Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mar 2009 - Anul XIV, nr. 52 (4038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BM:Sistemul de pensii, vulnerabil la presiunile politice întrucât nu există reguli clare de indexare

Joi, 5 Martie 2009 (13:54:35)
Absenţa unor reglementări clare privind indexarea pensiilor conduce la o vulnerabilitate ridicată a acestui sistem la presiunile politice, ceea ce sporeşte incertitudinea legată de perspectivele fiscale ale României, dar şi nesiguranţa participanţilor, se arată într-un raport al Băncii Mondiale.

Multe state europene dispun de scheme clare de indexare a pensiilor în funcţie de evoluţia preţurilor, se arată în raportul realizat de instituţia internaţională pentru autorităţile române şi obţinut de agenţia MEDIAFAX.

Analiştii Băncii Mondiale notează că majorările "semnificative" ale pensiilor operate în 2007 şi 2008 vor produce un deficit în sistemul de pensii reprezentând 2,3% din PIB începând din acest an, pentru ca în 2050 deficitul să ajungă la 6% din PIB.

"Acest deficit, alături de posibilele efecte negatice ale crizei financiare internaţionale ar putea pune în pericol planurile privind continuarea integrării şi a convergenţei veniturilor la nivelurile din UE", se spune în raport.

Presiuni fiscale sunt generate şi de vârsta de pensionare relativ timpurie, astfel că experţii Băncii Mondiale sugerează creşterea vârstei de pensionare a femeilor şi egalizarea acesteia cu aceea a bărbaţilor, această măsură reflectând majorarea speranţei de viaţă.

O altă problemă identificată de Banca Mondială se referă la îmbătrânirea populaţiei, şi acest aspect urmând să îngreuneze situaţia fiscală a sistemului de pensii.

Astfel, rata dependenţei bătrânilor (calculată ca raport între populaţia cu vârstă de peste de 65 de ani şi cea cu vârste cuprinse între 23 de ani şi 64 de ani) va creşte de la 23,6% la 56,6% în 2050.

De asemenea, rata dependenţei din sistem (raport între număr de persoane care primesc pensie şi numărul celor care contribuie) va avansa de la 85% în 2007 la 164% în 2050.

"Acest lucru sugerează că numărul beneficiarilor va fi mai mare decât cel al contribuitorilor, ceea ce va determina un deficit prognozat de 6% din PIB în 2050. Accentuarea fenomenului de migraţie va adânci deficitul, în special pe termen scurt şi mediu", se arată în raport.

Experţii Băncii Mondiale arată că în pofida politicii Guvernului de reducere a contribuţiilor sociale, acestea rămân ridicate şi majorează costurile muncii, iar această situaţie ameninţă competitivitatea forţei de muncă din România şi creează premise pentru nedeclarea salariilor reale şi a numărului de angajaţi. Rezultatul acestei situaţii este rămânerea fără pensie a angajaţilor nedeclaraţi.

În ceea ce priveşte efectele actualei crize economice, analiştii instituţiei internaţionale atrag atenţia că încetinirea economică prognozată ar putea reduce numărul angajaţilor, fapt care va afecta veniturile sistemului de pensii, în timp ce cheltuielile se vor păstra cel puţin la acelaşi nivel.

Un alt efect ar putea fi legat de reducerea popularităţii Pilonului II de pensii (pensii private obligatorii), având în vedere că succesul acestuia depinde de motivarea participanţilor de a declara salariile reale.

Printre recomandările făcute de Banca Mondială referitoare la sistemul de pensii se numără reducerea majorărilor recente ale pensiilor, realizarea unor reglementări clare de indexare a pensiilor, creşterea vârstei de pensionare, rezolvarea problemelor legate de competitivitatea forţei de muncă şi îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei proceselor de administrare şi supraveghere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BM:Sistemul de pensii, vulnerabil la presiunile politice întrucât nu există reguli clare de indexare.
 Vizualizări articol: 442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BM:Sistemul de pensii, vulnerabil la presiunile politice întrucât nu există reguli clare de indexare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei