Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 mar 2008 - Anul XIII, nr. 60 (3741)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Aşteptăm ca soluţia pentru Transnistria să respecte integritatea teritorială a R.Moldova

Miercuri, 12 Martie 2008 (18:11:48)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România aşteaptă ca în perioada următoare să se găsescă o soluţie pentru rezolvarea conflictului din Transnistria, care să fie în acord cu dreptul legitim al Republicii Moldova la integritate teritorială.

  Şeful statului a susţinut miercuri, la Stockholm, la Institutul pentru Relaţii Internaţionale, un discurs despre iniţiativele României în zona Mării Negre.

El a precizat că este dificil pentru România să se exprime în legătură cu soluţia care trebuie găsită pentru rezolvarea conflictului existent în Transnistria, dat fiind faptul că ţara noastră nu este implicată în găsirea acestei soluţii. "Aşteptăm ca în perioada următoare să fie găsită o soluţie pentru Transnistria, în acord cu dreptul legitim al R. Moldova la integritate teritorială. Nu privim doar la declaraţiile publice, este timpul să avem şi un exemplu diferit de cel primit în urmă cu câteva săptămâni în legătură cu alt stat din regiune", a spus Băsescu.

El a ţinut însă să precizeze că România nu acordă o atenţie specială conflictului din Transnistria, ci tuturor celor trei conflicte îngheţate din zona Mării Negre.

Traian Băsescu a spus că, în cazul în care aceste conflicte "se încălzesc", devenind din conflicte îngheţate, conflicte fierbinţi, atunci prima afectată va fi Uniunea Europeană, motiv pentru care aceasta ar trebui să se implice mai mult în problema securităţii la Marea Neagră.

Băsescu a mai declarat că implicarea UE ca actor de securitate la Marea Neagră este o decizie care trebuie luată cât mai curând.

Potrivit preşedintelui, societatea civilă din ţările din jurul Mării Negre ar trebui să aibă un rol mai important şi mai coerent în procesul de stabilitate din zonă, motiv pentru care România susţine instituţionalizarea colaborării între respectivele societăţi civile.

După discurs, lui Băsescu i s-a atras atenţia din sală că, deşi a vorbit în discursul său despre Marea Neagră, nu s-a referit şi la problema Dunării.

El a răspuns râzând că despre Dunăre se poate vorbi şi mai mult. El a subliniat importanţa economică a Dunării pentru Europa, precizând că România va ridica în scurt timp, la nivel european, problema traficului naval intern, care se poate realiza pe un eventual canal Rin-Dunăre.

Potrivit preşedintelui, există o contradicţie în poziţiile exprimate la nivel european, pentru că există voci care susţin reducerea poluării produse de autoturisme, în timp ce un proiect care ar putea fi o alternativă la transportul rutier între ţări precum Olanda şi zona Mării Negre, cum este canalul Dunăre-Rin, nu este susţinut.

"Din motive politice nu se discută subiectul", a mai spus Băsescu în acest context.

La ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa participă la ceremonia de rămas bun de la Palatul Regal din Stockholm, urmând să-şi încheie vizita de stat de două zile în această ţară şi să se îndrepte spre Bruxelles, unde şeful statului va participa la summit-ul PPE şi la Consiliul European de primăvară.

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, şi-a exprimat speranţa că statutul Transnistriei ca republică autonomă în cadrul Republicii Moldova va fi definitivat până la alegerile din 2009, iar în viitorul Parlament de la Chişinău vor putea fi aleşi şi deputaţi transnistreni.

El a declarat, într-un interviu publicat în ediţia electronică de marţi a cotidianului rusesc Kommersant, că, potrivit proiectului de statut, aceasta devine "autonomie cu puteri largi de republică", având mai multe "puteri şi drepturi" decât unele republici din Federaţia Rusă, în timp ce Republica Moldova nu devine federaţie, ci "un stat unitar, cu două formaţiuni autonome: Găgăuzia şi Transnistria".

Voronin a adăugat că Transnistria îşi va păstra stema, drapelul şi limbile de stat (conform Kommersant, moldovenească, rusă şi ucraineană) pe care le consideră necesare. "Sigur, limba moldovenească va fi limba de stat conform Constituţiei, iar celelalte limbi pot fi folosite pe teritoriul republicii ca şi până acum", a spus el.

Preşedintele moldovean a insistat asupra faptului că Republica Moldova nu poartă negocieri secrete cu Rusia, iar situaţia Transnistriei va fi rezolvată pornind de la o lege adoptată în 2005, care stabileşte o serie de principii de bază referitoare la statutul acesteia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Aşteptăm ca soluţia pentru Transnistria să respecte integritatea teritorială a R.Moldova .
 Vizualizări articol: 511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Aşteptăm ca soluţia pentru Transnistria să respecte integritatea teritorială a R.Moldova0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă crocantă 8 porţii - 60 minute 300g biscuiţi amaretto150g unt2 ouă150g fulgi de cereale500g brânză de vaci50g stafide2 linguri zahăr Zdrobiţi biscuiţii până când obţineţi pesmet. Topiţi untul şi amestecaţi-l cu pesmetul... Citeşte