Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 ian 2009 - Anul XIV, nr. 16 (4002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IPP cere publicarea lunară a cheltuielilor din bugetul public pentru fiecare parlamentar

Joi, 22 Ianuarie 2009 (14:05:42)
Institutul pentru Politici Publice solicită preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, punerea în practică a unor solicitări pentru creşterea transparenţei şi încrederii populaţiei în Parlament, una dintre acestea fiind publicarea lunară a cheltuielilor din bugetul public pentru fiecare parlamentar.

IPP va monitoriza îndeplinirea angajamentelor asumate de Preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru responsabilizarea parlamentarilor, se arată într-un comunicat dec presă al Institutului, remis, joi, MEDIAFAX, în care se precizează că aceste măsuri au fost asumate recent de Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Astfel, într-o întrevedere cu Preşedintele Camerei Deputaţilor, Institutul pentru Politici Publice a solicitat ca, din prima sesiune a actualului Parlament, să se pună în practică trei solicitări vitale pentru creşterea transparenţei şi încrederii populaţiei în Parlament.

O primă solicitare propusă de IPP este publicarea, în fiecare lună, din oficiu şi defalcat, pentru fiecare deputat a tuturor cheltuielilor publice pentru activitatea parlamentarilor.

"IPP cere Camerei Deputaţilor să publice lunar o situaţie defalcată a cheltuielilor acoperite din bugetul public pentru: indemnizaţie, toate tipurile de diurnă, sumă forfetară, cheltuieli de deplasare în acţiuni din însărcinarea Camerei, cheltuieli de deplasare în străinătate, cazarea în Bucureşti a deputaţilor fără domiciliu în Capitală (inclusiv a celor din jud. Ilfov), telefonul mobil", arată comunicatul de presă.

Institutul menţionează că toate cheltuielile publice trebuie cunoscute, inclusiv tipurile de autoturisme pe care Cameră la pune la dispoziţie noilor aleşi.

O lată măsură pentru schimbarea percepţiei populaţiei faţă de Parlament este, potrivit IPP, "înlocuirea listei de prezenţă cu monitorizarea prezenţei prin cartele magnetice individuale, folosite la vot, şi aplicarea de sancţiuni pentru absenţi, mergând până la prevederea posibilităţii în Regulament de pierdere a mandatului".

Atât sancţiunile, cât şi parlamentarii cărora li se vor aplică, sunt informaţii care trebuie aduse constant la cunoştinţa publicului", mai spune Institutul.

Ce-a de-a treia solicitare a IPP se referă la "o mai strictă monitorizare a tipurilor de activităţi efectiv desfăşurate în birourile parlamentare şi, respectiv, a cheltuielilor asociate acestora".

"Angajamentele publice, dar şi aşteptările populaţiei privind schimbarea tipului de dialog între parlamentar şi cetăţean că urmare a modificării sistemului electoral, obligă conducerea Parlamentului la măsuri urgente pentru creşterea transparenţei, concomitent cu aplicarea de sancţiuni, indiferent de poziţia în ierarhia partidului a unui parlamentar, pentru neîndeplinirea mandatului", se mai precizează în documentul citat.

IPP anunţă că a propus modificări concrete la Regulamentele Camerelor şi că va urmări în ce măsură Preşedintele Camerei Deputaţilor va transpune în perioada următoare promisiunile în decizii concrete.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a declarat, miercuri, că unul dintre obiectivele ei, în viitoarea sesiune parlamenatară, este legat de afişarea prezenţei parlamentarilor la lucrările din plen şi din comisii, prin scanarea semnăturilor acestora. Anastase a spus cã vrea să găseascã o formulă prin care, "în mod transparent", prezenţa parlamentarilor să ajungă la cunoştinţa presei şi a opiniei publice.

Ea arătat că analizează şi posibilitatea ca prezenţa parlamentarilor să se facă pe baza cartelei electronice, dar a sugerat că au fost cazuri când cartela electronică a fost folosită şi de alţi parlamentari, nu doar de posesorul acesteia. Ea a menţionat că semnăturile deputaţilor ar trebui să fie scanate, iar prezenţa acestora în plen să fie afişată şi controlată de un departament al Camerei.

Roberta Anastase a precizat că are ca obiectiv modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, prin compatibilizarea funcţionării Parlamentului României cu Parlamentul European."Intenţionez un import de bune practici şi de transparenţã în cheltuirea banului public", a spus Anastase.

Ea a mai spus că şi-a propus recâştigarea încrederii în Parlamentul României, prin activitatea acestui for şi prin transparenţã, arătând că speră să găsească, în acest sens, sprijinul colegilor ei. "Intenţionez o cât mai mare transparenţă, pentru că aceasta stă la baza încrederii", a opinat Anastase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IPP cere publicarea lunară a cheltuielilor din bugetul public pentru fiecare parlamentar.
 Vizualizări articol: 423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IPP cere publicarea lunară a cheltuielilor din bugetul public pentru fiecare parlamentar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei