Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 nov 2010 - Anul XV, nr. 277 (4568)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MMP: Planurile bazinelor hidrografice, transmise CE, dar neadoptate încă, fiind supuse evaluării

Miercuri, 24 Noiembrie 2010 (17:21:07)

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) precizează că planurile de management ale bazinelor hidrografice au fost transmise Comisiei Europee, imediat după elaborare şi în termenul prevăzut, dar că adoptarea lor prin HG nu s-a putut realiza până la finalizarea procedurii de evaluare de mediu SEA.

Planurile de management ale bazinelor hidrografice au fost realizate şi au fost supuse procedurii de evaluare de mediu SEA, potrivit prevederilor art. 3 alin. 2 lit. (a) al Directivei 2001/42/CE privind evaluarea efectelor anumitor planuri şi programe asupra mediului, procedură care a fost finalizată, precizează Ministerul Mediului şi Pădurilor, într-un comunicat.

Aceste planuri urmează să fie aprobate prin hotărâre de guvern, aflată în acest moment în avizare interministerială. "După aprobarea şi publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al României, Comisia va fi informată despre acest lucru", spune Ministerul Mediului.

Instituţia precizează că planurile de management au fost transmise Comisiei Europene imediat după elaborarea acestora, în termenul prevăzut de Directiva cadru, respectiv 20 decembrie 2009, dar adoptarea acestora prin HG nu s-a putut realiza până la finalizarea procedurii de evaluare de mediu SEA.

Comisia Europeană cere Poloniei şi României să respecte legislaţia UE în domeniul apelor şi să transmită planurile de management al bazinelor hidrografice, iar în cazul în care nu vor oferi răspunsuri "satisfăcătoare" în două luni, ele vor fi reclamate în faţa Curţii de Justiţie de la Luxemburg.

Planurile sunt esenţiale pentru atingerea obiectivului UE ca toate corpurile de apă din Europa să fie în "stare bună" în 2015, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al CE, remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

"Planurile de management ar fi trebuit să fie adoptate până la 22 decembrie 2009 cel târziu. Prin urmare, la recomandarea comisarului european pentru mediu, Janez Potočnik, statelor respective li se trimit avize motivate. În cazul în care statele membre nu oferă răspunsuri satisfăcătoare în termen de două luni, Comisia poate prezenta aceste cazuri în faţa Curţii de Justiție a Uniunii Europene", arată sursa citată.

Directiva 2000/60/CE de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei prevede obligaţia statelor membre de a publica câte un plan de management pentru fiecare district hidrografic în termen de cel mult nouă ani de la intrarea în vigoare a legislaţiei respective.

Statele membre străbătute de râuri internaţionale trebuie să colaboreze pentru a elabora un plan unic de management al bazinului hidrografic internaţional.

Directiva-cadru privind apa impune statelor membre să consulte publicul şi alte părţi interesate în legătură cu planurile de management şi să publice versiuni de lucru ale acestora, acordând şase luni pentru primirea unor comentarii în scris. Date fiind aceste cerinţe, consultările publice ar fi trebuit să înceapă cel târziu în decembrie 2008.

În timp ce multe dintre statele membre şi-au transmis planurile de management, Polonia şi România nu au făcut acest lucru. În aceste state membre, s-au finalizat consultările publice.

Întârzierile în transmiterea planurilor de management al bazinelor hidrografice pot periclita atingerea obiectivului directivei. Întârzierile prelungite vor avea un efect indirect asupra implementării directivei în general, asupra stabilirii de măsuri şi, în cele din urmă, asupra îmbunătăţirii mediului acvatic. Prin urmare, Comisia trimite avize motivate statelor membre în cauză, îndemnându-le insistent să accelereze procedurile de adoptare a planurilor. Statele membre au două luni la dispoziţie pentru a se conforma.

Directiva-cadru privind apa (2000/60/EC) obligă statele membre să protejeze şi să refacă toate corpurile de apă subterană şi de suprafață (râuri, lacuri, canale şi ape de coastă) pentru ca acestea să fie aduse în stare bună până în 2015 cel târziu. Planurile de management al bazinelor hidrografice oferă o viziune de ansamblu asupra principalelor probleme ale fiecărui district hidrografic şi trebuie să cuprindă măsurile specifice necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de calitate a mediului stabilite. În cazul în care se aplică scutiri, acestea trebuie justificate temeinic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MMP: Planurile bazinelor hidrografice, transmise CE, dar neadoptate încă, fiind supuse evaluării.
 Vizualizări articol: 464 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MMP: Planurile bazinelor hidrografice, transmise CE, dar neadoptate încă, fiind supuse evaluării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei