Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 iul 2009 - Anul XIV, nr. 158 (4144)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu cere CSM o poziţie faţă de cererile magistraţilor şi de întreruperea activităţii instanţelor

Joi, 9 Iulie 2009 (17:24:52)

nistrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să adopte o poziţie faţă de cererile magistraţilor şi să solicite renunţarea la întreruperea activităţii de judecată.

Într-o scrisore adresată preşedintelui CSM, Virgil Andreieş, ministrul Justiţiei îi cere să propună Plenului CSM, în şedinţa de joi, "adoptarea unei poziţii faţă de întreruprea activităţii de judecată la unele instanţe, printr-o hotărâre prin care Consiliul Superior al Magistraturii să-şi clarifice poziţia faţă de obiectivele formulate de iniţiatorii «protestului» şi să solicite renunţarea la întreruperea activităţii de judecată".

Ministrul Justiţiei arată că prin acţiunea de protest a judecătorilor şi a personalului auxiliar din instanţe au fost încălcate prevederi legale şi statutare şi a fost perturbată activitatea instanţelor, cu "potenţiala prejudiciere a intereselor justiţiabililor".

Totodată, Predoiu menţionează, în scrisoarea adresată preşedintelui CSM, că protestul magistraţilor ignoră recentele decizii ale Curţii Constituţionale privind conflictul între autoritatea executivă şi cea judecătorească.

Ministrul Justiţiei menţionează că îmbunătăţirea stării financiare a sistemului judiciar este realizabilă numai pe calea discuţiilor cu Ministerul Finanţelor, precizând că aceste discuţii au fost iniţiate şi continuate permanent de Ministerul Justiţiei.

Într-o altă scrisoare, adresată preşedinţilor Curţilor de Apel, Tribunalelor şi Judecătoriilor, Cătălin Predoiu le spune că au datoria "morală şi legală" să-şi respecte statutul şi să facă respectată condiţia de magistrat nu numai prin proteste, ci şi prin disciplina impusă în instituţiile pe care le conduc.

Ministrul Justiţiei susţine, în această scrisoare, că Guvernul are în vedere plata titlurilor executorii obţinute de instanţă, dar spune că "în acest moment, nu există resursele necesare plăţii acestor drepturi, iar fondurile respective nu pot fi alocate în dauna altor categorii sociale, şi acestea afectate de criză".

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a declarat, joi, că înţelege disperarea magistraţilor, însă a făcut apel la calm şi raţiune din partea acestora, pentru ca actul de justiţie să nu aibă de suferit.

Şedinţele de judecată au fost suspendate, temporar, în ultimele trei zile, la mai multe instanţe bucureştene şi din ţară, magistraţii fiind nemulţumiţi de actul administrativ al Ministerului Justiţiei de retragere a sporului de 50% de suprasolicitare neuropsihică.

Vicepreşedintele UNJR, Dragoş Călin, a anunţat, miercuri, după întâlnirea asociaţiilor profesionale ale magistraţilor şi a reprezentanţilor judecătorilor de la mai multe instanţe, că şedinţele de judecată de la toate instanţele din ţară vor fi suspendate, începând de joi, pe durată nedeterminată, acţiunile urmând să aibă loc zilnic, timp de trei ore, cu începere cel mai probabil de la ora 9.00.

La protestele magistraţilor s-a alăturat şi personalul auxiliar din instanţe, care a anunţat că întrerupe activitatea timp de două ore, pe durată nedeterminată.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu cere CSM o poziţie faţă de cererile magistraţilor şi de întreruperea activităţii instanţelor.
 Vizualizări articol: 626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu cere CSM o poziţie faţă de cererile magistraţilor şi de întreruperea activităţii instanţelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei