Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 feb 2009 - Anul XIV, nr. 45 (4031)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Proiectul european începe să se fisureze, în condiţiile crizei economice şi financiare

Miercuri, 25 Februarie 2009 (14:44:48)
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri, că, în condiţiile crizei economice şi financiare, proiectul european începe să se "fisureze", existând posibilitatea renaţionalizării politicilor economice şi a accelerării destructurării geopolitice.

"Constat cu preocupare cum proiectul european începe să se fisureze în condiţiile acestei crize sălbatice şi răvăşitoare pentru majoritatea economiilor europene, şi vorbesc de economiile mari şi dezvoltate. Asistăm deja la tentaţia de creare de G-uri multiple – G4, cei patru mari din Europa, G20 - asistăm cum Polonia încearcă să preia iniţiativa în coagularea unui sprijin politic şi poate financiar al ţărilor central-europene, membre ale UE, asistăm la modul în care Italia, Austria, Irlanda şi Grecia caută soluţii care ies oarecum din regula solidarităţii europene", a subliniat Geoană.

El a arătat că a sesizat, cu preocupare, existenţa unei renaţionalizări a Europei, în sensul renaţionalizării politicilor europene, precum şi exacerbarea unui "soi de naţionalism economic, prost înţeles".

"În acest moment se constată un fel de «scapă cine poate»: dacă putem să dăm leapşa pe ăştia mai mici de la răsărit, pe noii veniţi, hai să ia ei leapşa, că poate ne înzdrăvenim noi. Trebuie să le spunem mai clar prietenilor şi aliaţilor, din Europa de Vest şi America, că dacă fac această greşeală, este una fatală în principal pentru ei şi pentru proiectul european”, a subliniat preşedintele Senatului.

Mircea Geoană a argumentat afirmaţia făcută precizând că, în clipa în care se încearcă să se mute vortexul crizei către economiile mai fragile din Europa Centrală şi de Răsărit, bumerangul, în mod paradoxal, se întoarce tot pe economiile din Vest.

"Când Europa centrală strănută, economiile vestice fac preumonie. Când scade leul sau zlotul sau forintul, scade şi Euro", a spus Geoană.

În aceste circumstanţe, Geoană a arătat că obligaţia liderilor politic români, împreună cu liderii politici europeni, este de a face o pledoarie pentru traversarea crizei în condiţii de solidaritate.

"Dacă lucrurile merg aşa mai departe, teama mea, cunoscând tentaţiile politicenilor din Europa, ca şi acelor din România, este ca acest proiect european să sufere în coerenţă şi ambiţie şi până la urmă să asistăm la accelerarea procesului de destructurare geopolitică", a conchis Geoană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Proiectul european începe să se fisureze, în condiţiile crizei economice şi financiare.
 Vizualizări articol: 532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Proiectul european începe să se fisureze, în condiţiile crizei economice şi financiare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei