Mi se pare ca editorialistii de la Monitorul gresesc profund.
Cand am citit articolul d-lui Avram eram convins ca i-a fost arestata vre-o ruda sau vre-un prieten. Acum vad ca si d-voastra le luati apararea vamesilor arestati. De ce nu puteti intelege ca oamenii astia marunti nu au fost constransi de stat sa ia spaga si sa o dea la partide? Ei singurei au dat din coate pentru a da spaga la angajare, au intrat in serviciul de vames, apoi au inceput sa faca ce si-au dorit dintotdeauna... sa ia spaga. D-voastra ii prezentati de parca ei au fost cinstiti vreodata in acest job si mai apoi, pentru a rezista partidelor corupte, au inceput sa ia spaga... hai sa fim seriosi. Sesizati diferenta? Oamenii astia au strans bani de pe la rude sau cine stie de unde, au dat o mita consistenta si au preluat premeditat rolul oferit de statul roman: colector de spaga.
5.1  RE: Un nemernic anonim va saluta trimis de
(17 feb 2011, 17:34:05
Eu cred ca sunteti putin documentati si de asta le plangeti de mila. Mai coborati din birouri, mergeti prin cartiere si discutati cu vecinii vamesilor la o bere sau o cafea sa aflati averile reale ale acestor vamesi. Voi cititi declaratiile alea de avere oficiale ale lor si pentru a va proteja de calomnie, gata, le luati de bune. Mergeti si voi cu aparatul foto in mana, urmariti-le familiile, faceti-le poze ca sa aflati un pic si situatia reala a averii lor. Asa, stand in fund intr-un birou si cititind un pdf facut la misto sigur o sa aflati adevarul vreodata.
Voi analizati minciunile lor din declaratiile de avere si poate ca e normal sa le plangeti de mila...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei