Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 sep 2009 - Anul XIV, nr. 213 (4199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lipsa manualelor şcolare - "o criză anunţată"

Vineri, 11 Septembrie 2009 (15:39:44)

Noul an şcolar debutează cu o "criză anunţată", lipsa manualelor şcolare, pentru că editurile nu au mai avut bani să le tipărească, din cauză că fondurile alocate de Ministerul Educaţiei pentru achiziţia de carte şcolară au scăzut de 3 ori - de la 7 milioane euro (2008), la 2,3 milioane euro (2009).

Cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar manualele şcolare lipsesc din librării. Explicaţiile sunt două, potrivit reprezentanţilor editurilor: criza economică mondială, care a afectat şi editurile din România, editorii estimând că vânzările de carte în general, în România, au scăzut cu peste 30% faţă de anul trecut, şi fondurile alocate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru achiziţia de carte şcolară, care au scăzut de trei ori faţă de 2008.

Un alt aspect care îngroaşă "criza" de pe piaţa de carte şcolară este că, anul acesta, licitaţia tradiţională organizată de Ministerul Educaţiei pentru achiziţionarea unor noi titluri de manuale pentru anul şcolar 2009/ 2010 a fost anulată. Astfel, editurile furnizoare de carte şcolară au fost în situaţia de a retipări titlurile din portofoliu.

Nu în ultimul rând, editurile nu au putut majora preţul manualelor, întrucât acesta a fost "îngheţat" la nivelul celui de anul trecut printr-un ordin al ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, din aprilie 2009.

În aceste condiţii, şefii editurilor ALL, Art, Corint, Sigma şi Niculescu - principalii furnizori de manuale şcolare - spun că lipsa manualelor era "o criză anunţată". Ei spun că anul acesta au reeditat de trei ori mai puţine cărţi decât în 2008, din cauza bugetului mic alocat de Ministerul Educaţiei pentru achiziţia de manuale.

În mod concret, anul acesta, Ministerul Educaţiei a alocat aproximativ 10 milioane de lei, echivalentul a circa 2,3 milioane de euro, pentru achiziţia de carte şcolară, potrivit directorului general al editurii Art, Dan Iacob. "Există 2,5 milioane de elevi (în clasele I - X, nr.) care au nevoie de manuale, deci, în medie a fost alocat un euro pe cap de elev pentru carte şcolară. Dar 3-4 milioane de lei vechi au fost alocate pentru copiii de clasa I, care trebuie să aibă manuale noi, deci suma este mult mai mică", a spus Dan Iacob. El a precizat că, anii trecuţi, suma alocată de Ministerul Educaţiei pentru achiziţia de manuale ajungea la aproximativ 7 milioane de euro.

Dan Iacob a mai spus că editura Art nu a mai reeditat manuale anul acesta şi a pus la dispoziţia inspectoratelor şcolare volumele de pe stoc ale celor 35 de titluri pe care le deţine. "Mă costă 4 lei să retipăresc un volum şi îl vindeam Ministerului Educaţiei cu 2 lei. Nu am retipărit niciun manual. Am distribuit ce mai aveam din stocurile vechi. Am onorat cam 20% din comenzile făcute. Sunt materii la care nu am avut niciun exemplar", a subliniat Dan Iacob.

Editurile Corint, All, Sigma şi Niculescu au decis, totuşi, să retipărească manuale, însă spun că au de înfruntat pierderi.

Cristian Greşanu, acţionar la editura Corint, a explicat pentru MEDIAFAX că, date fiind preţurile de achiziţie prin Ministerul Educaţiei, de aproximativ 1,5 lei, costurile ridicate la tipografie, manualele vor ajunge la elevi, prin inspectorate, cu întârziere de aproape o lună. Totodată, el estimează că 70 la sută dintre elevi nu vor avea manuale deloc. Greşanu a precizat că pierderile pe care le-a avut anul acesta editura Corint, la editarea de carte şcolară, se ridică la "câteva sute de mii de euro". El a adăugat că, dacă lucrurile vor continua în acelaşi ritm şi anul viitor, probabil Corint va renunţa la editarea de manuale.

Un alt editor de carte şcolară, Mihai Penescu, directorul grupului editorial All şi preşedintele Uniunii Editorilor din România, a spus că numărul manualelor şcolare disponibile în librării şi prin inspectoratele şcolare este o treime faţă de anii trecuţi. "În timp ce scăderea vânzărilor în librării este cauza unei lipse de interes şi a unui program coerent din partea Ministerului Educaţiei, numărul mic de volume disponibile pentru inspectoratul şcolar este datorat lipsei de fonduri", a explicat Mihai Penescu.

Puţin mai optimist a fost Boris Singer, director al editurii Sigma, care a spus că editura a retipărit în acest an circa 200.000 de manuale. "Sunt două lucruri, în primul rând comenzile de la Ministerul Educaţiei, din cele aproximativ 200.000 de manuale comandate am tipărit probabil 90%, şi în al doilea rând, există un efort de a asigura manuale pe piaţa liberă. Am tipărit peste 20.000 de manuale pentru piaţa liberă, însă copiii sunt obişnuiţi să le primească gratuit şi atunci nu le mai cumpără, mai bine folosesc unele vechi", a declarat pentru MEDIAFAX Boris Singer. El a precizat că retipărirea manualelor de către editura Sigma s-a făcut într-un mod "foarte la limită", pentru că manualele urmează să se schimbe, dar "nu se ştie când".

Totodată, retipărirea de carte şcolară a afectat editura Sigma din punct de vedere financiar. "Retipărirea s-a făcut cu o pierdere mică. Este o criză foarte mare pentru edituri, iar noi vindem manualele la un preţ mediu de 2,5 lei. Ce să facem cu banii ăştia?", se întreabă Boris Singer.

O situaţie similară se întâlneşte şi la editura Niculescu. "Am retipărit manuale, dar foarte puţine. Stocul este la limită. Nu am vrut să creăm stocuri foarte mari, pentru că este o incertitudine la nivelul Ministerului Educaţiei, care a redus fondurile pentru achiziţia manualelor, şi nu am vrut să riscăm să rămânem cu ele, mai ales în aceste condiţii de criză", a declarat pentru MEDIAFAX Silviu Săndulescu, directorul de marketing al editurii Niculescu.

Încă din luna februarie, la Colocviile Uniunii Editorilor din România, editurile de carte şcolară au anunţat că nu mai pot să producă manuale pentru anul şcolar 2009/ 2010, din cauza bugetului insuficient şi a mecanismului de achiziţie folosit de Ministerul Educaţiei, care "încurajează licitarea preţului sub cheltuielile de producţie". Totodată, editorii au spus la momentul respectiv că vânzarea de cartea şcolară s-a redus foarte mult.

"Cartea şcolară este moartă, putem să sărbătorim decesul cărţii şcolare. Anul trecut, în toamna trecută, cartea şcolară nu s-a vândut absolut deloc. Cred că profesorii au uitat complet pentru ce se mai duc la şcoală, fiindcă nimeni nu a mai cumpărat carte şcolară. Noi am dus cărţile şcolare şi manualele în librării şi le-am luat neatinse după două luni şi asta s-a întâmplat cu toate editurile", a declarat în 14 februarie 2009, pentru MEDIAFAX, Mihai Penescu, preşedintele Uniunii Editorilor din România şi directorul editurii All. El a spus atunci că industria cărţii şcolare a fost "lovită adânc" de noţiuni precum "mafia manualelor", "mafia din edituri" şi "autori care se îmbogăţesc nejustificat".

Într-o conferinţă de presă din 12 mai 2009, editurile au reluat plângerile la adresa Ministerului Educaţiei, care nu sprijină editarea de carte şcolară.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lipsa manualelor şcolare - \"o criză anunţată\".
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lipsa manualelor şcolare - \"o criză anunţată\"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei