Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 iul 2009 - Anul XIV, nr. 158 (4144)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: "Prima Casă", încercare "onestă" de repornire a creditării, dar efectul e "aproape nul"

Joi, 9 Iulie 2009 (17:24:11)

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a apreciat, joi, la Craiova, că programul "Prima Casă" reprezintă o încercare "onestă" de a reporni creditarea, însă efectul de antrenare al economiei este "aproape nul", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul social-democrat apreciază că programul "Prima Casă" a făcut fericită o familie tânără de ingineri şi una în vârstă din cartierul Colentina, însă efectul de antrenare al economiei este "aproape nul".

"Programul «Prima Casă», care a fost o încercare onestă de a reporni creditarea a generat ieri (miercuri – n. r.) un eveniment fericit pentru o familie tânără de ingineri de la Renault, care au cumpărat cu credit garantat de stat, o locuinţă în cartierul Colentina de la o familie în vârstă. Familia în vârstă s-a ales cu 50.000 euro, tinerii, care se mută acum într-o casă nouă, sunt fericiţi, dar problema este că se mută într-un cartier construit acum 40 ani, iar efectul de antrenare al economiei este aproape nul", a declarat Mircea Geoană.

Potrivit sursei citate, ideea programului gândit de PSD se referea la oferirea tinerilor în chirie subvenţionată a unor locuinţe şi la stimularea economiei.

"De aceea am venit cu programul de recrere a fondului locativ de stat pentru a încerca să dăm tinerilor din România cu chirie subvenţionată în funcţie de venituri, şansa de a avea o casă şi şansa de a antrena mai mult economia pe orizontală", a explicat Mircea Geoană.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a aflat, joi, la Craiova, pentru a participa la conferinţa de alegeri a organizaţiei municipale a PSD, care a avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor.

Comisia Europeană a cerut, recent, autorităţilor române informaţii referitoare la programul "Prima Casă", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al CE, Jonathan Todd, adăugând că "nu este vorba despre vreo problemă, ci de o solicitare de rutină".

Premierul Emil Boc a afirmat că programul "Prima Casă" respectă toate normele Uniunii Europene privind acordarea garanţiilor de stat, sistem prevăzut în Legea bugetului de stat şi în cadrul bugetar discutat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Şeful Guvernului a arătat ulterior că astfel de informări între autorităţile române şi oficialii CE reprezintă o procedură firească şi că statul va pune la dispoziţia Comisiei toate datele solicitate.

Persoanele care vor să ia credite prin programul "Prima Casă" vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Guvernul a primit oferte de la 20 de bănci pentru credite în valoare totală de 1,4 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit de Guvern la un miliard de euro.

Executivul a anunţat că sistemul de garantare de către stat a creditelor bancare va fi extins pentru agricultură şi autorităţile locale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: \"Prima Casă\", încercare \"onestă\" de repornire a creditării, dar efectul e \"aproape nul\".
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: \"Prima Casă\", încercare \"onestă\" de repornire a creditării, dar efectul e \"aproape nul\"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei