Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mai 2009 - Anul XIV, nr. 120 (4106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aberant

Centralele din „Utilităţi şi mediu”, ieşite din garanţie înainte de a intra în uz

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Cele două centrale de cogenerare construite în Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc în cadrul proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” au ieşit din garanţie înainte de a fi date în exploatare, dar se menţin printre cele mai moderne din ţară.

La ambele centrale mai sunt necesare foarte puţine lucrări, cu costuri reduse faţă de valoarea totală a proiectului, respectiv de câteva sute de mii de euro la fiecare, în condiţiile în care investiţia mare este finalizată de trei ani şi şase luni la Câmpulung şi de trei ani la Gura Humorului şi tot de atunci ar fi trebuit să şi funcţioneze.

Aşa se face că cele opt turbine – câte patru la fiecare centrală - au depăşit termenul de garanţie de 14 luni şi pentru a fi pornite trebuie trimise din nou la producător, în Franţa, pentru recalibrare.

Conform constructorilor, operaţiunea este necesară deoarece este vorba de componente de greutate mare, aproximativ o tonă fiecare, care din cauza nefuncţionării se decalibrează.

„Producătorul francez ne-a cerut să-l anunţăm cu două luni înainte de punerea în funcţiune pentru a veni să verifice turbinele. Asta era valabil cât erau în garanţie, acum trebuie să le trimitem noi pe trailere în Franţa”, ne-a spus unul dintre inginerii care au lucrat la proiect.

Ieşirea din garanţie presupune că şi toate operaţiunile, inclusiv transportul, trebuie achitate de beneficiar şi deocamdată nu se ştie la cât se vor ridica aceste costuri.

 

Promisiuni neonorate

Din 2004, de când a demarat „Utilităţi şi mediu”, toţi miniştrii Economiei şi premierii au promis că vor duce investiţia la bun sfârşit „în cel mai scurt timp” şi că locuitorii din oraşele şi comunele implicate în proiect vor avea în sfârşit apă caldă şi căldură produse cu costuri mai mici, dar lucrările nu au fost finalizate nici în ziua de azi. Prin urmare, în loc ca administraţia judeţeană şi administraţiile locale să câştige bani din exploatarea centralelor şi furnizarea serviciului de încălzire, acestea au ajuns în situaţia de a cere bani de la Guvern pentru a putea plăti dobânzile la credit.

Suma totală pe care primăriile din proiect trebuie să o plătească dobândă pentru un an se ridică la 6,2 milioane de euro. Din octombrie 2010, la asta se adaugă şi rata de rambursare a creditului, de 4,3 milioane de euro, ceea ce ridică efortul financiar la 10,5 milioane de euro pe an.

Comunităţile locale plătesc proporţional, în funcţie de suma alocată din credit. Cel mai puţin are CJ Suceava, 50.000 de euro, iar cel mai mult municipiul Rădăuţi, 14,376 milioane de euro.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul „Utilităţi şi mediu”, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.

Proiectul a fost iniţiat de CJ Suceava în timpul guvernării PSD şi a fost aspru criticat şi reclamat de partidele aflate atunci în opoziţie. Ulterior, a fost a fost preluat fără entuziasm de actuala administraţie, care acum caută soluţii pentru deblocare şi darea în folosinţă a centralelor până la venirea sezonului rece din acest an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centralele din „Utilităţi şi mediu”, ieşite din garanţie înainte de a intra în uz.
 Vizualizări articol: 1236 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Centralele din „Utilităţi şi mediu”, ieşite din garanţie înainte de a intra în uz0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei