Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 nov 2010 - Anul XV, nr. 277 (4568)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Guvernul continuă angajarea răspunderii, Geoană înlocuit la Senat dacă boicotează

Miercuri, 24 Noiembrie 2010 (19:19:44)

Guvernul va continua procedura angajării răspunderii pentru legea educaţiei, Parlamentul fiind obligat să stabilească data moţiunii de cenzură, iar pentru Mircea Geoană se va solicita oficial înlocuirea de la conducerea Senatului dacă mai boicotează procedura, a declarat premierul Emil Boc.

El a apreciat că decizia Curţii Constituţionale în cazul legii educaţiei este clară, explicită şi trebuie respectată, presupunând practic că procedura angajării răspunderii Guvernului continuă, iar moţiunea de cenzură trebuie prezentată, dezbătută şi votată de Parlament.

Premierul a insistat asupra faptului că Parlamentul este obligat să stabilească datele de prezentare şi votare a moţiunii de cenzură şi a avertizat că se va solicita schimbarea lui Mircea Geoană din postul de preşedinte al Senatului dacă acesta mai continuă să "boicoteze" procedura angajării răspunderii.

"Dacă preşedintele Senatului, Mircea Geoană, va continua în urma acestei decizii a Curţii Constituţionale să mai boicoteze continuarea procedurii asumării răspunderii pe Legea educaţiei naţionale, vom solicita oficial schimbarea acestuia din funcţia de preşedinte a Senatului, pentru exercitarea unui abuz în funcţie, deoarece nu este admisibil ca, după o decizie a Cruţii atât de explicită, să insişti pentru blocarea dezbaterii moţiunii de cenzură, asumată în condiţiile articolelor 113 şi 114 din Constituţia României. Sper să nu se ajungă acolo, pentru că în acest moment lucrurile sunt foarte clare, iar procedura asumării trebuie să meargă mai departe", a spus Boc.

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament, ca urmare a refuzului parlamentarilor de a dezbate moţiunea de cenzură înaintată după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea educaţiei, spun surse oficiale.

Guvernul a transmis, în 15 noiembrie, Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Executiv şi Parlament, arătând că acest conflict este generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură, depusă ca urmare a angajării răspunderii.

CC a admis cererea Executivului, spun surse oficiale.

Astfel, potrivit Curţii, există conflict juridic între Guvern şi Parlament, iar asumarea Legii educaţiei este constituţională.

Premierul a solicitat preşedintelui şi judecătorilor Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Parlamentul României, alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat, pe de altă parte, şi să constate că blocajul instituţional cu privire la prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură poate fi înlăturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a răspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii Educaţiei Naţionale.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a solicitat însă, într-o scrisoare, premierului Emil Boc retragerea "din procesul legislativ a proiectului Legii educaţiei naţionale", asupra căruia Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Miercuri, după decizia CC, Mircea Geoană, a declarat că orice formulă de a merge mai departe pe asumarea răspunderii face ca legea adoptată astfel să fie neconstituţională, iar Birourile permanente reunite trebuie să ia act de deciziile Curţii şi să stingă conflictele juridice constatate.

Geoană a precizat că o va contacta telefonic pe Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru a convoca Birourile permanente reunite care să ia act de cele două decizii ale Curţii Constituţionale - urmare a sesizării sale şi a celei a premierului - şi să stingă conflictele juridice constatate de CC.

El a apreciat că Birourile permanente ar trebui să fie convocate cel târziu lunea viitoare. Tot atunci, Senatul are pe ordinea de zi dezbaterea Legii educaţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Guvernul continuă angajarea răspunderii, Geoană înlocuit la Senat dacă boicotează.
 Vizualizări articol: 524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Guvernul continuă angajarea răspunderii, Geoană înlocuit la Senat dacă boicotează0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei