Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 sep 2008 - Anul XIII, nr. 228 (3909)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Templu închinat zeului Mithras, vechi de aproape 2.000 de ani, descoperit la Alba Iulia

Duminică, 28 Septembrie 2008 (15:00:12)
Arheologii din Alba Iulia au descoperit în zona istorică a municipiului, pe o proprietate privată unde se construieşte un hotel, un templu vechi de aproape 2.000 de ani dedicat zeului Mithras, divinitate persană venerată şi în Imperiul Roman, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit directorului adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, descoperirea, datând cel mai probabil din prima jumătate a secolului al II-lea d.Hr., a fost făcută în timpul descărcării de sarcină arheologică a terenului pe care un investitor construieşte un hotel.

Inel a spus că templul este foarte bine conservat şi pe lângă zidurile acestuia s-au păstrat şi inscripţii dedicate lui Mithras sau inscripţii epigrafice, păstrate, din păcate, fragmentar, dedicate celor doi "însoţitori" ai lui Mithras.

Potrivit sursei citate, arheologii vor continua săpăturile pentru descoperirea întregului templu, pe care investitorul doreşte să-l conserve "in situ" la subsolul viitorului hotel, astfel încât să poată fi vizitat.

Arheologii din Alba Iulia susţin că aveau mai de mult informaţii despre posibila existenţă a acestui templu, după ce în perioada construcţiei Catedralei Reîntregirii Neamului (1921-1922) a fost descoperit un sanctuar dedicat zeului Mithras şi 40 de plăci votive.

Potrivit istoricilor, Mithras este zeul persan al Soarelui, cultul acestuia pornind în Iran în secolul al IV-lea î. Hr. şi s-a răspândit în secolul I d. Hr. şi în Imperiul Roman. Sanctuarele închinate zeului erau construite fără ferestre, iar interiorul era iluminat cu opaiţe. Zeitatea era celebrată în 25 decembrie şi la ceremoniile religioase participau în secret doar bărbaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Templu închinat zeului Mithras, vechi de aproape 2.000 de ani, descoperit la Alba Iulia.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Templu închinat zeului Mithras, vechi de aproape 2.000 de ani, descoperit la Alba Iulia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei