Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 nov 2010 - Anul XV, nr. 277 (4568)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Performanţă

O suceveancă va fi premiată de preşedintele Statelor Unite, la Casa Albă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O suceveancă în vârstă de 34 de ani, cercetător în fizica materiei condensate, va primi, pe 13 decembrie, la Casa Albă, din partea preşedintelui Barack Obama, cea mai înaltă distincţie acordată de preşedinţia americană pentru debut în cariera ştiinţifică.

Este vorba de „Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers” (PECASE).

Emilia Moroşan, profesor-asistent la Facultatea de Fizică şi Astronomie şi Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Rice din Houston, Texas, se numără printre cei 85 de cercetători care vor fi premiaţi de către preşedintele SUA. Acest premiu a fost lansat de Bill Clinton în 1996, pentru a-i onora pe cei cu rezultate deosebite în cercetare şi educaţie ştiinţifică.

Câştigătorii sunt nominalizaţi de zece agenţii şi de­par­tamente federale şi se aşteaptă ca aceştia să aducă importante contribuţii la eco­no­mia SUA. De obicei, distincţiile vin însoţite şi de fonduri de cercetare pentru o perioadă de până la cinci ani.

Românca a fost nominalizată la premiile prezidenţiale de Biroul de cercetare ştiinţifică al Forţelor Aeri­e­ne, care i-a finanţat până acum unul din programele de cercetare.

 

Şi-a urmat visul

Emilia Moroşan (Oniu înainte de căsătorie) a urmat cursurile Şcolii Generale Nr. 8 din Suceava, Liceul de Informatică şi, apoi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi – Facultatea de Fizică, pe care a absolvit-o în 1999. Mama Emiliei, Elena Oniu, ne-a spus că de mică fiica ei cea mare a fost foarte studioasă, fiind atrasă mai mult de ştiinţele exacte, matematică, fizică, chimie.

Deşi era foarte sârguincioasă şi făcuse o pasiune pentru fizică, după ce a terminat primul an de facultate, tatăl Emiliei a avut o discuţie cu tânăra şi i-a propus să mai facă o facultate în paralel sau să renunţe la fizică pentru o altă facultate, pentru că, a spus el, „ce vei face după ce termini această şcoală?”.

Pentru că avea încredere în ea, Emilia i-a replicat tatălui că îşi doreşte să urmeze fizica şi că mai degrabă va căuta o soluţie pentru a lucra într-un domeniu care o pasionează, decât să urmeze o facultate „de viitor”, dar fără tragere de inimă.

 

Doctoratul la Iowa State University şi Ames Laboratory

După terminarea facultăţii, Emilia a lucrat ca profesor la fostul ei liceu şi la Şcoala Nr. 9, din septembrie 1999 şi până la sfârşitul lunii aprilie a anului 2000.

În ultimul an de facultate, Emilia susţinuse deja testele TOEFL, GRE şi GRE Fizică, care i-au permis să aplice pentru studii de doctorat la o universitate din SUA. A primit vestea că a fost acceptată pe când era la clasă, preda la Şcoala Nr. 9. Elevii au fost impresionaţi, iar unii au rugat-o cu lacrimi în ochi să mai stea vreo doi ani până termină ei şcoala.

„Am plecat în vara anului 2000 şi în toamnă am început doctoratul la Iowa State University şi Ames Laboratory (un laborator al Departamentului de Energie). După cinci ani, am obţinut doctoratul, şi m-am mutat la Princeton University. Aici am lucrat doi ani ca cercetător”, ne-a spus Emilia Moroşan.

 

Convinsă că viaţa ei este în SUA

Când au auzit vestea că mai multe universităţi din SUA i-au acceptat dosarul, părinţii au fost şi bucuroşi şi supăraţi în acelaşi timp. „Nu ştiam ce urmează, cum îi va merge acolo, pleca singură, dar, în acelaşi timp, nu am avut nimic împotrivă, pentru că era vorba de viitorul fiicei noastre, mai ales că în ţară, cu cercetarea în domeniul fizicii, nu prea avea multe şanse”, ne-a mai povestit Elena Oniu.

La câteva luni după plecarea Emiliei în America, a urmat-o şi prietenul ei, suceveanul Cristian Moroşan, absolvent al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava – Facultatea de Turism, care, în 2001, i-a devenit soţ. Cununia civilă au avut-o în America, iar cea religioasă în ţară. În toţi aceşti ani, Emilia şi Cristian Moroşan au venit aproape în fiecare an în ţară.

Pe 6 ianuarie 2010, în familia Moroşan s-a născut primul copil, Tyler Anderson, un băieţel care le înveseleşte viaţa în fiecare zi.

Pe lângă cercetarea în domenii ca fizică şi chimie, Emilia Moroşan este o tânără căreia îi plac mult drumeţiile, gătitul, tenisul şi plimbările cu caiacul. Emilia este convinsă că viaţa ei este în SUA, alături de soţ şi copil. Îşi va continua munca de cercetare, care i-a adus mari satisfacţii.

 

Pre­miul pentru carieră al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă din SUA

De când e la Universitatea Rice, Emilia Mo­ro­şan a câştigat şi pre­miul pentru carieră al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă, o agenţie guvernamentală din Statele Unite ale Americii care se ocupă de promo­varea ştiinţei şi ingineriei prin intermediul programelor de cerce­tare şi educaţie. Premiul consta în fonduri de finanţare pe cinci ani, pentru cercetare în domeniul magnetismului.

Premiul pe care îl va primi Emilia Moroşan, pe 13 decembrie, la Casa Albă, este o consecinţă şi o recunoaştere a muncii sale.

„Sunt foarte încântată! Bineîn­ţe­les, recunoaşterea aceasta este un lu­cru extraordinar, dar partea cea mai bună e că voi primi fonduri suplimen­ta­re şi voi putea angaja mai mulţi oa­meni care să facă această muncă minunată”, a declarat Emilia Moroşan, referindu-se la premiu. Ea a mai completat că „am fost nominalizată de Biroul pentru cercetare ştiinţifică al Forţelor Aeriene. Nominalizarea e bazată pe propunerea mea de proiect pentru a lucra în descoperirea şi sinteza de noi supraconductori”.

 

Ce înseamnă pentru Emilia Moroşan premiul prezidenţial

„Îmi amintesc că auzisem despre bursele de studiu în US şi mă gândeam că trebuie să fii geniu să obţii una (nota bene: nicidecum, e nevoie să fii foarte motivat). La fel, auzisem şi de aceste premii prezidenţiale şi nici nu mi-a trecut prin cap că munca mea, ceea ce fac eu zi de zi cu atâta plăcere, e demnă de o asemenea recunoaştere. Faptul că am fost nominalizată pentru acest premiu şi, apoi, selectată printre cei 85 de câştigători, îmi întăreşte convingerea că e nevoie de materiale ca cele pe care le inventez şi sintetizez eu, împreună cu studenţii mei. De multe ori sunt întrebată la ce se aplică cercetarea mea. Nu e suficient să răspund că eu fac cercetare de bază, fără aplicaţii în gând. Ci vreau să pun în evidenţă că eu şi grupul meu de studenţi suntem <furnizorii> de materiale pentru cei care îşi petrec timpul imaginându-şi în ce fel să îmbunătăţească instrumentele de diagnoză din spitale sau transportul cu trenul şi avionul, folosind compuşii descoperiţi de noi”.

 

A câştigat un milion de dolari

„Fondurile pe care le voi primi ca urmare a acestui premiu constau într-un milion de dolari”, ne-a spus Emilia Moroşan, care ne-a mai explicat că „asta îmi va permite să angajez unul sau doi studenţi doctoranzi şi materiale pentru a continua să studiem problemele care ne interesează, în special supraconductivitate. <Reţeta> după care ne ghidăm în alegerea problemelor cu care să lucrăm se bazează pe interacţiunea dintre structura cristalină şi proprietăţile magnetice şi electrice ale acestor materiale pe care încercăm să le inventăm”.

Aceşti bani vin de la Biroul pentru Cercetare Ştiinţifică al Forţelor Aeriene al SUA. La ceremonia de la Casa Albă, preşedintele Obama îi va înmâna Emiliei Moroşan o diplomă, iar fondurile vor veni de la Forţele Aeriene.

 

Ce îi lipseşte din România?

„O nostalgie este aceea după anii de liceu din România. Am prieteni buni dintre foştii colegi de liceu cu care mai vorbesc frecvent. Obişnuiam să vorbim despre cărţi, muzică şi vinuri bune. Acum schimbăm note despre copiii noştri şi despre cum nu ne ajunge timpul. Dar negreşit îmi fac timp mereu să îi văd de câte ori vizitez România. A, şi să nu uit că-mi lipseşte zacusca…”

Am îndrăznit să o întreb pe Emilia dacă se gândeşte la o revenire în ţară. Mi-a răspuns prompt: „În vizită, da. Şi ca să recrutez studenţi. Să-mi văd familia, prietenii. Însă nu pot compara resursele pe care le am aici cu ce aş putea avea în România”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O suceveancă va fi premiată de preşedintele Statelor Unite, la Casa Albă.
 Vizualizări articol: 9417 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.69/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 52 voturi
O suceveancă va fi premiată de preşedintele Statelor Unite, la Casa Albă4.7552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cinste tie trimis de
(24 nov 2010, 11:21:12
Cand aflu despre astfel de minti stralucite, imi pare foarte rau pentru cei care ar avea minte dar nu au suport sa se manifeste si ma doare inima cand vad o gramada de tineri care ar putea avea un viitor luminat cum se plafoneaza intr-o submediocritate ca cea din Romania doar pentru ca n-au sansa de a ajunge in tari precum SUA.

Cercetarea este mama progresului. Cred ca ar fi vremea ca si ai nostrii politicieni sa inteleaga aceste lucruri.
2.   Cu admiratie! trimis de
(24 nov 2010, 11:51:49
Realiatea este ca in Romania si in Suceava implicit inca se mai face invatamant de calitate! Chiar si cu -25% din salariu, marea majoritate a profesorilor isi fac bine meseria. Si asta spre disperarea politicienilor nostri care se chinuie din rasputeri sa distruga invatamantul romanesc si sa-l politizeze pentru a-l controla mai bine. Emilia Mo­ro­şan este varful icebergului, dar in Occident cred ca mai lucreaza inca vreo 100 de cercetatori suceveni. Numai eu am 10 fosti colegi de liceu si facultate care lucreaza in cercetare pe langa diverse universitati din lumea larga! Bravo lor!
2.1  RE: Cu admiratie! trimis de
(24 nov 2010, 15:50:50
Dar nu va este ciuda sa ii stiti departe, sa stiti ca aduc beneficii directe altor tari cand ar putea sa ajute Romania, care chiar are nevoie de cercetare si, implicit de progres?

Nu vreau sa ii critic pe acesti oameni , departe de mine gandul. Nu pot decat sa ii admir si sa ma bucur ca reusesc sa spele din numele de roman, atat cat pot.

Insa imi pare foarte rau de faptul ca am ajuns o tara in care, cand spui, cercetare... parca ai vorbi din filme. Stiu ca destui dintre cei plecati ar veni in tara daca ar avea laboratoare bine dotate, daca ar avea finantari, daca ar avea suport din partea statului. Pana la urma toate investitiile astea s-ar face pentru binele tarii pentru ca nu isi ia cercetatorul X secretul descoperirii cu el in mormant.

Dar, atata vreme cat la noi se va merge pe zicala "lasa ma ca merge si asa"... vai si-amar de poporul asta.
2.2  RE: Cu admiratie! trimis de
(24 nov 2010, 18:24:50
Nu statul finanteaza cercetarile USA, cu exceptia proiectelor de la DOD si DOE (adica aparare si energie) - astea sunt considerate de interes national/strategic. In rest, firmele private baga bani in cercetare si ii scot inzecit din productia stiintifica incorporata in produsele care se vand. Unde sunt intreprinderile private care finanteaza cercetarea in Romania ? Sau ar putea finanta ? Statul nu mai are nimic - energia a fost vanduta pe nimic, apararea cade cu MIG-urile prin aratura. Deci statul nu mai are nici un interes. Asa ca, singura solutie pentru un om inteligent este sa paraseasca definitiv aceasta ... greseala ! Un medic rezident are 700 de RON imediat dupa absolvire, in DE are 3.000 EUR. Atunci ... bine.
3.   Si tousi...de ce nu i-o fi pus un nume romanesc!? trimis de
(24 nov 2010, 18:34:01
Ma bucur sincer pentru reusita lor. Dar tocmai pentru ca sunt la acest nivel, am o mica nedumerire!
S-a născut primul copil, Tyler Anderson...
Sa le traiasca, dar de ce le-a fost rusine sa poarte un nume românesc!?
Este atit de dezonorant sa fii român!?
3.1  RE: Si tousi...de ce nu i-o fi pus un nume romanesc!? trimis de
(25 nov 2010, 07:08:43
sa fi roman e rusinos mai ales in afara tarii...fata ar trebui sa renunte la cetatenia romana pentru ca, conducatorii nostri nu merita sa se laude cu un asemenea exemplar intrucat nu au facut nimic pentru ea....e doar meritul ei. sau poate fac ceva pentru ea...cand se va in toarce in romania va fi nevoita sa plateasca niste impozite si taxe restante ca doar la asta se pricep....
3.2  RE: Si tousi...de ce nu i-o fi pus un nume romanesc!? trimis de
(25 nov 2010, 09:13:56
Nu uita ca si Nadia Comaneci si-a numit copilul Dylan, si asta n-o impiedica sa faca reclama tarii noastre. Bravo Emiliei Morosan ca a reusit sa faca performanta intr-o tara atat de competitiva ca SUA. Pacat de noi romanii ca, dupa ce scolim elite pe banii nostri, ai tuturor, ii lasam, de fapt ii silim sa plece.
4.   Lkjhfv trimis de
(24 nov 2010, 18:58:43
Bravo ei dar regret ca nu si/a botezeat copilul cu un nume romanesc; macar din respect pentru tara asta care a format/o ca inginer. Romania este mandra de ea dar vad ca ea nu este mandra de tarisoara asta indiferent cum este . Traiasca Romania, multa bafta Emiliei si daca va mai avea un copil sa nu uite ca are sange de roman.
5.   Hmmm.... trimis de
(24 nov 2010, 20:26:17
ei~ ce sa vezi orasul asta nu produce doar ratati
6.   .. trimis de
(25 nov 2010, 09:02:55
asta-i de abia titlu demn de pus pe prima pagina.
7.   Si inca ceva... trimis de
(26 nov 2010, 02:39:40
Bravo si parintilor ca au facut efort sa o tina in facultate, pt.ca in actualul sistem de invatamint intra cine vrea....ramane cine poate.... Am cunoscut doua fete f. talentate, care au absolvit liceul de arte la Sv. dar a caror parinti nu au avut bani sa le tina in facultate. Fetele au plecat in alte tari si muncesc slujind strainii. Iata un exemplu al modului in care sunt risipite talentele din tara noastra.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei