Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 sep 2009 - Anul XIV, nr. 213 (4199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bazac: Programul lui Nicolăescu de construcţie a spitalelor, "extrem de ambiţios, dar nesustenabil”

Vineri, 11 Septembrie 2009 (17:26:41)

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că programul predecesorului său Eugen Nicolăescu, vizând construcţia de spitale, a fost "extrem de ambiţios, dar nesustenabil”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bazac a afirmat că programe de asemenea anvergură presupun sume foarte mari, de circa trei miliarde de euro anual, motiv pentru care nu sunt implementate nici de administraţiile din Statele Unite ori de alte ţări europene.

"Programul pe care l-a început Eugen Nicolăescu cuprindea 28 plus 11 spitale, din care 11 în judeţul Mureş. Era un program foarte ambiţios şi eu am spus de la bun început că voi continua programele care sunt prioritare pentru România, indiferent cine le-a început, dar în măsura în care ele sunt sustenabile şi pot fi finanţate. Evident, aşa cum începuse acest program, extrem de ambiţios, de dezvoltare a infrastructurii, ar fi fost nevoie să alocăm, an de an, trei miliarde de euro pentru construcţia acestor spitale, timp de cinci ani şi lucrul pot să vă spun că nu-l fac nici SUA, nici măcar o ţară europeană şi evident trebuie să fim realişti, un asemenea program nu era deloc sustenabil", a spus Bazac.

Acesta a adăugat că, din acest motiv, a făcut împreună cu experţii de la Banca Mondială o evaluare a programului de investiţii şi a redus numărul de spitale la 15, din care opt vor fi finanţate de la bugetul statului, iar şapte în parteneriat public-privat.

"Cele care se vor realiza în parteneriat public-privat au fost în special spitale din oraşe în care există un potenţial investiţional important şi unde au apărut intenţii în legătură cu construcţia lor. Pentru centrele universitare, aşa cum este Mureşul, un spital regional de urgenţă este absolut necesar, pentru că adresabilitatea asistenţei medicale este foarte mare aici şi spitalele construite în urmă cu 20 de ani nu mai fac faţă. Trebuie să construim spitale care să corespundă anului 2010, care să fie acreditabile în care putem trata cetăţeni ai UE", a spus Bazac.

Ministrul a afirmat că în acest sens se folosesc proiectele elaborate deja, pe care le-a "găsit" la Ministerul Sănătăţii, dar care au fost modificate în ceea ce priveşte capacitatea.

"Există nişte studii făcute, ne vom folosi de ele. Singurul lucru pe care l-am modificat a fost că în Uniunea Europeană nu se mai construiesc spitale foarte mari, la Târgu Mureş era prevăzut unul de 900 de paturi, era un mamut şi din punct de vedere al circuitelor, şi din punct de vedere funcţional. Nu mai discut de faptul că România are un excedent foarte mare de paturi. Avem peste şase paturi la o mie de locuitori, iar media europeană este de patru, deci ar trebui să ne punem problema să reducem în România 45.000 de paturi. Studiul pe care l-am găsit la Ministerul Sănătăţii este în continuare valabil, numai că spitalul va avea 450 de paturi", a spus Bazac.

El a declarat că în acest fel se va asigura "nivelul optim" pentru funcţionalitate şi, totodată, reduceri de costuri, având în vedere că în cazul unei investiţii costul mediu pe pat se ridică la 200.000 de euro.

Potrivit ministrului, între cele opt spitale regionale la care Guvernul a decis începerea construcţiei, din bugetul statului, se regăseşte şi viitorul spital regional de la Târgu Mureş, unde îi doreşte să se pună piatra de temelie chiar la sfârşitul acestui an.

În acelaşi context, Bazac a afirmat că România trebuie să respecte drepturile pacienţilor stipulate într-o chartă aprobată de Comisia Europeană, ce prevede "anumite condiţii pe care un spital de importanţa unuia regional trebuie să le acorde cetăţenilor europeni, dacă dorinţa este ca o parte din spitalele din România să fie acreditate".

Ministrul a afirmat că din 1 ianuarie 2011 spitalele din România vor intra într-un proces de acreditare.

"Nu va fi un lucru simplu şi va fi unul de destul de lungă durată, dar este unica soluţie ca să ne putem permite să tratăm pacienţi din alte ţări în România, iar aceste tratamente să fie recunoscute şi ulterior decontabile. (...) Aş prefera să avem în România 150 de spitale bune, în care condiţiile să fie la nivel european, decât 431 de spitale, aşa cum avem în acest moment, aflate într-o profundă stare de subfinanţare", a conchis Bazac.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bazac: Programul lui Nicolăescu de construcţie a spitalelor, \"extrem de ambiţios, dar nesustenabil”.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bazac: Programul lui Nicolăescu de construcţie a spitalelor, \"extrem de ambiţios, dar nesustenabil”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei