Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 ian 2009 - Anul XIV, nr. 16 (4002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Trebuie să recunoaştem că prea adesea în ultimii ani elita politică a dezamăgit

Joi, 22 Ianuarie 2009 (20:25:16)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în discursul rostit cu prilejul aniversării Unirii, că patriotismul nu e un simpu discurs, presupune sacrificii politice, materiale ale celor care compun elita naţiunii şi că trebuie să recunoaştem că prea adesea în ultimii ani elita noastră politică a dezamăgit.

El a spus că România are nevoie de o nouă modernizare, inclusiv de natură constituţională.

Şeful statului a subliniat că măsurile necesare modernizării statului nu trebuie luate prin ordonanţe de urgenţă, însă nu trebuie întârziate.

"Noua modernizare, inclusiv reforma statului, sunt procese care nu pot fi făcute prin ordonanţă de urgenţă, dar sunt procese care nu mai pot fi amânate", a arătat Băsescu.

În discursul său, şeful statului a spus că la acest moment aniversar doreşte să plece de la exemplul trecutului pentru a vorbi despre viitor.

El a menţionat că în ultimul an s-a aniversat un număr rotund de ani de la trei "momente fondatoare" ale României moderne: Revoluţia de la 1848, Marea Unire de la 1918 şi Unirea Principatelor de la 1859, adăugând că tot anul acesta se vor aniversa 20 de ani de la Revoluţie. "Toate cele patru momente ne învaţă despre nevoia de libertate şi de unitate a românilor", a spus el.

"Lecţia politică a generaţiilor care au contribuit la modernizarea României este că patriotismul nu este un simplu discurs, patriotismul presupune sacrificii politice, sacrificii materiale ale celor care compun elita naţiunii, sacrificii ale celor care numai prin exemplul lor pot duce ţara înainte. Din această perspectivă trebuie să recunoaştem că prea adesea în ultimii ani elita noastră politică a dezamăgit", a subliniat preşedintele.

Şeful statului a apreciat că este nevoie de capacitatea de a oferi o viziune a României de mâine, care să crească încrederea românilor în viitor, de puterea de a mobiliza cetăţenii în jurul proiectului unei societăţi mai drepte şi mai echilibrate, de forţa de a se oferi drept exemple, inclusiv, dacă este nevoie, prin sacrificarea unor interese politice sau de partid de moment în favoarea interesului naţional.

"Azi România are nevoie de o nouă modernizare, România are nevoie de reforme profunde, inclusiv, dar nu numai, de natură constituţională", a subliniat el.

În opinia şefului statului, o Românie modernă înseamnă în primul rând o Românie europeană. El a menţionat că procesul de integrare în structurile europene este de abia la început şi că România are obiective ambiţioase de natură economică şi socială, care trebuie urmărite consecvent.

"Avem nevoie de o Constituţie adecvată noilor realităţi. Procesul de revizuire este un proces complicat, care trebuie să aibă ca obiectiv încrederea fiecărui cetăţean în puterea Constituţiei de a-i apăra libertatea şi drepturile fundamentale, de a face instituţiile statului să funcţioneze în interes public şi de a elimina blocajele politice. Toate acestea nu pot fi făcute gândindu-ne numai la ziua de mâine sau la alegerile de poimâine", a mai spus el.

Potrivit lui Traian Băsescu, o nouă modernizare are nevoie de "o nouă atitudine" a oamenilor politici, de dialog, de "respectarea interesului românilor" şi de includerea lor în procesul de elaborare şi de decizie.

El a mai arătat că nemulţumirea românilor faţă de o mare parte a instituţiilor statului român poate fi transformată "într-o energie pozitivă", care să ducă la schimbările aşteptate de mulţi ani.

"Noua modernizare este proiectul care poate transforma tensiunea negativă a certurilor politicienilor în energia constructivă a dialogului şi a solidarităţii", a adăugat el.

Preşedintele Băsescu a mai spus că, de aproape 20 de ani, România s-a schimbat, s-a dezvoltat economic şi s-a democratizat, însă "avem cu toţii sentimentul" că societatea nu este suficient de dreaptă şi că "binele comun este neglijat în favoarea unor interese individuale sau de grup".

Şeful statului a adresat tuturor participanţilor la eveniment provocarea de a se înscrie împreună şi cu încredere pe drumul unei noi modernizări a României.

"Numai construind împreună instituţiile de care are nevoie România de mâine putem asigura o funcţionare eficientă şi democratică a statului român, ne putem cu adevărat integra în realitatea Europei Unite şi, poate în primul rând, putem schimba atitudinea românilor faţă de ei înşişi", a apreciat el.

În opinia preşedintelui, aceste schimbări cer multă solidaritate, dar şi sacrificii, inclusiv politice.

"În aceste momente în care asistăm la probleme economice la scară europeană şi globală, înţelegem mai uşor de ce este nevoie de o reformă a statului român, care să ducă la un stat eficient, capabil să impulsioneze dezvoltarea economică şi să-i protejeze pe cei care se află în dificultate", a subliniat el.

Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că această provocare "la respectul pentru interesul românilor, pentru interesul naţional" va fi interpretată cu bună credinţă de către toţi membrii clasei politice şi ai societăţii civile.

La recepţia de la Palatul Cotroceni, oferită de şeful statului cu prilejul aniversării a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, participă câteva sute de persoane - parlamentari, membri ai Guvernului, directorii serviciilor de informaţii, reprezentanţi ai cultelor, oameni de afaceri, reprezentanţi ai mediului diplomatic. La eveniment sunt prezenţi şi foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Trebuie să recunoaştem că prea adesea în ultimii ani elita politică a dezamăgit.
 Vizualizări articol: 614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Băsescu: Trebuie să recunoaştem că prea adesea în ultimii ani elita politică a dezamăgit1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei