Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mai 2009 - Anul XIV, nr. 120 (4106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Adrian Năstase, urmărit penal în dosarul "Mătuşa Tamara" şi cel privind achiziţiile din China

Marţi, 26 Mai 2009 (16:34:28)

Fostul premier Adrian Năstase este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul "Mătuşa Tamara" şi cel privind achiziţiile de obiecte din China, pentru care Camera Deputaţilor a dat aviz favorabil în 4 martie.

"Procurorii DNA efectuează acte de urmărire penală faţă de Adrian Năstase în două cauze penale, urmare a hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 8 din 4 martie 2009, prin care «se solicită urmărirea penală a domnului deputat Adrian Năstase, fost prim-ministru al Guvernului României pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 68/P/2008 şi 227/P/2006 ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie»", a precizat DNA, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Sursa citată precizează că hotărârea a fost luată ca urmare a sesizării formulate de procurorul general al României, Codruţa Kovesi, în conformitate cu prevederile articolului 109 alineatul 2 din Constituţia României şi a articolelor 12 şi 19 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, republicată şi având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 270 din 10 martie 2008.

În cele două dosare în care procurorii DNA au început urmărirea penală, fostului premier Adrian Năstase i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile în 21 mai şi, respectiv, 26 mai.

Adrian Năstase a venit, marţi, la ora 8.45, la sediul DNA, unde a stat aproximativ o oră. Procurorii anticorupţie i-au prezentat fostului premier Adrian Năstase acuzaţiile în dosarul privind achiziţia mai multor bunuri aduse din China, dosar pentru care Camera Deputaţilor a avizat favorbil urmărirea penală în martie.

Potrivit procurorilor, Adrian Năstase, în perioada 2002-2004, împreună cu soţia sa, Daniela Năstase, ar fi introdus în România, în mod ilegal, mai multe containere cu bunuri achiziţionate din China, şi anume materiale de construcţii, obiecte şi instalaţii sanitare, piese de mobilier, articole electrice şi electrocasnice, dar şi obiecte de decor şi uz casnic pentru dotarea imobilelor situate în Bucureşti, strada Muzeul Zambaccian şi strada Cristian Tell, precum şi imobilul din comuna Cornu.

În 4 martie, Plenul Camerei Deputaţilor a votat cererea procurorului general Codruţa Kovesi de începere a urmăririi penale în cazul deputatului Adrian Năstase, în dosarele "Mătuşa Tamara" şi cel referitor la importul de bunuri din China.

Acesta nu este singurul dosar al fostului premier instrumentat de procurorii DNA.

În luna ianuarie, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Adrian Năstase, fost preşedinte al PSD, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", susţinea DNA.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total cauzat ISC prin faptele inculpaţilor este de aprope şapte milioane de lei.

Adrian Năstase a mai fost cercetat, alături de Miron Mitrea, într-un alt dosar în legătură cu dobândirea proprietăţii asupra întregului imobil situat în strada Muzeul Zambaccian din Capitală, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 euro, cu toate dotările aferente, inclusiv sistemul de supraveghere.

Camera Deputaţilor nu a avizat, în august anul trecut, cererea procurorilor de a-l cerceta pe fostul premier în acest dosar.

În privinţa acestui dosar, procurorul general, Codruţa Kovesi, a cerut din nou, în 18 mai 2009, Camerei Deputaţilor avizul, însă Comisia pentru Regulament a decis, luni, că este inadmisibilă.

În 13 noiembrie 2006, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Năstase pentru dosarul Zambaccian, dosar care a fost suspendat printr-o decizie a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că este nevoie de avizul Parlamentului pentru cercetarea miniştrilor.

Din cauza aceleiaşi decizii a Curţii Constituţionale, şi un alt dosar, "Mătuşa Tamara", în care Adrian Năstase a fost trimis în judecată, în mai 2007, fiind acuzat că l-ar fi numit pe Ioan Melinescu la conducerea Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) între anii 2001-2004, pentru distruge un dosar al soţiei sale, a fost retrimis procurorilor de către instanţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adrian Năstase, urmărit penal în dosarul \"Mătuşa Tamara\" şi cel privind achiziţiile din China.
 Vizualizări articol: 629 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adrian Năstase, urmărit penal în dosarul \"Mătuşa Tamara\" şi cel privind achiziţiile din China0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei