Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mai 2009 - Anul XIV, nr. 120 (4106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără răspunsuri

Nici un vinovat, direcţia spre care se îndreaptă dosarul incendiului din Bazar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Dosarul de cercetare care vizează stabilirea împrejurărilor care au dus la producerea incendiului din Bazar continuă să bată pasul pe loc după mai bine de patru luni de la izbucnirea focului.

După ce pompierii au anunţat că nu se pot pronunţa cu exactitate asupra cauzelor incendiului, poliţia, care a preluat dosarul, a înaintat cauza la Parchet cu propunere de neîncepere a urmării penale, doar procurorul de caz mai putând să acum să întoarcă dosarul şi să ceară noi cercetări.

 

Pe 13 ianuarie a.c., în jurul orei 22.00, tronsonul modernizat al Bazarului din municipiul Suceava a fost cuprins de un puternic incendiu, 84 de chioşcuri fiind distruse aproape în totalitate, multe cu tot cu marfa din interior. Focul s-a extins cu repeziciune deoarece pompierii au intervenit cu greutate, din cauza lipsei unei căi de acces, dar şi din cauză că incendiul a fost reperat cu întârziere, în ciuda faptului că în zonă erau poliţişti comunitari cu misiunea de a păzi Bazarul.

 

Cauze probabile, nici o certitudine 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a anunţat, în ianuarie, că efectuează cercetări pentru a stabili cauza incendiului, fiind luate în calcul trei variante: un scurtcircuit apărut din cauza unei defecţiuni a instalaţiei electrice, o aprindere izbucnită într-un chioşc din cauza unui reşou lăsat în priză ori o acţiune intenţionată.

În cele din urmă, după mai bine de două luni de cercetări, pompierii au anunţat că nu se pot pronunţa cert cu privire la cauza incendiului din Bazar.

„Din cauza temperaturilor foarte mari de ardere, de peste 1000 de grade, probele au fost distruse. Noi am trimis un raport de cercetare la poliţie, în care precizăm cauzele probabile ale izbucnirii focului. Avem o adresă oficială de la poliţie, în baza căreia o să prezentăm date detaliate care vor ajunge la procuror, însă nu avem certitudini”, ne-a explicat la acea vreme colonelul Ioan Burlui, din cadrul ISU Suceava, precizând, totuşi, că este probabil ca unul din aparatele de încălzire găsite în zona focarului să fi dus la izbucnirea focului, însă cum nu există certitudini, nu poate fi trasă o concluzie.

Trebuie precizat că ISU Suceava nu a mai înregistrat, până în prezent, nici un incendiu la care să nu se fi pronunţat o concluzie cu privire la cauza izbucnirii focului.  

 

Fără indicii privind un autor sau un bazarist neglijent

Imediat după anunţul pompierilor, dosarul a ajuns la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, fiind preluat de lucrători de la Serviciul de Investigare a Fraudelor.

În urmă cu puţin timp, conform procedurilor, oamenii legii au trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Pe baza probelor, poliţiştii propun soluţie de neîncepere a urmării penale, atât în ceea ce priveşte o acţiune intenţionată a unei persoane, cât şi sub aspectul neglijenţei unui proprietar din Bazar, care să fi provocat focul.

„Procurorul de caz urmează să dea o soluţie în acest dosar. Dacă nu va fi de acord cu propunerea poliţiei poate dispune completarea lui, cu eventuale noi probe”, a precizat Mariana Greţcan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, subliniind că dosarul este unul complex, de câteva sute de pagini.

În momentul în care au anunţat că nu pot da o soluţie, pompierii au precizat că s-ar mai putea realiza o serie de expertize de laborator cu puţinele probe de la faţa locului, însă ISU Suceava nu dispune de aparatura necesară şi nici nu are competenţa de a cere astfel de analize. Astfel de analize ar mai putea fi realizate doar prin dispoziţia procurorului de caz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici un vinovat, direcţia spre care se îndreaptă dosarul incendiului din Bazar .
 Vizualizări articol: 720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Nici un vinovat, direcţia spre care se îndreaptă dosarul incendiului din Bazar5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei