Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 ian 2009 - Anul XIV, nr. 16 (4002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Iubire cu pumnii

Poveşti de dragoste, cu final de dramă: bătăi, cereri de divorţ şi acuzaţii grave

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Aproape în fiecare an, mii de cupluri se despart pe holurile instanţelor din Suceava, cel mai invocat motiv fiind acela al violenţei intrafamiliale, al bătăilor primite, în majoritatea cazurilor, de femei de la soţii lor.

Pe lângă aceste cazuri, susţin specialiştii, există alte câteva mii de sucevence care preferă să îndure agresiunile fizice şi verbale din partea partenerilor de viaţă, decât să-i dea pe mâna poliţiei sau să ajungă în faţa judecătorilor.

Lipsa unui cadru legal care să stabilească cu exactitate măsurile ferme care trebuiesc luate de autorităţi în astfel de situaţii şi codul penal mult prea permisiv faţă  de agresori au contribuit şi contribuie în continuare la înmulţirea acestor cazuri.

Din păcate, unele dintre acestea s-au sfârşit cât se poate de tragic, cu femei bătute măr, cu zeci de zile de îngrijiri medicale, mutilate pe viaţă sau chiar omorâte.

Grav e şi faptul că multe dintre agresiunile dintre soţi au loc chiar sub ochii copiilor lor, scenele violente marcându-i psihic pe cei mici şi afectându-le, ulterior, comportamentul şi evoluţia.

 

Înţepată de opt ori cu cuţitul de soţ

Florentina Pinticanu, în vârstă de 21 de ani, din municipiul Suceava, este una dintre victimele violenţei intrafamiliale.

Căsătorită de peste doi ani, Florentina mărturiseşte că a trecut printr-un episod şocant al căsniciei ei, chiar cu câteva ore înainte de Revelion, fiind înţepată cu un cuţit de nu mai puţin de 8 ori de soţul ei, Marius, în vârstă de 24 de ani.

Deşi a făcut plângere la poliţie şi a depus actele de divorţ, Florentina e îngrozită în continuare de gândul că soţul ei, cercetat în stare de libertate, poate oricând să o atace din nou sau să se răzbune pe unul din membrii familiei ei.

Tânăra  povesteşte că bărbatul, care i-a jurat iubire veşnică şi cu care are o fetiţă de un an şi 9 luni, a plecat în Italia în luna octombrie a anului 2008.

După câteva săptămâni, cei doi soţi s-au certat pe internet, cearta pornind de la un motiv cât se poate de stupid. Din acel moment, Florentina nu i-a mai răspuns la telefon, până pe data de 13 decembrie 2008.

„M-a strigat mama că îl vede de pe balcon (n.r. –pe Marius). Era în spatele blocului, stătea sub un brad. Era cu gluga pe cap şi stătea mai mult cu capul în jos. La un moment dat, şi-a dat seama că l-am văzut şi m-a sunat. A început dintr-odată să ameninţe, că te omor, că îţi tai gâtul.... Am pus telefonul pe difuzor şi mama l-a întrebat de ce vorbeşte aşa şi el a ameninţat-o şi pe mama. Vreo două-trei zile la rând m-a sunat că mă omoară, că nu ştiu ce... Apoi, îmi dădea mesaje că îi pare rău, că nu îi în stare să îmi facă nimic, că el e nebun, dar nu e criminal...”, povesteşte cu lacrimi în ochi Florentina.

 

„Da’ ce faci, frumoaso? N-ai murit?”

Pe data de 31 decembrie, în jurul orei 17:00, Florentina mărturiseşte că a ieşit în faţa blocului în care locuieşte să ia o fustă de la o cumătră de-a ei.

„El a apărut în faţa mea şi a început să-mi vorbească urât. Am vrut să mă duc în casă, dar nu m-a lăsat. M-a întrebat 'cu cine ciocneşti şampania?', şi i-am spus că am cu cine... mă refeream la mama, la sora mea.... I-am spus că nu are rost să mai vorbim, pentru că eu mă gândeam că a venit să ne împăcăm, dar el îmi vorbea urât. Am fugit de la parter până la etajul II.... M-a ajuns din urmă, m-a strâns de gât şi mi-a dat cu cuţitul... de opt ori, cinci lovituri la faţă, una la picior, una la mână şi una la sân”, îşi reaminteşte tânăra cumplita întâmplare.

Mama Florentinei, Ana Condurat, a asistat la scena înjunghierii fiicei ei. „Am început să bat cu pumnii în uşă la oameni, ea era pe jos şi el dădea întruna... O ieşit vecinii şi atunci o fugit, o lăsat cuţitul acolo...”, mărturiseşte femeia, care susţine că de atunci se teme şi pentru siguranţa celeilalte fete a ei, în vârstă de 12 ani.

Florentina a ajuns în acea seară la „Urgenţele” Spitalului Judeţean Suceava. I-au fost cusute plăgile şi nu s-a impus internarea. Pentru leziunile suferite, au stabilit medicii legişti, are nevoie între 18 şi 19 zile de îngrijiri medicale. Acestea au trecut, însă rănile vizibile de pe faţa Florentinei nu.

„El din moment ce o avut cuţitul la el, vă daţi seama că avea de gând....De ce purta cuţitul la el? El nu purta niciodată cuţit. La poliţie, mi-au spus că nu e tentativă de omor. Eu nu pot ieşi din casă, ies ori cu mama, ori cu un vecin, pe care l-am rugat să mă ducă la spital, la poliţie. Mai mulţi vecini mi-au spus că l-au văzut prin preajma blocului... mai tot timpul beat. Mi-e frică să ies din casă. Când eram la spital, a sunat şi a răspuns mama. „Da ce faci, frumoaso? N-ai murit?” Când o auzit că-i mama, i-a spus că ea e următoarea pe listă. Atâta vreau: să mă lase în pace...”, e disperată Florentina.

 

Cercetat şi pentru ameninţare şi port ilegal de cuţit

Pentru că medicii legişti au stabilit că viaţa Florentinei nu a fost pusă în pericol şi au decis că aceasta are nevoie, pentru leziunile suferite, între 18 şi 19 zile de îngrijiri medicale, poliţiştii au încadrat fapta la „loviri şi alte violenţe”, infracţiune pedepsită de legislaţia actuală cu un an sau doi de închisoare ori amendă.

În multe alte ţări, pentru o faptă similară, autorul ar fi fost arestat imediat. La noi, însă, pentru că nu a comis o infracţiune gravă, conform certificatului medico-legal şi, implicit, a Codului Penal, autorul este cercetat în stare de libertate.

„Vom extinde cercetările şi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ameninţare şi port fără drept a unui cuţit în locurile publice. În paralel cu cercetarea penală, starea conflictuală este în atenţia poliţistului de proximitate din acea zonă, care va desfăşura activităţi de mediere şi monitorizare a conflictului între părţi”, ne-a declarat şeful Secţiei de Poliţie Burdujeni, comisarul-şef Petru Aramă.

Am încercat să luăm legătura şi cu soţul Florentinei, însă nu am reuşit să-l contactăm, pentru a-i lua un punct de vedere.

 

223 de infracţiuni intrafamiliale, în 2008

Potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în cursul anului trecut s-au înregistrat 223 de infracţiuni intrafamiliale.

Printre acestea s-au numărat şi 5 omoruri, cu două mai puţin faţă de cele înregistrate în 2007, şi 81 de infracţiuni de loviri şi alte violenţe.

Statistic, infracţiunile intrafamiliale constatate în 2008 sunt în scădere faţă de acum doi ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poveşti de dragoste, cu final de dramă: bătăi, cereri de divorţ şi acuzaţii grave.
 Vizualizări articol: 1095 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.31/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 13 voturi
Poveşti de dragoste, cu final de dramă: bătăi, cereri de divorţ şi acuzaţii grave3.3513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Is tare curios? trimis de
(22 ian 2009, 16:56:51
As vrea sa fiu tare crios sa vad ce apartenenta religioasa au cei care se comporta in asa masura? Cred ca natura religioasa conteaza foarte mult.
1.1  RE: Is tare curios? trimis de
(22 ian 2009, 19:59:55
pai sunt ortodocsi....zi tu mai departe acum, daca tot ai intrebat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei