Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 sep 2008 - Anul XIII, nr. 228 (3909)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afacere

Diplomele de bacalaureat false, vândute cu 300-600 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Cazul ieşit la iveală săptămâna trecută la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, unde un bărbat în vârstă de 41 de ani a depus la dosarul pentru admitere o diplomă de bacalaureat falsă, nu este nici pe departe singular, zeci de astfel de diplome, vândute de falsificator cu sume cuprinse între 300 şi 600 de euro, fiind descoperite pe piaţă de poliţişti.

La nivelul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, în ultimii doi ani, au fost înregistrate trei dosare penale privind diplome de bacalaureat false, un al patrulea fiind demarat de puţin timp, după ce s-au descoperit ultimele diplome false.

 

Amendă de 600 de lei, după ce a pus mii de euro în buzunar 

Primul dintre dosare, în cadrul căruia s-au făcut cercetări din 2006, a fost finalizat în luna aprilie a acestui an, soluţia dată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava fiind de neîncepere a urmării penale şi de aplicare a unor amenzi administrative cuprinse între 400 şi 600 de lei.

După cum ne-a explicat subcomisarul Petrică Ţibichi, adjunctul şefului BCCO Suceava, în acest dosar au fost cercetate 16 persoane, falsificatorul şi cei care au folosit diplomele sau au fost complici la obţinerea lor.

În urma cercetărilor, au fost descoperite zece diplome de bacalaureat false, folosite pentru încadrarea în muncă, atât pe teritoriul ţării, cât şi în străinătate. După aproape doi ani de cercetări, procurorii, care au intrat şi ei pe fir şi au făcut cercetări în dosar, au dat o soluţie foarte blândă, toţi cei 16 învinuiţi, inclusiv falsificatorul, primind sancţiuni modice, de până în 600 de lei.

Scăparea acestora a fost că diplomele probate ca fiind falsificate au fost depistate înainte ca falşii absolvenţi să obţină profituri materiale de pe urma lor.

Individul care a pus pe roate această afacere, un anume Aurel I., din Rădăuţi, a scăpat doar cu o amendă de 600 de lei, ceea ce nu reprezintă nici măcar valoarea uneia din diplomelor vândute. Cum persoanele care au făcut uz de fals încercând să se folosească de diplome ar putea să-şi recupereze banii doar prin instanţă, multe au renunţat, mai ales că, fiind şi ele învinuite, şansele de reuşită ar fi foarte mici.

În aceste condiţii, se poate spune că falsificatorul a rămas cu mii de euro în buzunar, iar justiţia l-a pedepsit doar cu un „mărunţiş” de 600 de lei.

 

Alte dosare penale, acelaşi falsificator

După sancţiunea primită în acel dosar, falsificatorul a continuat să scoată bani din această afacere ilegală. Tot el mai este cercetat şi în alte două dosare penale,  unul tot din 2006 şi unul din 2007, fiind vorba de încă trei diplome falsificate, aceste cauze fiind încă în faza de cercetare.

Un al patrulea dosar, întocmit de puţină vreme, vizează şi cele două diplome de bacalaureat false descoperite în acest an la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, pe numele unor aşa-zişi absolvenţi ai Grupului Şcolar "Laţcu Vodă" din Siret.

Surse judiciare ne-au mărturisit că este foarte posibil ca alte diplome falsificate să nu fi fost depistate, iar cei care le-au achiziţionat să obţină şi acum profit de pe urma lor.

 

Diplomele, falsificate bine, dar completate prost

Subcomisarul Petrică Ţibichi ne-a explicat cum au fost  concepute aceste diplome. „Tipizatele sunt falsificate pe calculator. Falsificatorul le completa de mână, după care ataşa poza celui care avea nevoie de diplomă. De asemenea, se realiza o inscripţie care dădea senzaţia de timbru sec. Din punct de vedere al imitaţiei, falsurile sunt destul de reuşite”, a arătat subcomisarul.

Un specialist care se uita pe diplome putea găsi însă o mulţime de falsuri.

Ioan Chideşa, directorul Grupului Şcolar "Laţcu Vodă" din Siret, care a primit săptămâna trecută una din diplomele suspecte, ne-a povestit cât de multe falsuri bătătoare la ochi a găsit în aceasta.

„În primul rând, noi am scris diplomele pe calculator, în timp ce aceasta era completată de mână. Pe faţa diplomei era trecut profilul real, iar pe verso specializarea mecanică, ceea ce nu este posibil, pentru că mecanica este la profilul tehnic, nu la cel real”, a explicat directorul. El a continuat, spunând că diploma de absolvire este din anul 2005, iar printre disciplinele de bacalaureat sunt trecute fizica şi mecanica, discipline la care nu s-a dat examen în acel an, la profilul respectiv, la grupul şcolar pe care îl conduce. De asemenea, numele preşedintelui şi al secretarului de bacalaureat nu erau trecute pe diplomă, în locul lor fiind trecute două semnături indescifrabile.

Conform legii, falsul material în înscrisuri oficiale se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani de zile, aceeaşi pedeapsă fiind prevăzută şi pentru cei care fac uz de respectivul fals. În cazurile în care fapta nu a produs prejudicii semnificative, se poate aplica şi o amendă administrativă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diplomele de bacalaureat false, vândute cu 300-600 de euro .
 Vizualizări articol: 3822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.63/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 8 voturi
Diplomele de bacalaureat false, vândute cu 300-600 de euro2.658

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O zi buna! trimis de
(27 sep 2008, 12:02:06
Ma intreb asa ,oare de ce si-or fi ales ecesti falsificatori acest liceu?Va spun eu nu e ceva intamplator,acolo totul e posibil!
1.1  RE: O zi buna! trimis de
(28 sep 2008, 02:05:34
Normal ca justitia i-a pedepsit cu maruntisuri, daca JUSTITIA, la randul ei ESTE CORUPTA!!
1.2  RE: O zi buna! trimis de
(28 sep 2008, 08:13:53
daca stam bine si ne gandim...in spatele acestor infractori, pentru ca falsul reprezinta o infractiune, exista o intreaga mafie...asa cum si in cazul bancnotele falsificate exista o ierarhie de indivizi care invart "hartia"...asa si aici, dar, ar fi fost cazul ca acea "amenda administrativa" sa fi fost una penala...si sa se inceapa ancheta impotriva tuturor...
2.   CIORDIHRENCIUCUL trimis de
(27 sep 2008, 12:19:11
CEL CARE ESTE IN SPATELE ACESTOR EXCROCHERII DIN INVATAMANTUL SUCEVEAN ESTE HRENCIUCUL DIN RADAUTI. EL A OBTINUT TERENURI, VILE IN SUCEVITA SI RADAUTI PENTRU FAVORURI SI PENTRU FILMARILE CU POLITISTII IMPREUNA CU PRIMARUL DIN RADAUTI
2.1  RE: CIORDIHRENCIUCUL trimis de
(27 sep 2008, 15:27:10
Habar nu am ce favoruri a obtinut, dar e evident ca a facut o groza de magarii, chiar si falsuri pentru a rezolva diferite detasari.
2.2  RE: CIORDIHRENCIUCUL trimis de
(28 sep 2008, 10:19:04
vorbiti ca sa va aflati in treaba.daca era hrenciucul nu ar fi fost asa de prost sa le completeze aiurea.nu ati citit articolul?falsul e bun dar e completata rau.stiti numai sa aruncati cu noroi in oameni
2.3  RE: CIORDIHRENCIUCUL trimis de
(28 sep 2008, 12:56:06
Esti vreun protejat de a lui dovleac.....stiu eu
3.   In curand trimis de
(27 sep 2008, 13:01:00
indata o sa vad pe okazii anunturi de genu "vand diplome de bac, licenta, doctorat"laughing
4.   Cine este capul retelei???? trimis de
(27 sep 2008, 14:15:01
nu se puteau face diplome fara ajutorul unor oameni sus pusi. cine sunt acei oameni???cei care sunt cercetati fac parte din acea grupare,dar asta nu inseamna ca sumt si capii retelei.din asa o AFACERE se cistiga bani cicalau.ar fi cazul ca sa se implice organele de cercetare si sa ne spuna cine este capul retelei,nu vrajeli cu amenzi simbolice..asteptam in nr viitor al ziarului si detalii picante...
4.1  RE: Cine este capul retelei???? trimis de
(27 sep 2008, 18:49:31
degeaba scrieti aici,s-a tot scris aici si despre titularizari false si nu stiu cum dar se pare ca la aceasi scoala s-a intamplat si ce au patit cei ce au facut falsurile?Va spun eu,stau acolo sus precum cireasa pe tort si asteapta pensia frumusel.Nu va mai osteniti sa scrieti ca nu are rost
5.   Escroc cu diploma trimis de
(27 sep 2008, 15:04:14
persoana este aurel ionesi din radauti str pictor grigorescu.fost mare scula pe timpul lui ceausescu
5.1  RE: Escroc cu diploma trimis de
(27 sep 2008, 16:46:25
mai ANONIMULE ionesi e un intermediar care racoleaza persoane...ma refer la persoanele care il conduc...e vorba de persoane publice foarte cunoscute,intelegi?
6.   Iaia trimis de
(27 sep 2008, 19:07:14
Ba vreau si eu o diploma. Nu-i turnati pe toti.
7.   Diplome trimis de
(27 sep 2008, 19:11:08
ce va mirati astea sant nimicuri pe langa multe altele mai rau de cei care sunt licentiati in medicina si nu au habar
8.   Cristi trimis de
(27 sep 2008, 20:19:51
e buna ptr. este inveteti bine liceu si diplome bani restul 200 euro..alti facultate despre si o zi bani 200 euro
9.   Mastere sau doctorate nu aveti..??? trimis de
(28 sep 2008, 00:21:36
ca sunt interesat..ce rost mai are sa ma mai stresez 3-4 ani dau 200 de euro si gataaaaa
10.   ..ce Hrenciuci trimis de
(28 sep 2008, 01:04:11
in fiecare dintre noi exista un Hrenciuc,
11.   Maaaaare dobitoci trimis de
(28 sep 2008, 01:31:51
"Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul". Acestor ratati nu le este destul faptul ca sunt prosti ca noaptea si ca nu stiu cat e 1+1...ei mai vor si studii superioare. Niste distrusi !!!
12.   Mafia din invatamant trimis de
(28 sep 2008, 09:00:13
Nu sunt si elevi si studenti care nu ajung la examene sau au note sub 5 si in final se trec notele care trebuie???
13.   Hrenciucul trimis de
(28 sep 2008, 19:07:25
acest hrenciucul a copiat si lucrarea sa de doctorat. intrebabi-i pe cei care il cunosc si sunt bstrict in domeeniu. are pasaje intregi copiate. el a filmat si inregistrarea cu politistii avand dosar. intra indata baietii pe capul lui
14.   DIPLOME trimis de
(28 sep 2008, 20:13:19


Nici Vatra Dornei nu este mai prejos.Avem ce ne lauda cu titrati de acest soi.Si daca se poarta de ce sa comentam.De ce lipseste aceasta agentie ptr.elaborare autorizata,daca nu sint sanctiuni.Daca tot trec ca un ciine prin apa de ce sa astepte atitea ani cin poate direct sa obtina diploma .Si asa nu are un loc de munca.Sintem in tara nimanui,tara tuturor posibilitatilor.
15.   Pe cand scrieti de cei cu 10 facultati trimis de
(29 sep 2008, 01:18:50
facute la apelul de seara,da analfabetii de la universitate ce predau si fac cate 3-4 facultati odata prin colegii lor si prin neprezentare la examene?hoituri pedagogice ce emana prostie
16.   Diploma trimis de
(29 sep 2008, 07:49:35
vreau si eu o doploma de medic specialist neurolog. Urgent.
17.   DIPLOME trimis de
(29 sep 2008, 08:43:04
ORICE DORITI MERGETI LA HRENCIUCUL DIN RADAUTI. ORICE FEL DE DIPLOME SI ATESTATE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei