Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mar 2009 - Anul XIV, nr. 52 (4038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bugetarii afiliaţi la "Cartel Alfa" ameninţă cu proteste comune dacă Guvernul elimină sporurile

Joi, 5 Martie 2009 (19:20:29)
Federaţiile bugetarilor afiliate la "Cartel Alfa" au decis, joi, să organizeze împreună ample acţiuni de protest, care vor bloca sectorul public, în cazul în care Guvernul va promova proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind reducerea sporurilor într-o formă neacceptată de partenerii sociali.

Federaţiile sindicale din sistemul bugetar membre ale Confederaţiei Naţionale "Cartel Alfa" - Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, Federaţia Pro Asist, FNS "Alma Mater", Federaţia Educaţiei Naţionale, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalul Contractual, Federaţia Solidaritatea Sanitară, Federaţia APIA, Federaţia TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare - au hotărât să protesteze împreună dacă Guvernul va aproba noul proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea sporurilor şi a indemnizaţiilor într-o formă neacceptată de partenerii sociali.

"Cartel Alfa", alături de sindicatele membre din domeniu, solicită Guvernului să renunţe la măsurile cuprinse în proiectul de OUG supus dezbaterii publice, urmând ca reglementarea generală a sporurilor şi a altor venituri salariale în sistemul bugetar să se realizeze odată cu noua lege unică a sistemului de salarizare pentru sectorul public, aflată acum în dezbatere cu partenerii sociali.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale au stabilit, marţi, la întâlnirea cu ministrul Muncii, Marian Sârbu, ca, până pe 15 martie, să propună soluţii pentru redactarea unui nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea sporurilor şi a indemnizaţiilor.

Astfel, miercuri s-a constituit o Comisie de lucru din care fac parte câte doi reprezentanţi ai fiecărei confederaţii, data limită pentru stabilirea propunerilor sindicatelor şi ale Ministerului Muncii fiind 15 martie.

Federaţiile din învăţământ au amânat din nou, miercuri, negocierea contractului colectiv de muncă, până la eliminarea din proiectul de ordonanţă privind reducerea sporurilor a dispoziţiilor care afectează drepturile elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice. Reprezentanţii profesorilor susţin că acest act normativ nu se poate aplica, deoarece "lezează drepturile salariaţilor din învăţământ".

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat că această ordonanţă de urgenţă a Guvernului interzice acordarea salariului de merit, a sporului pentru ore suplimentare, a sporului pentru condiţii vătămătoare şi a oricăror premii - premiul lunar din suma de doi la sută din fondul de salarii, premiile speciale acordate din venituri proprii - cu excepţia premiului lunar.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara, marţi, la Comisia pentru învăţământ a Camerei, că premierul Emil Boc nu este de acord cu reducerea sporurilor pentru cadrele didactice, anunţând că a solicitat în mod expres Ministerului Muncii menţinerea acestor sporuri.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, prin care anumite sporuri sau indemnizaţii ar urma să fie sistate sau diminuate, a fost pus, săptămâna trecută, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.

În proiect se arată că vor fi sistate sporuri salariale pentru funcţionari, salariile de merit nu vor mai fi acordate bugetarilor în acest an, iar sporul de radiaţii va fi plătit în funcţie de cât de necesare sunt instalaţiile emiţătoare pentru activitatea instituţiilor.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede şi compensarea orelor suplimentare efectuate în acest an cu ore libere plătite, care se pot acorda pe durata anului calendaristic.

Banca Mondială a recomandat autorităţilor române ca, pe termen scurt, să limiteze creşterea salariilor la inflaţie, să îngheţe angajările şi să înceapă un plan multianual de eliminare a sporurilor, arătând că lipsa unei strategii salariale coerente a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive.

Într-un raport realizat pentru autorităţile române, Banca Mondială arată că absenţa unei strategii coerente în domeniul salarizării din sectorul public a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive, să existe compensaţii inechitabile şi a determinat apariţia unor distorsiuni pe piaţa muncii.

"Costurile cu personalul consumă o componentă importantă şi aflată în creştere din bugetul României. Cheltuielile agregate cu personalul au crescut cu 73% din 2005 până în 2007, în timp ce PIB a avansat cu doar 40% în aceeaşi perioadă. Majorarea cheltuielilor a fost determinată parţial de creşterea numărului dr posturi, în special în cadrul autorităţilor locale şi în aşa numitele sectoare speciale (poliţie, jandarmerie, pompieri), însă cea mai mare pondere în avans au avut-o majorările salariale importante", se arată în raport, obţinut de MEDIAFAX.

Ca măsuri pe termen scurt, Banca Mondială recomandă limitarea creşterii salariilor cu nivelul inflaţiei, îngheţarea angajărilor şi înființarea unui birou care să coordoneze reforma administraţiei publice, şi în special a celei care vizează sistemul de compensaţii.

Instituţia recomandă, ca măsuri pe termen mediu, stabilirea unor limite ale costurilor angajaţilor publici, dezvoltarea unui plan multianual pentru eliminarea sporurilor şi creşterea salariului de bază ca pondere în compensaţia totală, implementarea unui sistem de gradare şi a unor expertize care să evalueze remuneraţiile primite de diverse categorii de angajaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetarii afiliaţi la \"Cartel Alfa\" ameninţă cu proteste comune dacă Guvernul elimină sporurile.
 Vizualizări articol: 614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugetarii afiliaţi la \"Cartel Alfa\" ameninţă cu proteste comune dacă Guvernul elimină sporurile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei