Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 ian 2009 - Anul XIV, nr. 16 (4002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băncile nu mai aplică riscul valutar şi de dobândă pentru creditele cu garanţii imobiliare

Joi, 22 Ianuarie 2009 (16:29:05)

Băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele cu garanţii imobiliare acordate populaţiei fără să mai aplice testul de stres, care ia în calcul riscul valutar şi de dobândă şi majorările costurilor din comisioane şi alte cheltuieli, potrivit regulamentului BNR publicat, joi, în Monitorul Oficial.

"Nivelurile maxime admise pentru gradul total de îndatorare, inclusiv fundamentarea acestora, diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (de exemplu, credit de consum, credit
ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare sau, după caz, de indexare, de tipul dobânzii, respectiv fixă sau variabilă, de termenul de acordare a creditului şi de comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei), iar în cazul creditelor care nu sunt garantate cu ipoteci asupra proprietăţilor imobiliare locative sau a terenurilor intravilane, nivelurile maxime admisibile pentru gradul total de îndatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea în considerare a riscului valutar, riscului de rată a dobânzii, precum şi a posibilităţii de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli privind administrarea creditului prevăzute în contract", se artă în noul regulament aprobat de Consiliul de Administraţie al BNR.

De asemenea, noile prevederi includ şi obligaţia băncilor de a stabili în reglementările interne condiţiile de garantare pentru fiecare tip de credit, inclusiv limita maximă admisă pentru valoarea finanţării în raport cu valoarea imobilului ipotecat.

Astfel, băncile vor reveni, practic, la solicitarea avansului pentru creditele ipotecare.

Normele elaborate de bănci potrivit noului regulament intră în vigoare la momentul transmiterii acestora la BNR, Direcţia Supraveghere, în vederea validării.

BNR a anunţat, săptămâna trecută, decizia Consiliul de Administraţie de a accepta creşterea gradului de îndatorare la creditele garantate cu ipoteci, gradul de nerambursare pentru acest tip de împrumuturi fiind mult mai mic decât în cazul creditelor de consum şi nevoi personale negarantate.

Banca centrală a înăsprit în toamna anului trecut condiţiile de stabilire a gradului de îndatorare, care a coborât ulterior cu 5 - 10 puncte procentuale, pe diferite categorii de credite, de la 60 - 70% din venituri, cât reprezenta înainte de luna octombrie.

Modificarea regulamentului va permite astfel băncilor să revină la grade mai mari de îndatorare, care, însă, nu vor depăşi 70% din veniturile nete lunare ale familiei clientului.

Reprezentanţii BNR şi Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) s-au întâlnit, la începutul lunii ianuarie, pentru a discuta propunerile de modificare a regulamentului privind creditarea populaţiei, după ce bancherii au transmis o serie de solicitări, la finele anului trecut.

Creditul neguvernamental a crescut în noiembrie cu 1,1% faţă de luna precedentă, în contextul în care împrumuturile în lei s-au diminuat cu 0,4% (-0,7% în termeni reali), iar cele în valută, exprimate în lei, s-au majorat cu 2,3%. Exprimat în euro, creditul în valută a scăzut însă cu 0,9%, astfel că avansul pe total a fost determinat doar de aprecierea monedei europene.

Pe segmentul gospodăriilor, creditul în lei s-a redus cu 0,2% faţă de octombrie, iar creditul în valută exprimat în euro a coborât cu aproximativ 1%. Soldul finanţărilor în lei pentru firme s-a diminuat cu 0,6% în noiembrie, iar împrumuturile în valută au coborât cu 0,9%, exprimate în euro.

Analiştii estimează o scădere a soldului creditului şi în luna decembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băncile nu mai aplică riscul valutar şi de dobândă pentru creditele cu garanţii imobiliare.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băncile nu mai aplică riscul valutar şi de dobândă pentru creditele cu garanţii imobiliare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei