Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 ian 2009 - Anul XIV, nr. 16 (4002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

În zona Humor

30.000 de suceveni, educaţi să colecteze selectiv deşeurile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Locuitorii oraşelor Gura Humorului şi Frasin şi cei din comunele Ostra, Mănăstirea Humorului, Stulpicani şi Valea Moldovei au parte, în următoarea perioadă, de o amplă campanie de informare pe tema colectării selective a deşeurilor, a valorificării deşeurilor reciclabile şi a importanţei implicării active în aceste practici în scopul dezvoltării economico-sociale.

Cele patru fracţiuni de deşeuri pe care se realizează colectarea selectivă în cele şase localităţi sunt hârtie/carton, plastic/recipiente PET, sticlă, deşeuri menajere biodegradabile.

Campania de educare a celor circa 30.000 de locuitori din zona Humor face parte din proiectul “Sistem de colectare selectivă şi amenajare staţie de transfer pentru deşeuri în zona localităţii Gura Humorului, judeţul Suceava”, iniţiat de primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, proiect în care au fost cooptate şi celelalte cinci localităţi menţionate.

Ieri, la Primăria Gura Humorului a avut loc o întâlnire între partenerii din proiect şi directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Suceava, Vasile Oşanu, după care a fost vizitată staţia de transfer a deşeurilor, prima de acest fel din judeţul Suceava.

Staţia este finalizată în procent de 95 la sută, mai trebuie făcute alimentarea cu energie electrică şi cu apă şi trebuie obţinute avizele de la APM şi SGA. Primarul Ursaciuc a declarat, în cadrul întâlnirii, că termenul de finalizare este 24 iunie a.c., dar se încearcă darea în folosinţă în avans.

 

Taxa de salubritate rămâne neschimbată

Ursaciuc a arătat că noua investiţie nu va duce la majorarea taxei de salubritate percepută humorenilor. Aceasta va rămâne la 3,6 lei/persoană/lună pentru cei care locuiesc la casă, 3,2 lei/persoană lunar pentru locatarii de la blocuri şi 29 de lei/mc pentru agenţii economici.

În sate, taxa este de 3 lei/persoană/lună, dar dacă în Gura Humorului procentul de colectare a fost, până acum, de 78 la sută, în mediul rural se opreşte la circa 60 la sută.

De asemenea, în Gura Humorului colectarea selectivă a deşeurilor se experimentează de câţiva ani şi o bună parte din locuitori, mai ales cei tineri şi foarte tineri, s-au obişnuit deja să trieze gunoaiele şi să le pună în containere separate.

În sprijinul lor, administraţia locală a venit cu acordarea gratuită de saci menajeri, de culori diferite pentru deşeurile de hârtie şi cele de plastic. Humorenii primesc sacii lunar, când vin să achite taxa de salubritate. În acest fel, de 3 ani Gura Humorului reciclează lunar câte 3 tone de hârtie-carton şi o tonă de PET-uri.

„Colectarea selectivă nu este uşor de făcut, mai ales în mediul rural. Vom începe o campanie intensă de educare, în primul rând prin eco-şcoala şi eco-grădiniţa pe care le avem şi prin constrângerea celor mari să respecte câteva principii. Fără sancţiuni nu putem implementa proiectul. Dar până când o amendă neplătită nu va fi transformată în muncă în folosul comunităţii sau în zile de puşcărie va fi foarte greu să recurgi la mijloace de constrângere”, a spus primarul Ursaciuc. Monitorizarea colectării deşeurilor se va face cu precădere în zonele în care locatarii refuză să plătească taxa de salubritate pe motiv că nu produc gunoi, dar nici cei care plătesc nu vor fi iertaţi dacă nu aruncă deşeurile în containerele destinate fiecărui tip.

 

Staţia de transfer deşeuri de la Humor are o valoare de 1,03 milioane euro

Finanţarea proiectului de la Gura Humorului a fost realizată din fonduri PHARE CES 2004, scopul acestuia fiind modernizarea elementelor de infrastructură de mediu din domeniul gestionării deşeurilor menajere de la populaţie, de la agenţi economici şi a deşeurilor care provin din servicii municipale. Valoarea proiectului este de 1,034 milioane euro.

Proiectul a însemnat construcţia a 116 puncte de colectare selectivă şi a unei staţii de transfer, achiziţionarea a 2.728 de europubele, a 490 de eurocontainere, a două mijloace de transport autocompactoare pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi achiziţionarea de echipamente pentru procesarea deşeurilor în staţia de transfer.

Campania de informare a populaţiei cuprinde distribuirea de broşuri, pliante, materiale promoţionale, distribuite cu scopul informării şi participării active la protejarea mediului înconjurător, precum şi o campanie media.

Rezultatele prognozate sunt colectarea tuturor deşeurilor, reducerea cantităţii de deşeuri colectate în amestec în zona ţintă, de la 99,9% din totalul deşeurilor colectate, la 24,5% şi creşterea cantităţii de deşeuri colectate selectiv, de la 0,1% la 75,5%.

„Datorită diversificării economice generate de creşterea coeficientului de valorificare a deşeurilor reciclabile vor apărea noi locuri de muncă, se vor crea condiţii noi de dezvoltare economică şi socială, va creşte interesul investitorilor şi va creşte nivelul de trai al populaţiei din zona ţintă prin ralierea la normele şi procedurile europene”, apreciază iniţiatorii proiectului.

Pentru început, la staţia de transfer vor lucra 13 oameni, dar numărul acestora va creşte la 28.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 30.000 de suceveni, educaţi să colecteze selectiv deşeurile.
 Vizualizări articol: 861 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
30.000 de suceveni, educaţi să colecteze selectiv deşeurile5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei