Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 ian 2009 - Anul XIV, nr. 16 (4002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tranzacţie

400.000 de euro pentru casa Ion Creangă din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Proprietara casei în care se spune că ar fi locuit Ion Creangă în timpul cursurilor de la Şcoala de Catiheţi din Fălticeni a propus Primăriei Fălticeni, folosindu-se de exercitarea dreptului de preemţiune al administraţiei locale, să cumpere acest imobil.

Pentru casa veche de aproape 100 de ani, proprietara N. Grumăzescu solicită suma de 400.000 de euro, bani pe care municipalitatea nu are de unde să-i asigure pentru cumpărarea acestui imobil.

Conform primarului Vasile Tofan, „la o evaluare sumară, terenul şi imobilul valorează 40.000 de euro, preţ de la care suntem dispuşi să începem o negociere”.

Chiar dacă clădirea este inclusă în lista monumentelor din judeţul Suceava, Ministerul Culturii şi Cultelor, prin Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, nu şi-a exercitat dreptul de preemţiune al statului român.

Dacă nici Consiliul Local Fălticeni nu va accepta oferta de a cumpăra casa “Ion Creangă” cu 400.000 de euro şi nici dacă în urma negocierilor nu se va ajunge la o înţelegere, oferta de vânzare a proprietarilor imobilului va ajunge şi la Consiliul Judeţean.

 

Uliţa Rădăşenilor, un muzeu în aer liber

Strada Ion Creangă, cunoscută şi ca Uliţa Rădăşenilor, este considerată de mulţi dintre cei care vizitează urbea de pe Şomuz un muzeu în aer liber, pentru că pe această stradă au trăit şi şi-au purtat paşii importanţi oameni de seamă, printre care se numără şi Ion Creangă.

La numărul 27 se află locul unde a fost Şcoala de catiheţi, care a funcţionat între 1846 şi 1859 şi unde, timp de un an, a învăţat Ion Creangă. Şcoala de la Fălticeni a funcţionat sub conducerea catihetului N. Conta, unchiul viitorului filozof Vasile Conta. Casa unde a funcţionat Şcoala de catiheţi a aparţinut lui Grigore Bunescu, dascăl la biserica Sf. Ilie şi apoi fiicei sale, Aguriţa D. Havriş, în prezent această construcţie nemaiexistând.

Aşa cum menţionează autorul “Însemnărilor fălticenene”, Geo Nechita, “tranversând pe partea dreaptă, vis a vis de şcoala de catiheţi, la numărul 30, a fost casa lui Pavel Ciubotaru, unde a stat în gazdă catihetul Ion Creangă. Casa din timpul lui Ion Creangă nu mai există, dar se aseamănă foarte bine cu aceasta. Profesorul Virgil Tempeanu, înainte de cel de-al doilea război mondial, sub egida Ligii culturale, a pus o placă menită a aminti trecătorilor că în această casă a stat Ion Creangă, pe vremea când a fost elev al Şcolii de catiheţi. Năzdrăvăniile făcute şi povestite în “Amintiri din copilărie” ne spun că Ion Creangă şi tovarăşii săi de năzbâtii au trebuit să se mute de aici în casa de peste drum, la numărul 29”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 400.000 de euro pentru casa Ion Creangă din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2917 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
400.000 de euro pentru casa Ion Creangă din Fălticeni4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Banu gros trimis de
(22 ian 2009, 11:09:26
Pe principiul asta se ghideaza, din cate vad, proprietara. Dar ce a facut ea, cum a intretinut casa? Vad ca acoperisul ala arata in ultimul hal.

misterul culturii asta al nostru nu aloca bani pentru monumente si locuri mai importante ( parerea mea ), si doamna crede ca va aproba 400.000 de euro pentru o casa in care a stat CATIVA ANI Ion Creanga?

Sunt curios daca ii da cineva mai mult de 25.000 de euro pe piata libera, mai ales stiind ca nu o poate modifica decat dupa depunerea unui dosar mare la minister.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei