Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mar 2009 - Anul XIV, nr. 52 (4038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţiile din învăţământ amână negocierea contractului colectiv de muncă

Joi, 5 Martie 2009 (13:53:46)
Federaţiile din învăţământ au amânat, din nou, miercuri, negocierea contractului colectiv de muncă, până la eliminarea din ordonanţa privind reducerea sporurilor a dispoziţiilor care afectează drepturile elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice.

Reprezentanţii profesorilor susţin că acest act normativ nu se poate aplica, deoarece "lezează drepturile salariaţilor din învăţământ".

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat că această ordonanţă de urgenţă a Guvernului interzice acordarea salariului de merit, a sporului pentru ore suplimentare, a sporului pentru condiţii vătămătoare şi a oricăror premii - premiul lunar din suma de 2 la sută din fondul de salarii, premiile speciale acordate din venituri proprii - cu excepţia premiului lunar.

Liderul FSLI a subliniat faptul că această ordonanţă abrogă unele acte normative care conţin prevederi speciale pentru sistemul de învăţământ, cum ar fi decontarea navetei pentru elevi şi personalul didactic, dreptul elevilor de a beneficia de personal didactic specialzat pentru predarea orelor de educaţie fizică.

Cornea a mai spus că prin ordonanţa respectivă se acordă discriminatoriu ajutorul financiar pentru achiziţionarea de cărţi şi de programe educaţionale pe suport electrononic, respectiv 100 de euro.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că această ordonanţă încalcă unele legi organice care acordă drepturi salariale salariaţilor din sistem, cum este de exemplu statutul personalului didactic care prevede acordarea salariului de merit. De acest drept beneficiază numai 15 la sută din cadrele didactice, acesta acordându-se pe criterii de competenţă, prin concurs.

Reprezentanţii sindicaliştilor din învăţământ spun că vor relua negocierile în momentul în care Comisia de lucru de la Ministerul Muncii va începe să discute despre un nou proiect de ordonanţă privind reducerea sporurilor pentru bugetari, dar subliniază că profesorii nu pot renunţa la astfel de drepturi salariale care sunt prevazute de legi speciale.

Reprezentanţii mai multor confederaţii sindicale au stabilit, marţi, la întâlnirea cu ministrul Muncii, Marian Sârbu, ca, până pe 15 martie, să propună soluţii pentru redactarea unui nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea sporurilor şi a indemnizaţiilor.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, prin care anumite sporuri sau indemnizaţii vor fi sistate sau diminuate, a fost pus, vineri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

În proiect se arată că vor fi sistate sporuri salariale pentru funcţionari, salariile de merit nu vor mai fi acordate bugetarilor în acest an, iar sporul de radiaţii va fi plătit în funcţie de cât de necesare sunt instalaţiile emiţătoare pentru activitatea instituţiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţiile din învăţământ amână negocierea contractului colectiv de muncă.
 Vizualizări articol: 463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţiile din învăţământ amână negocierea contractului colectiv de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei