Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 mar 2008 - Anul XIII, nr. 60 (3741)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: România a modificat obiectivul privind inflaţia din 2008, de la 4,5% la 5,5%

Miercuri, 12 Martie 2008 (13:43:41)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că din cauza efectelor evoluţiei mediului de afaceri internaţional, România a modificat obiectivul privind inflaţia din 2008, de la 4,5% la 5,5%, iar pentru anul viitor este anticipat un nivel de 3,8%.

  "Din păcate, în ultimele două luni ale anului trecut şi în primele luni ale acestui an, obiectivele noastre în legătură cu acest subiect nu au fost atinse. În 2007 obiectivul nostru a fost o inflaţie anuală de 4,8%, dar, din nefericire, am atins 5,5% din inflaţia anuală. În 2008 ne-am propus o inflaţie de 4,5%, dar, din cauza efectelor evoluţiei mediului de afaceri internaţional, am corectat acest obiectiv la nivelul de 5,5%. Pentru anul următor ne-am propus un obiectiv de inflaţie de 3,8%", a spus şeful statului la deschiderea Forumului Economic Româno-Suedez organizat la Stockholm.

Datele prezentate de Băsescu sunt diferite faţă de cele indicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), Banca Naţională a României (BNR) şi Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

Inflaţia de la finele anului trecut a urcat la 6,57%, potrivit INS, ţinta băncii centrale fiind, pentru 2007, de 4%, plus/minus un punct procentual.

În cel mai recent asupra inflaţiei, publicat la începutul lunii februarie, BNR a revizuit în creştere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, şi estimează pentru decembrie 2009 o inflaţie anuală de 3,9%. Ţinta băncii centrale pentru 2008 este de 3,8%, plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, plus minus un punct procentual.

CNP a revizuit în creştere estimările privind majorarea preţurilor în acest an, cu 0,9 puncte procentuale, astfel că inflaţia se va situa, la finele anului 2008, la 5,4%, potrivit variantei preliminare a prognozei de primăvară.

Preşedintele Băsescu s-a întâlnit, miercuri dimineaţă, la Stockholm, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din această ţară, la deschiderea Forumului Economic Româno-Suedez.

Băsescu a susţinut un discurs în limba engleză, precizând la început că acesta reprezintă un nou prilej pentru presă să râdă şi să critice modul în care el vorbeşte această limbă.

Preşedintele Băsescu le-a făcut o prezentare "pragmatică" oamenilor de afaceri suedezi prezenţi la eveniment asupra economiei româneşti. El a precizat că în România se înregistrează de câţiva ani creştere economică şi a subliniat că prioritatea în acest moment în România este ţinerea sub control a inflaţiei.

El a adăugat că domeniile prioritare pentru România şi în care ar fi nevoie de investiţii sau de dezvoltare a unor proiecte care să fie finanţate cu bani europeni o constituie dezvoltarea infrastructurii de autostrăzi şi căi ferate, de mediu, dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural.

Preşedintele a subliniat că este nevoie de modernizarea infrastructurii rutiere şi de căi ferate pe coridoarele pan-europene IV şi IX, de reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi de regularizarea albiilor unor râuri care au cauzat în trecut inundaţii. El a mai spus că un obiectiv al României este dezvoltarea industriei alimentare, care să se facă îndeosebi în zona rurală, ca parte a politicii a dezvoltare rurală.

Referindu-se la domeniul educaţiei, Băsescu a menţionat semnarea pactului la nivel politic şi la nivel de organisme cu activitate în domeniu, menţionând că în România trebuie făcută o reformă profundă a sistemului de învăţământ.

Băsescu a spus că România este interesată în dezvoltarea industriei militare, precizând că există premise bune în acest sens. El a menţionat că România este interesată şi de dezvoltarea turismului.

El a declarat că mediul de afaceri din România poate fi caracterizat ca unul stabil, cu un sistem de impozitare relativ performant. Băsescu a amintit că în 2006 investiţiile străine au fost de 9,1 miliarde de euro, în 2007 de 7,2 miliarde de euro şi că în 2008 se aşteaptă, "realistic vorbind", un nivel de peste 8 miliarde de euro.

Şeful statului s-a referit şi al industria IT, spunând că din acest punct de vedere există condiţii excelente în România, companii precum Nokia, Renault, Ford, Oracle, IBM deschizându-şi deja sau urmând să îşi deschidă centre de cercetare în ţara noastră. El a spus că România are un potenţial foarte bun din punctul de vedere al industriei IT, iar în sprijinul afirmaţiilor sale a spus că "în Silicon Valley româna este cea de-a treia limbă oficială".

Băsescu are programată în cea de-a doua zi a vizitei de stat în Suedia vizitarea companiei Vattenfall, a cărei activitate este legată de tratarea apelor uzate. Această companie desfăşoară în România activităţi de retehnologizare a termocentralei de la Rovinari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: România a modificat obiectivul privind inflaţia din 2008, de la 4,5% la 5,5% .
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: România a modificat obiectivul privind inflaţia din 2008, de la 4,5% la 5,5%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă crocantă 8 porţii - 60 minute 300g biscuiţi amaretto150g unt2 ouă150g fulgi de cereale500g brânză de vaci50g stafide2 linguri zahăr Zdrobiţi biscuiţii până când obţineţi pesmet. Topiţi untul şi amestecaţi-l cu pesmetul... Citeşte