Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 oct 2008 - Anul XIII, nr. 232 (3913)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vosganian: Câştigul mediu al profesorilor universitari ar putea ajunge între 8.000 şi 12.780 de lei

Joi, 2 Octombrie 2008 (18:08:15)
Câştigul mediu al profesorilor universitari ar putea ajunge la o valoare cuprinsă între 8.000 şi 12.780 de lei, în funcţie de vechime, dacă legea privind majorarea veniturilor profesorilor ar intra în vigoare, a declarat, joi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Demnitarul a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, nivelul actual al salariilor din sistemul de învăţământ şi, comparativ, nivelul la care acesta ar putea ajunge în condiţiile în care legea votată în Camera Deputaţilor ar intra în vigoare. Astfel, în luna octombrie câştigul mediu al profesorilor universitari era între 5.500 şi 8.200 de lei, în funcţie de vechime.

Dacă legea ar intra în vigoare, celelalte categorii profesionale din sistemul universitar ar câştiga de la 3.750 de lei până la 5.270 de lei, faţă de un câştig cuprins în prezent între 2.600 de lei şi 3.480 de lei, a precizat Vosganian.

În învăţământul preuniversitar, de la un câştig mediu în octombrie de 1.970 de lei, odată cu posibila intrare în vigoare a legii s-ar putea ajunge la un venit mediu de 2.700 de lei.

"Bazându-ne pe aceste cifre am ajunge la un câştig mediu de 3.050 de lei în sistemul de învăţământ", a spus Vosganian.

Comparativ, nivelul mediu de salarizare în sistemul sanitar este de 2.000 de lei, în administraţia publică de 1.903 de lei, în poliţie de 2.500, în armată de 2.060 sau în magistratură de 7.420 de lei.

Vosganian a prezentat aceste cifre pentru a susţine criticile aduse faţă de demersul Camerei Deputaţilor care a adoptat o lege ce vizează creşterea cu 50 la sută a salariilor din sistemul de învăţământ.

"Susţinem sistemul de educaţie şi necesitatea unei salarizări decente a celor din sistem. Din decembrie 2004 şi până în octombrie 2008, salariile din educaţie au înregistrat o dublare. În urma investiţiilor masive, nu există comună din România în care să nu se fi construit sau reparat o şcoală sau o grădiniţă. Totuşi, salarizarea în domeniul personalului bugetar trebuie să aibă o dezvoltare unitară", a spus Vosganian, arătând că orice măsură care este luată pentru un anumit segment bugetar "induce sentimente negative pentru ceilalţi din sistem".

Vosganian a precizat că a primit "semnale de nemulţumire" din partea sindicatelor din administraţia centrală, din administraţia locală, domeniul ordinii publice şi din sănătate, aceste categorii exprimându-şi nemulţumirea faţă de tratamentul discriminatoriu în raport de profesori la care ar fi supuşi odată cu intrarea în vigoare a legii.

Ministrul Economiei a susţinut că în cazul în care profesorii primesc această majorare, categoriile de bugetari nemulţumiţi vor cere majorări salariale similare.

În aceste condiţii, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile majorate în 2009 ar fi nevoie de 21 de miliarde de lei, echivalentul a şase miliarde de euro. "Această alocare bugetară ar avea efecte de necontrolat asupra funcţionării statului", a spus Vosganian.

Ministrul a arătat că pentru a acoperi această cheltuială din bugetul de stat pentru 2009 ar trebui fie eliminarea costurilor aferente programelor de investiţii în educaţie, sănătate şi infrastructură, fie bugetul ar trebui majorat cu şapte la sută.

"Evident că nu putem renunţa la investiţii", a spus Vosganian, sugerând că în acest caz Guvernul se va vedea nevoit să prevadă pentru 2009 un deficit bugetar de până la şapte procente.

Prima consecinţă a acestei majorări de deficit bugetar ar fi, în opinia lui Vosganian, "încălcarea flagrantă a tratatului de aderare". "Ar însemna punerea în discuţie a statutului României de stat membru al Uniunii Europene", a mai spus Vosganian.

O altă consecinţă ar fi, potrivit ministrului Economiei, declanşarea altor greve şi mişcări de protest organizate de angajaţii din sectorul nebugetar. "Există industrii precum cea a textilelor sau a încălţămintei în care câştigul mediu este de 800 de lei", a punctat Vosganian.

El a conchis arătând că într-o atare situaţie statul român s-ar confrunta cu "creşteri inflaţioniste fără precedent".

"Această situaţie pune în pericol respectarea termenului de depunere a bugetului în Parlament", a mai spus Vosganian.

El a mai vorbit şi despre necesitatea unui "acord în plan naţioanl" în legătură cu principiile care să stea la baza salarizării.

În tot acest context, Vosganian a anunţat că Guvernul a intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională, CSAT, să ceară un punct de vedere de la BNR şi Parlament întrunit în şedinţă comună a camerelor şi să înceapă un proces de consultare publică cu partenerii sociali.

"Parlamentul în şedinţă comună este cel care poate decide, în legătură cu bugetul şi în legătură cu creşterea deficitului bugetar, care este cea mai probabilă consecinţă a adoptării legii privind majorarea salarială în sistemul de învăţământ", a spus ministrul Varujan Vosganian.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, Ordonanţa 15/2008 cu amendamentele PSD privind creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ.

Premierul Tăriceanu a declarat, joi, că nu este împotriva majorării salariilor profesorilor, dar că trebuie făcută în special pentru salariile mici, şi nu "cu puţină logică", aşa cum a decis Parlamentul, şi a propus consultări cu sindicatele şi partidele, pentru o analiză serioasă în acest sens.

Premierul a mai afirmat că majorările salariale trebuie să fie realiste, iar o majorare de 50% nu este sustenabilă economic.

"O creştere atât de mare, cu 50%, nu poate să fie sustenabilă din punct de vedere economic. În nicio ţară din lume nu cred că s-a pomenit, decât probabil în perioade de inflaţie foarte mare. Când inflaţia este de 50%, poţi să faci o majorare de 50%, că nu dai nimic", a arătat premierul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vosganian: Câştigul mediu al profesorilor universitari ar putea ajunge între 8.000 şi 12.780 de lei.
 Vizualizări articol: 434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vosganian: Câştigul mediu al profesorilor universitari ar putea ajunge între 8.000 şi 12.780 de lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei