Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 sep 2009 - Anul XIV, nr. 213 (4199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri la vedere

Rate şi muncă nenormată, „avantajele” muncii de judecător

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi magistraţi suceveni au acceptat să-şi facă publice nemulţumirile care i-au determinat să demareze acţiuni de protest fără precedent în justiţie. Salariile rămân un punct sensibil pentru judecători, dar la fel de importantă pare şi munca suplimentară cauzată de numărul insuficient de persoane în schema de organizare.

 

Patru judecători de la Tribunalul Suceava, de la secţii diferite, au prezentat motivele care au condus la blocajul din justiţie. Nemulţumirile magistraţilor sunt destul de numeroase şi vizează o întreagă paletă de probleme, de la cele salariale şi până la lipsa timpului liber.
Aura Murariu, judecător la Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, a mărturisit că în cursul acestui an a avut şedinţe chiar şi cu 75 de dosare.
„Este vorba de dosare de litigiu în contencios administrativ, pentru că au fost colegi care au avut chiar şi mai multe dosare într-o şedinţă. Asta înseamnă câteva zile suplimentare de muncă, deoarece pentru a studia un dosar mai complex este nevoie de două-trei zile”, a precizat Aura Murariu.
A fost completată de Cătălina Marcu, de la Secţia Civilă, care a adăugat că zilelor de studiu pentru cunoaşterea dosarelor şi celei în care este programată şedinţa de judecată se mai adaugă alte câteva zile necesare pentru a da soluţia şi pentru a o motiva.
„Cazurile în care rămânem peste program pentru a finaliza treaba au devenit o obişnuinţă. Chiar şi sâmbăta şi duminica venim la serviciu, uneori chiar câte 4-5 ore pentru a putea cunoaşte conţinutul dosarelor”, a adăugat Cătălina Marcu.

 

„În vară, am avut metri de dosare”

Judecătorii de la Secţia Penală spun că aici situaţia este şi mai dificilă şi ţine atât de viteza cu care trebuie soluţionate dosarele, cât şi de numărul mic de oameni.
„Suntem doar şase judecători care asigurăm activitatea Secţiei Penale, iar pentru o activitate normală ar fi nevoie de minim nouă persoane”, a opinat Adrian Aparaschivei.
Colega sa, Ştefania Anton, şi-a amintit că în timpul concediilor de vară a lucrat aproape non-stop timp de două săptămâni. „Am avut metri de dosare. Eram pur şi simplu îngropată între dosare în birou”, a precizat Ştefania Anton.
Ca „bonus” pentru orele peste program, judecătorii spun că apar cazuri de ameninţări sau injurii, ceea ce constituie o presiune suplimentară care se adaugă deja celei existente.

 

Un Citroen C3 cu rate de 188 de euro/lunar

Aura Murariu a stat şi a cântărit avantajele şi dezavantajele muncii de judecător şi crede că întregul consum psihic nu este compensat suficient de salariul primit. Judecătoarea a arătat că singurul ei bun este un autovehicul.
„În 2006 mi-am cumpărat un Citroen C3 pe care trebuie să-l achit până în 2011. Am o rată de 188 de euro pe lună, iar o casă nu am reuşit încă să-mi cumpăr”, a spus Aura Murariu.
Cei patru magistraţi au susţinut că nu li se pare corect ca un senator proaspăt ales în Parlament să aibă un coeficient de salarizare de 9,9, iar un judecător de Tribunal cu şapte ani vechime să aibă acest coeficient de numai 6,2.
„Nu vrem sporuri în salarii, dorim un coeficient care să ne plaseze pe aceeaşi treaptă cu celelalte două puteri în stat”, a declarat Cătălina Marcu.

 

Scăderea salariilor ar putea însemna plecarea din sistem sau acceptarea şpăgii

Judecătorii spun că diminuarea salariilor chiar şi până la jumătate faţă de momentul actual ar avea consecinţe dezastruoase asupra justiţiei din România.
„Există trei alternative în acest caz: să plecăm din sistem, să optăm pentru meserii gen notari sau avocaţi; să acceptăm să trăim cu salariile care ni se vor oferi; să luăm şpagă”, a detaliat Adrian Aparaschivei perspectivele care li se deschid magistraţilor prin noua grilă de salarizare.
Judecătorul a completat însă că prima soluţie pare agreată de majoritatea colegilor săi, ceea ce ar însemna că actul de justiţie ar urma să fie înfăptuit de oameni veniţi de pe băncile facultăţilor, ceea ce ar putea echivala cu mari nemulţumiri.
Întrebaţi dacă au fost puşi în faţa propunerii de a accepta bani pentru o anumită soluţie, cei patru judecători au negat. Mai mult, aceştia au menţionat că nu au avut parte nici de presiuni ale politicienilor sau din alte direcţii pentru o anumită soluţie într-un dosar.

 

La finalul acţiunilor de protest numărul dosarelor va creşte

Magistraţii Tribunalului Suceava spun că sunt conştienţi că aceste zile mai uşoare vor trebui recuperate la finalul acţiunilor de protest. „În fiecare dosar care nu era urgent de soluţionat s-a acordat un nou termen. În paralel, au fost înregistrate alte dosare, pe care tot noi trebuie să le soluţionăm, ceea ce înseamnă că la finalul protestului vom avea mai multe dosare”, a declarat Ştefania Anton.
Dacă în prezent la Secţia Penală există o medie de 150 de dosare/lună pentru fiecare judecător, în perioada „post-grevă” numărul cauzelor cu care un magistrat va intra în şedinţă va spori.

 

Înregistrări cu casetofonul

Şirul nemulţumirilor magistraţilor suceveni este legat şi de alte probleme. La Secţia Penală, de exemplu, pentru cele două săli de judecată există un singur sistem de înregistrare, aşa cum prevede legea. Pentru a suplini lipsa celui de-al doilea sistem se foloseşte un casetofon care „îi înregistrează doar pe judecător şi pe grefieră”.
În Civil nu sunt suficienţi experţi, ceea ce provoacă nemulţumiri în rândul oamenilor care vin la procese. Consecinţa este aceea că se acordă alte şi alte termene, iar procesele se lungesc nepermis de mult.

 

Salariu de 4.400 de lei pentru un judecător de Tribunal

În acest moment, un judecător de la Tribunalul Suceava câştigă în jur de 4.400 de lei lunar. Singura lună în care câştigul a trecut de 6.000 de lei a fost în mai, când la salariu s-a adăugat şi controversatul spor de 50% şi care ulterior nu s-a mai plătit. Judecătorii se tem că după adoptarea legii unice de salarizare să nu ajungă la venituri lunare de 2.200-2.600 de lei, cuantum considerat de neacceptat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rate şi muncă nenormată, „avantajele” muncii de judecător.
 Vizualizări articol: 2664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Rate şi muncă nenormată, „avantajele” muncii de judecător3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fiat iustitia, pereat mundi trimis de
(11 sep 2009, 20:57:57
Exista posibilitatera ca macar 2 grame de adevar sa fie si in aprecierile judecatorilor. Ca om cu state vechi in bransa juridica pot sa va comunic urmatorul fapt: in ultimii 20 ani, justitia din Romania a creat atatea traume, tragedii, sinucideri chiar, prin incompetenta, rea-vointa, interese financiare ori funciare, incat nici fosta Securitate nu a reusit. In opinia mea, plaga canceroasa a societatii romanesti o reprezinta justitia, care in schimbul unor privilegii obtinute de la clasa politica a facut, cel putin, compromisuri. O spune un om care provine dintr-o familie anticomunista.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei