Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mai 2009 - Anul XIV, nr. 120 (4106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anastase propune o Comisie parlamentară pentru românii de pretutindeni

Marţi, 26 Mai 2009 (17:02:41)
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, marţi, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Spania, că le va propune colegilor săi înfiinţarea unei Comisii parlamentare care să se ocupe de problemele românilor de pretudinteni.

"Am avut o discuţie caldă cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Spania. A fost o discuţie în care i-am anunţat că Congresul românilor de pretutindeni va fi organizat în acest an sub patronajul Camerei Deputaţilor şi una dintre temele pe care doresc să le introduc pe agenda Congresului se referă la un cadru legislativ unitar privind românii care trăiesc în afara graniţelor ţării", a susţinut Roberta Anastase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că doreşte să discute şi cu colegii săi parlamentari "cu privire la înfiinţarea unei comisii parlamentare care să se ocupe de problemele românilor de pretutindeni şi care să fie corelată cu Departamentul Românilor de pretutindeni".

"Solicit ca acest Departament să fie transferat de la MAE în subordinea directă a primului-ministru. Avem nevoie de aceste instituţii, de forţa lor, astfel încât să găsim o rezolvare coerentă pentru problemele românilor din afara graniţelor ţării. Din estimări, sunt peste zece milioane de oameni. Lor trebuie să ne adresăm printr-o politică coerentă şi puternică", a spus Anastase.

Ea a menţionat că un alt lucru pe care l-a discutat cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Spania vizează "dreptul lor la vot".

"Am trimis o scrisoare ministrului de Externe, prin care solicitam mărirea numărului de secţii de vot. Este practic imposibil ca să pretinzi că un om are drept de vot atâta timp cât el trebuie să parcurgă zeci sau sute de kilometri până la secţia de votare. Din punctul acesta de vedere sunt nemulţumită de răspunsul pe care l-am primit de la MAE, care încearcă să se ascundă din nou în spatele birocraţiei tipic ministeriale în loc să încerce să rezolve această problemă", a spus preşedintele Camerei.

Anastase a menţionat, în acest context, că săptămâna viitoare intenţionează să depună "legea care vizează introducerea votului electronic pentru românii care trăiesc în afara graniţelor ţării".

Ea a precizat că a discutat cu românii dn Spania şi "despre sprijinul pe care ar trebui să-l aibă fie în rezolvarea problemei locurilor de muncă din Spania, fie în ceea ce priveşte întoarcerea lor aici".

"Am vorbit despre importanţa de a folosi experienţa pe care au căpătat-o în Spania în momentul în care se întorc în România. O idee care a reieşit din discuţii a fost aceea a folosirii expertizei spaniole în absorbţia fondurilor europene, ştiut fiind faptul că Spania este una din ţările care a absorbit cel mai bine şi repede fondurile europene. Parte din dumnealor au reuşit să înveţe din această experienţă şi cred că o putem folosi şi în România", a conchis Anastase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anastase propune o Comisie parlamentară pentru românii de pretutindeni.
 Vizualizări articol: 515 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anastase propune o Comisie parlamentară pentru românii de pretutindeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei