Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 feb 2009 - Anul XIV, nr. 45 (4031)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

La Iulius Mall Suceava

Mărţişoare originale şi obiecte tradiţionale la Târgul Meşterilor Populari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Flori de mină, ouă încondeiate, buturugi cu opintici, căsuţe de păsărele, trăistuţe ţesute, vase de ceramică sau din sticlă, mărţişoare tradiţionale sau născute din inventivitatea creatorilor populari, care au folosit ce le-a oferit natura, toate obiectele prezentate la Târgul Meşterilor Populari, din Iulius Mall Suceava, au ceva unic şi fermecător.

Peste 40 de meşteşugari, din Suceava, dar şi din judeţele învecinate, au răspuns invitaţiei de a expune creaţiile lor la parterul centrului comercial, fiind răspândiţi în diferite zone ale mall-ului, pentru ca produsele lor să fie disponibile unui număr cât mai mare de vizitatori.

Deschiderea oficială a Târgului meşteşugarilor a avut loc de Dragobete, dar cum această ediţie stă sub semnul mărţişorului, cei mai mulţi dintre ei au pregătit o serie de obiecte artizanale special pentru această ocazie.

 

Mărţişoare ceramice şi „ochi de tigru”

Astfel, cei porniţi în căutarea mărţişoarelor pe care să le ofere cadou de 1 şi 8 Martie, vor găsi, doar la Iulius Mall, mărţişoare ceramice, frământate în lut şi pictate de mâinile a două surori, Carmen Cristea şi Maria Roşiori, la atelierul lor din Oniceni.

Pentru cei care vor să ofere un mărţişor ieşit din tiparele tradiţionale, există mărţişoarele făcute din flori de mină sau chiar din pietre semipreţioase, precum cele cu piatră roşie cu nuanţe de negru, cunoscută sub numele de “ochi de tigru”.

Un cadou deosebit sunt şi frumoasele ouă încondeiate şi ceruite de Elisabeta Saghin, din Vatra Modoviţei, care, pe lângă motivele tradiţionale, a pictat pe ouă şi ghiocei, special pentru această ocazie.

Mărgelele de lemn sau de lut, cerceluşi cu modele originale şi şiragurile de pietre semipreţioase sunt specialitatea Elenei Moldovan, din Suceava, care a venit să îşi prezinte şi obiectele decorative create din ipsos.

 

Hribi şi opintici, aduşi cu buturuga din pădure

La doi paşi de ea, un mănunchi de opintici parcă te îmbie să-i culegi din muşchiul verde, crescut pe buturugă. Lângă ei, dintr-o palmă de pământ acoperit cu muşchi de pădure, răsar mândri trei hribi. Artistul care i-a creat, Georgeta Iliuţă, din Salcea, nu s-a ferit să ilustreze şi faimoasele ciuperci otrăvitoare, cu pălărie roşie şi puncte albe, că „şi ele sunt frumoase”.

Un alt meşter popular, cu o tradiţie îndelungată la astfel de expoziţii, Maria Gălan, din Vicovu de Jos, nu se mulţumeşte să stea degeaba şi doar să arate publicului frumoase icoane şi alte obiecte de cult ieşite din mâinile ei. Pe loc se apucă şi face un mărţişor tradiţional, din aţă albă şi aţă roşie.

Măşti hidoase şi comice, sculptate în lemn, păpuşi ţărăneşti, pături de lână, trăistuţe şi bentiţe moderne, dar şi costume tradiţionale, ţesute manual de Nicoleta şi Iulia Buraciuc, din Suceava, fac gama de produse şi mai diversificată.

 

Roci vulcanice şi mărţişoare mărgelate

Flori de mină, bucăţi de “aur”, adică pirită lucitoare şi roci vulcanice, transparente, dar cu nuanţe sângerii, aduse de un meşter din Baia Mare, sunt un alt cadou ce poate fi oferit în această perioadă.

Dacă acestea vi se par prea scumpe, atunci puteţi cumpăra mărţişoarele create din mărgeluţe, înşirate pe aţă cu o răbdare de invidiat, ouăle create tot din mărgele minuscule, sau cu diverse lănţişoare, împletite cu pasiune de Paraschiva Dumitrescu, din Rădăuţi.

Iar pentru cei care vor ca prin mărţişoarele lor să fie cât mai aproape de natură, la Vera Andronic, din Mănăstirea Humorului, se găsesc nişte simpatice mărţişoare făcute din muguri de pini, colorate şi decorate cu fir de mătase. Tot din fir de mătase sunt făcute şi mărţişoare sub formă de trifoi, dar şi panseluţe.

Toate aceste minunăţii create manual, dar şi multe altele pot fi descoperite zilnic, de la ora 10.00 la ora 22.00, la Iulius Mall Suceava, între 24 februarie şi 1 martie 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mărţişoare originale şi obiecte tradiţionale la Târgul Meşterilor Populari.
 Vizualizări articol: 974 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 6 voturi
Mărţişoare originale şi obiecte tradiţionale la Târgul Meşterilor Populari3.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei