Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mar 2009 - Anul XIV, nr. 52 (4038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Violeta africană face flori tot anul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Originară din zonele tropicale ale continentului african, violeta africană nu mai este un exemplu de exotism, devenind una dintre cele mai comune plante de interior, datorită valorii sale ornamentale.
Violeta africană sau Saintpaulia ionantha, care aparţine familiei Gesneriaceelor, poate fi întâlnită atât în interiorul locuinţelor, cât şi pe terase sau pe balcoane. Dimensiunile acestei plante sunt diferite în funcţie de varietate şi de soi, dar de obicei nu depăşeşte 15 cm. Există chiar şi varietăţi agăţătoare, perfecte pentru ghivecele fixate pe ziduri sau pereţi. Frunzele catifelate şi cărnoase de culoare verde intens şi florile sale violacee care ne decorează casa pe toată durata anului sunt cea mai bună carte de vizită.

Înflorire
Deşi de obicei florile apar vara, una dintre caracteristicile acestei plante este că poate avea flori pe toată durata anului şi se poate înmulţi în orice sezon. Odată apărute florile, de mici dimensiuni, acestea cresc atât în dimensiuni cât şi în număr. În mod normal se dezvoltă în grupuri de câte şase exemplare, simple sau duble, ieşind din lăstarele care se nasc între frunze. Cea mai comună gamă cromatică este violet cu stamine galbene în mijloc, deşi pot fi exista şi în alte culori precum alb, roşu, roz sau albastru.

Îngrijire
Considerată o plantă care se dezvoltă uşor în interior, această specie exotică are nevoie de o serie de îngrijiri concrete. Ca să înflorească, violeta africană necesită cel puţin 12 ore de lumină pe zi, de aceea condiţiile de lumină artificială îi sunt benefice. Expunerea directă la razele soarelui ar putea să o distrugă.
Un alt factor important este udatul. Violetele se udă imediat după ce solul din ghiveci începe să se usuce. Acesta nu trebuie lăsat să se usuce prea mult, şi nici nu se va adăuga apă în exces. Pentru a menţine umiditatea la un nivel optim, ghivecele pot fi aşezate în tăvi pe fundul cărora se pune un strat subţire de pietriş. Apa din sol se va scurge în tavă, iar stratul de pietriş va împiedica rădăcinile să stea direct în apă. Apa de robinet se va ţine 24 de ore într-un vas deschis, la temperatura camerei, înainte de a fi folosită la udarea plantei.
Solul cel mai potrivit este turba şi nisip, bogat în materie organică, care să asigure un bun drenaj al apei şi o bună aerare a rădăcinilor, iar orientarea este nord-est. Temperatura normală pentru un apartament, între 20-28 de grade, este temperatura ideală pentru violetele africane. Se va evita supunerea plantelor la temperaturi mai mici de 18 grade Celsius.

Înmulţire
Violeta africană poate fi înmulţită prin frunze tăiate cu peţiolul lung de circa 5 cm. Perioada optimă pentru prelevarea frunzelor este iunie - septembrie.
Frunzele tăiate se vor pune direct în vase cu diametrul de 6-7 cm. Ghiveciul în care a fost pusă frunza trebuie acoperit cu o jumătate de sticlă de plastic pentru a o feri de curenţi de aer. În momentul în care din peţiolul îngropat al frunzei apar frunzuliţe se poate îndepărta sticla de plastic şi planta poate fi mutată într-un ghiveci mai mare.
O altă modalitate de reproducere este cea bazată pe seminţe. Seminţele trebuie semănate în perioada martie - aprilie în vase umplute cu sol necalcaros alcătuit din turbă şi nisip în părţi egale.
Când plantele devin mai mari şi pot fi manevrate mai uşor, se face transvazarea în ghivece cu diametrul de 7-8 cm.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Violeta africană face flori tot anul.
 Vizualizări articol: 3189 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Violeta africană face flori tot anul3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei