Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 feb 2011 - Anul XVI, nr. 38 (4636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IPP cere Senatului să nu aprobe exceptarea liderilor de sindicat de la declararea averilor

Miercuri, 16 Februarie 2011 (14:06:14)

Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere public plenului Senatului să nu accepte exceptarea liderilor de sindicat de la declararea averilor aşa cum se stabilise la sfârşitul anului trecut prin noua lege a ANI.

IPP menţionează, într-un comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX, că pe ordinea de zi a plenului se află în prezent un proiect de lege prin care liderii de sindicat urmăresc, cu ajutorul PSD, să îşi ţină averile ascunse. Proiectul ar urma să se voteze săptămâna viitoare, iar la Camera Deputaţilor, proiectul a trecut, discret, prin aprobare tacită.

În opinia IPP, liderii de sindicat sunt extrem de influenţi astăzi în România, lucru dovedit şi de recentele referiri la unii dintre ei cum că ar fi implicaţi în numirea în funcţii publice precum cele de la vamă. Ei reprezintă sectorul public, astfel că nu numai membrii lor, ci şi cetăţenii în general au tot dreptul să afle în ce măsură averilor lor sunt raportate sau nu la nivelul veniturilor, consideră Institutul.

"Nu înţelegem ce altă raţiune decât intenţia de a ascunde unele averi nejustificate ar putea determina liderii sindicatelor să facă presiuni pentru modificarea cadrului legal, astfel încât averile lor să nu fie la vedere. Despre unii dintre aceştia presa a scris pe larg faptul că fac afaceri cu statul, ceea ce justifică şi mai mult nevoia ca oricine să cunoască astfel de lucruri. Publicarea averilor lor nu dăunează statutului lor în mişcarea sindicală decât dacă au ceva de ascuns. Altfel ar trebui să contribuie la creşterea încrederii membrilor în conducătorii lor", se mai arată în comunicat.

IPP critică PSD, care "încurajează practici de ascundere a averilor celor care reprezintă sistemul public şi care ajung să organizeze mişcarea sindicală din România".

"Grav este faptul că printre iniţiatori sunt foşti şi actuali membri de sindicat (cum ar fi Matei Brătianu sau Dumitru Chiriţă) care fac tot posibilul să acopere interesele şi averile conducătorilor de sindicate. Votul din Senat se va da pe baza unui proiect de lege depus de 8 deputaţi PSD, având un singur articol: abrogarea prevederii prin care sindicaliştii trebuie să îşi publice averile. Comisiile de Drepturile Omului şi Juridică reunite şi-au dat concursul pentru acoperirea averilor liderilor de sindicate. PSD ar trebui să sprijine transparenţa în mişcarea sindicală, să apere interesele membrilor sindicatelor ci nu ale liderilor şi în final să facă proba că actuala echipă de conducere modernizează partidul pentru a contribui implicit la modernizarea României", se mai arată în comunicat.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în noiembrie 2010, propunerea legislativă a PSD care prevede ca preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale să nu mai fie obligaţi să-şi declare averea şi interesele, aşa cum prevede, în prezent, Legea ANI.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de opt deputaţi PSD şi stipulează că se abrogă articolul din Legea ANI care se referă la obligativitatea preşedinţilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi trezorierilor federaţiilor şi confederaţiilor sindicale de a depune declaraţii de avere şi interese.

Iniţiatorii au considerat că liderii sindicali au fost cuprinşi, în mod abuziv, în categoria demnitarilor pentru "a fi supuşi sistematic la presiuni şi şantaj din partea autorităţilor publice".

Senatul este Camera decizională.

Legea ANI a fost adoptată, în 24 august 2010, de plenul Senatului, în forma propusă de Cameră, după ce senatorii au respins amendamentul privind exceptarea liderilor sindicali de la obligaţia de a depune declaraţii de avere. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IPP cere Senatului să nu aprobe exceptarea liderilor de sindicat de la declararea averilor.
 Vizualizări articol: 448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IPP cere Senatului să nu aprobe exceptarea liderilor de sindicat de la declararea averilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei