Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 sep 2008 - Anul XIII, nr. 228 (3909)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Băsescu, clasic la prânz şi romantic la miezul nopţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Discursul din Parlament al preşedintelui României a şocat prin seriozitate. Gazetarii, numai ochi şi urechi, au aşteptat zadarnic bombele şi pedardele cu care ne-a obişnuit mai marele din Deal. Parlamentarii, concentraţi asupra vorbitorului la început, au sfârşit într-o moţăială, iar alţii au punctat finalul discursului sforăind. Unde este aruncătorul de bombe şi petarde Traian Băsescu? -  s-au întrebat analiştii. A sucombat latura gâlcevoasă a preşedintelui? S-a cuminţit? Şi-a confecţionat alt look politic? Ceea ce se vedea de la o poştă era întâlnirea în premieră a cititorului cu textul. Traian Băsescu, care părea uneori că citeşte pe litere, habar nu avea ce-i îndesaseră consilierii în teancul de hârtii. 

Drept pentru care seara, într-un interviu care l-a reconfirmat pe adevăratul Băsescu, găzduit de televiziunea publică, am trăit momentul liniştitor. E el, ăla vechi. Înţepând, manevrând idei cu două tăişuri, apărându-şi acoliţii, nimicindu-şi adversarii. Vorba marelui Călinescu, sunt clasic la prânz şi romantic la miezul nopţii. Băsescu a fost nevoit, sub presiunea celor care îi tot reamintesc că este preşedintele României, să poarte în zori pijama cu fundiţe. S-a regăsit seara în costumul de băiat de cartier.

Un comentator observa că analiza, în mare măsură corectă, citită de preşedinte în faţa Parlamentului seamănă cu discursurile răposatului Ceauşescu. Are dreptate, dar într-o privinţă se înşală. Răposatul, dincolo de unele critici, zugrăvea pentru români un “viitor de aur”. Băsescu a desenat un viitor sumbru. Vestea cea mai alarmantă, bazată pe analizele experţilor de la Cotroceni, e că în 100 de ani vom fi de trei ori mai puţini, populaţia României coborând la cea a Greciei sau Ungariei, care au, mi se pare, în jur de opt milioane locuitori. E cazul să ne punem pe făcut copii. Pe când interzicerea avorturilor?

Ţinta de dimineaţă, întregită cu aplomb seara, a fost legalitatea scrutinului uninominal de la finele lui noiembrie. Preşedintele a confirmat teza PRM şi a devenit, prin reluarea în instanţă a mărturiilor sale, parte în procesul împotriva Guvernului privind ilegalitatea configurării colegiilor şi, în consecinţă, trebuinţa anulării procesului electoral din toamnă. Bomba era previzibilă. Premergătorii Boc şi Elena Udrea avuseseră grijă s-o anunţe pentru ca românii să nu fie doborâţi de suflul exploziei.

Nu ştiu ce se va petrece azi, ce verdict va da Curtea de Apel. Când scriu aceste rânduri încă nu avem un verdict pe care cu certitudine la apariţia articolului meu îl vom şti cu toţii. Indiferent de rezultat, este evident că Traian Băsescu, în rimă perfectă cu PRM, nu mai vrea pentru partidul lui alegeri uninominale. Fariseismul politic etalat până acum, terecerea de la nu uninominalului la lunga pledoarie pentru uninominal, mai primeşte un accent de culoare.

Partidul păstorit de domnul Băsescu stă prost în sondaje (nu în cele autocomandate) iar alegerile în varianta aprobată pentru această toamnă sunt departe de a-i linişti liderii dornici de portofolii ministeriale.

Se configura o toamnă oarecum liniştită politic. N-a fost să fie. Indiferent de rezultatul anunţat probabil în cursul după-amiezei de azi (ieri) tărăboiul se va încinge. În mijlocul scandalului, preşedintele se simte precum peştele în apă. Mai greu vor înota românii prin pâcla de afară, zgribuliţi deja la frigul cu care vor da piept. Vine, nu numai în atmosferă, iarna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu, clasic la prânz şi romantic la miezul nopţii.
 Vizualizări articol: 2022 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Băsescu, clasic la prânz şi romantic la miezul nopţii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Analiza trimis de
(28 sep 2008, 07:42:16
Analiza lucida a ceeace este perceptia generala desprea acea zi de lucru a Presedintelui: dimineata imbracase o alta haina ce nu i se potrivea deloc, iar seara redevenise ceea ce-l stim, razboinicul cu cei 322, cu guvernul, cu uninominalul si, in general cu tot si cu toate ce nu poarta marca Traian Basescu!
2.   Elevul Basescu trimis de
(28 sep 2008, 13:03:05
Discursul i-a fost scris de consilieri in urma consultarii cu mai marii lor.N-a mai avut ce face si l-a citit (de aici greutatea exprimarii),dar apoi s-a cerut imediat afara,adica pe sticla, unde s-a apucat sa faca ce stie el mai bine(cit de bine ,o vor spune cei care vor mai merge la vot).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei