Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 dec 2008 - Anul XIII, nr. 293 (3974)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Coaliţia PDL- PSD-PC, condusă de Colegiul Preşedinţilor şi de Biroul Politic Coordonator Central

Duminică, 14 Decembrie 2008 (20:32:56)
Regulamentul de funcţionare a Coaliţiei dintre PDL şi PSD-PC prevede înfiinţarea unui Colegiu al Preşedinţilor, care să coordoneze coaliţia la nivel naţional, format din preşedinţii celor două partide, şi înfiinţarea unui Birou Politic Coordonator Central.

Colegiul Preşedinţilor se întruneşte de fiecare dată când este nevoie, la cererea unuia dintre preşedinţi, având următoarele competenţe: decizia în situaţia în care Biroul Politic Coordonator Central nu ajunge la consens precum şi decizia în cazul chestiunilor politce majore.

Acest for ia decizii prin consens.

Biroul Politic Coordonator Central (BPCC) funcţionează la nivel naţional ca organism politic de coordonare, fiind format din câte şapte reprezentanţi ai fiecărui partid, desemnaţi de forurile politice staturare.

BPCC se întruneşte în şedinţă ordinară, săptămânal, în ziua de luni, şi în şedinţă extraordinară, ori de câte ori este nevoie, la convocarea oricărei formaţiuni politice membră a Coaliţiei.

Competenţele BPCC sunt: analizează stadiul realizării Programului de guvernare şi a măsurilor anti-criză, stabileşte mesajele politice unitare şi măsurile organizatorice corespunzătoare, decide în situaţiile în care nu s-a ajuns la consens, la nivel judeţean, negociază şi propune forurilor statutare ale celor două formaţiuni protocolul de constituire a Coaliţiei precum şi modificările Programului de guvernare, inclusiv a măsurilor anticriză, negociază şi propune forurilor statutare ale părţilor modificările regulementului de funcţionare a Coaliţiei şi comunică forurilor naţionale sintezele discuţiilor şi deciziile luate.

Întrunirile ordinare şi extraordinare ale BPCC se pot defăşura în prezenţa a cel puţin patru reprezentanţi ai fiecărei părţi, iar deciziile se iau prin consens.

La nivel judeţean, se constituie Biroul Politic Coordonator Judeţean (BPCJ), respectiv Biroul Politic Coordonator al Municipiului Bucureşti (BPCMB), format din preşedinţii filialelor teritoriale ale părţilor coaliţiei, însoţiţi de către patru reprezentanţi ai partidului respectiv, în cazul BPCMB însoţit de preşedinţii filialelor de sector.

BPCJ şi BPCMB se întrunesc în şedinţă ordinară săptămânal şi în şedinţă extraordinară, de câte ori este nevoie, la convocarea oricăruia dintre preşedinţii filialelor teritoriale.

Aceste foruri au următoarele competenţe: coordonează politic activitatea reprezentanţilor coaliţiei în struncturile deconcentrate, negociază şi adoptă decizii privind strucnturile deconcentrate, soluţionează sesizările care se referă la încălcarea la nivel judeţean a dispoziţiilor protocolului de constituire a coaliţiei.

Întrunirile ordinare ale BPCJ şi BPCM se pot desfăşura în prezenţa a cel puţin trei reprezentanţi ai fiecărei părţi, iar întrunirile extraordinare se pot desfăşura dacă sunt prezenţi ambii preşedinţi ai filialelor teritoriale.

În cazul absenţei unui dintre preşedinţii de filială, întrunirile BPCJ şi BPCMB se pot desfăşura în cazul în care unul dintre reprezentanţii partidului în cauză are mandat de reprezentare din partea respectivului preşedinte de filială sau a forului de conducere competent al partidului.

Deciziile în BPCJ şi BPCMB se iau prin consens.

Regulamentul privind funcţionarea Coaliţiei dintre PDL şi PSD-PC prevede înfiinţarea, la nivelul grupurilor parlamentare, în ambele Camere, a câte unui Consiliu de coordonare a grupurilor parlamentare (CCGP), formate din liderii grupurilor parlamentare ale partidelor membre şi din reprezentanţii acestora în Biroul Permanent al Camerei respective.

Cele două CCGP se întrunesc în şedinţă ordinară săptămânal şi în şedinţă extraordinară ori de câte ori este nevoie, la convocarea oricărui partid, cu participarea ministrului sau, după caz, a secretarului de stat pentru relaţia cu Parlamentul.

Competenţele CCGP sunt: luarea de decizii cu privire la poziţiilor comune ale grupurilor parlamentare precum şi ale coaliţiei, în şedinţele de plen, în şedinţele Birourilor Permanente ale celor două Camere şi ale comisiilor parlamentare.

Acestea adoptă, dacă este necesar, şi proceduri de colaborare în plan parlamentar.

Parlamentarii membri ai coaliţiei vor susţine în şedinţele de Birou Permanent, de grup parlamentar, de comisii şi de plen iniţiativele guvernului Coaliţiei sau a parlamentarilor coaliţiei, se mai arată în Regulament.

De asemenea, parlamentarii partidelor membre ale Coaliţiei din comisiile parlamentare, se vor consulta, prin grija preşedinţilor sau a vicepreşedinţilor acestora, anterior şedinţelor comisiilor, în vederea asigurării susţinerii unei poziţii unitare şi conform punctului de vedere al Guvernului.

În vederea respectării disciplinei şi a coerenţei politice pentru susţinerea amendamentelor de fond proprii, parlamentarii aparţinând partidelor componente ale Coaliţiei vor solicita, după caz, punctul de vedere al ministrului care a iniţiat proiectul supus amendării, precum şi, după caz, avizul CCGP.

Toţi parlamentarii aparţinând partidelor membre ale coaliţiei vor fi prezenţi şi vor vota pentru învestirea Guvernului propus de coaliţie, se arată în articolul 12 din Regulament.

În articolul 13 se precizează că grupurile parlamentare şi parlamentarii Coaliţiei nu vor iniţia semna sau vota pentru susţinerea unei noi moţiuni simple sau de cenzură în toată perioada de funcţionare a Coaliţiei.

Funcţiile de secretari generali ai Senatului şi Camerei Deputaţilor vor reveni părţii al cărei reprezentant este preşedintele respectivei Camere, iar funcţiile de secretari generali adjuncţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor vor reveni celeilalte părţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coaliţia PDL- PSD-PC, condusă de Colegiul Preşedinţilor şi de Biroul Politic Coordonator Central.
 Vizualizări articol: 929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coaliţia PDL- PSD-PC, condusă de Colegiul Preşedinţilor şi de Biroul Politic Coordonator Central0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei