Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mai 2009 - Anul XIV, nr. 120 (4106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medical

Colonul iritabil - boala cu o mie de feţe

Colonul iritabil (colopatia funcţională, colita) este un sindrom caracterizat prin diverse simptome funcţionale, cele mai frecvente fiind durerile abdominale, balonările şi tulburările de tranzit (constipaţie sau diaree). Este cea mai frecventă afecţiune digestivă, dar trebuie reţinut că nu este o boală organică, nu determină complicaţii, ci este doar o tulburare funcţională: colonul nu lucrează la parametri optimi. Circa 15-20% din populaţie suferă de această patologie, majoritatea fiind femei de vârstă activă (20-40 de ani).

Care sunt cauzele bolii? Există numeroase teorii: contracţii anormale (prea puternice) ale intestinelor care determină crampe, hipersensibilitate a acestor pacienţi la tranzitul intestinal normal, intoleranţe alimentare sau diverse infecţii gastro-intestinale ce declanşează procesele care determină boala.

Pacienţii cu colon iritabil acuză simptome gastrointestinale variate: dureri abdominale cronice, tulburări de tranzit (constipaţie sau diaree), balonări, eructaţii, saţietate precoce, distensie abdominală, greţuri, plenitudine postprandială, senzaţie de ”nod în gât”, arsuri retrosternale şi abdominale, dar şi simptome extraintestinale: manifestări urogenitale, dureri toracice non-cardiace, musculare, osoase, anxietate şi depresie.

Colopatia funcţională este un diagnostic de excludere. Suspiciunea de colon iritabil este ridicată de anamneză şi examen clinic, dar pentru certitudine sunt necesare examene paraclinice care să excludă alte patologii cu simptome relativ similare. Testele uzuale includ analize de laborator, coprocultură, examen coproparazitologic şi testul hemoragiilor oculte. Ecografia abdominală nu poate stabili diagnosticul de colon iritabil, dar poate identifica alte leziuni care pot determina dureri abdominale. Cel mai mare risc este ca medicul curant să stabilească prea uşor diagnosticul de colopatie funcţională, fără a exclude anterior boli grave cum ar fi cancerul de colon sau cancerul gastric. De aceea, există un număr important de pacienţi care trebuie evaluaţi de gastroenterolog: toţi pacienţii peste 50 de ani care au simptome instalate recent, persoanele care au simptome şi semne de alarmă (scădere ponderală, rectoragii, vărsături frecvente, antecedente familiale de cancer digestiv, anemie, simptome nocturne).  Aceşti pacienţi trebuie investigaţi obligatoriu colonoscopic şi, dacă acest test va fi normal, gastroenterologul va aprecia dacă se impune continuarea investigaţiilor sau dacă se poate iniţia terapia.

Tratamentul colonului iritabil are ca principal scop ameliorarea simptomelor şi, frecvent, sunt necesare multiple scheme terapeutice. El cuprinde măsuri igieno-dietetice, psihoterapie şi o paletă extrem de variată de medicamente: antispastice, antidiareice, regulatoare ale tranzitului intestinal, anxiolitice, antidepresive, antibiotice, probiotice şi prebiotice. Cel mai important este ca tratamentul să fie administrat ţintit pentru fiecare pacient (de către gastroenterolog sau medicul de familie), deoarece răspunsul la terapie prezintă variaţii interindividuale semnificative.

Dr. Cătălin Sfarti
Medic specialist gastroenterolog
Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi
Tel. 0729290956

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colonul iritabil - boala cu o mie de feţe.
 Vizualizări articol: 3269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Colonul iritabil - boala cu o mie de feţe5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei