Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mar 2009 - Anul XIV, nr. 52 (4038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De teama crizei

Săracii se înghesuie să-şi plătească asigurările medicale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Teama că s-ar putea îmbolnăvi şi nu ar fi internaţi în spital dacă n-au asigurare medicală îi determină pe sucevenii cu venituri modeste, din alte surse decât salariul, să meargă la Casa Asigurărilor de Sănătate pentru a-şi achita contribuţia la asigurările de sănătate.

Conducerea instituţiei ne-a confirmat, ieri, că rata încasărilor de la acest segment de populaţie nu a scăzut şi că, în ciuda dificultăţilor financiare, oamenii vin şi-şi achită cu regularitate asigurarea de boală.

Contribuţia lunară pe care trebuie să o achite persoanele nesalariate, care nu au venituri impozabile, este de 5,5 % din venitul minim brut pe ţară. Prin urmare, cu 33 lei lunar, persoanele care nu au o slujbă stabilă dobândesc calitatea de asigurat medical, asta în condiţiile în care nu înregistrează restanţe la plată.

Din evidenţele CAS Suceava reiese că cei cu bani mai puţini fac un efort şi în ianuarie, februarie şi martie plătesc contribuţia pentru tot anul.

Tot această modalitate de plată o adoptă, în general, şi persoanele fizice autorizate, care trebuie să achite trimestrial la fondul de asigurări sociale de sănătate o contribuţie de 5,5% din venitul net pe care îl înregistrează, conform deciziei de impunere pentru plăţi anticipate privind venitul din activităţi independente şi deciziei de impunere anuală.

 

Într-o singură lună, 3.300 de suceveni au plătit la sănătate aproape un milion de lei

În luna ianuarie 2009, un număr de 3.300 persoane au achitat contribuţia la CAS Suceava, în valoare totală de 902.470 lei. Din cei 3.300 de plătitori, 2.092 sunt persoane nesalariate şi 1.208 persoane fizice autorizate şi asociaţii familiale.

Numărul acestora este comparabil cu cel înregistrat în luna ianuarie 2008, când 3.303 persoane au achitat contribuţia la CAS, suma totală fiind atunci de 792.064 lei. Diferenţa de bani vine din modificarea salariului minim brut pe ţară, care a crescut de la 500 lei, în ianuarie 2008, la 540 în octombrie 2008 şi la 600 de la 1 ianuarie 2009.

Mai trebuie precizat că, în judeţul Suceava, la sfârşitul anului 2008, din totalul populaţiei de 726.000 persoane, mai mult de jumătate, adică 455.404 persoane sunt asigurate şi înscrise la medicul de familie.

Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii şi funcţionează ca un sistem unitar, iar plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este obligatorie atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, în cuantumurile şi la termenele prevăzute de lege.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Săracii se înghesuie să-şi plătească asigurările medicale.
 Vizualizări articol: 687 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Săracii se înghesuie să-şi plătească asigurările medicale5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei